ETAPPEVINNER: Her vinner Boogerd sin andre etappe i Tour de France i 2002 - foran en dopingprofil som Lance Armstrong. Boogerd hevder han var ren under Touren, men at han varmet opp til rittet med forbudte stoffer. Foto: AP

Nok en sykkelprofil innrømmer doping

Michael Boogerd skal ha dopet seg i årevis som Rabobank-rytter

(VG Nett) Michael Boogerd (40) kommer i kveld til å innrømme at han brukte doping gjennom store deler av karrieren som Rabobank-rytter.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL


Han er den siste i rekken av tidligere profiler på det nederlandske laget, som har innrømmet årelangt juks.

Boogerd tok det forbudte stoffet EPO for første gang i 1997. Han skal ha senere ha brukt både tradisjonell bloddoping og kortison før han la opp som topprytter i 2007.

Da hadde han rukket å vinne to etapper i Tour de France, Paris-Nice og Amstel Gold Race. 40-åringen ble også nummer to i flere tøffe vårklassikere før han satte karrierestopp.

Parkerte Armstrong og Sastre

I intervjuet, som sendes på TV-kanalen NOS i kveld, påstår nederlenderen at han alltid syklet Tour de France uten doping. Han skal imidlertid, hevder han, ha dopet seg i oppkjøring til rittet.

I 2002 vant han en - den gangen imponerende - etappeseier i 2002, etter å ha holdt Lance Armstrong og Carlos Sastre bak seg.

- Jeg forstår at den seieren nå blir sett på med andre øyne av publikum, sier han i intervjuet.

Boogerd nekter for å ha hatt kontakt med tvilsomme leger som Michele Ferrari, Eufemiano Fuentes eller Francesco Conconi. Samtidig nekter han å oppgi hvem som har bistått ham med juks - foruten at han var en del av dopingringen til Stefan Matschiner i Wien.

STOR SAK I NEDERLAND: Intervjuet med Boogerd sendes i kveld, men De Telegraaf bruker forsiden sin på innrømmelsen i dag. Foto: AP

Der tappet man Boogerds blod, før dette ble sprøytet inn igjen noen uker senere. Dette økte blodverdiene og ga rytteren bedre utholdenhet.

Boogerd er den åttende personen med en bakgrunn fra Rabobank som innrømmer dopingbruk. Fra før har Danny Nelissen, Marc Lotz, Thomas Dekker, Levi Leipheimer, Michael Rasmussen, Grischa Niermann og tidligere lagsjef Theo de Rooij snakket om hva som foregikk i det nederlandske laget.

Dansk TV-profil presset

Nå er det bare Erik Dekker, Oscar Freire og danske Rolf Sørensen igjen, blant de store navnene på laget, som ikke har gått i dopinggarnet.

Sørensen er sentral i Tour de France-sendingene til dansk TV 2. Han har imidlertid alltid nektet for å ha brukt forbudte stoffer.

Rabobank skal, ifølge profiler på laget, har akseptert dopingbruk helt frem til 2007. Fra før er det kjent at tidligere nederlandske sykkellag som TVM og PDM har en mørk historie fra 80- og 90-tallet.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder