Kristoff spurtet inn til VM-sølv på hjemmebane: - Mest irritert

BERGEN/OSLO (VG) Det ble massespurt på fellesstarten i VM i Bergen. Der ble det VM-sølv for Alexander Kristoff, bare et par centimeter bak Peter Sagan.

Artikkelen er over to år gammel

Det var så nære, så nære. Etter at 267,5 kilometer var tilbakelagt på fellesstarten i Bergen, endte det med et spurtoppgjør der Alexander Kristoff (30) og Peter Sagan (27) var i hovedrollene.

Uheldigvis for det norske håpet, var det slovaken som trakk det lengste strået, med en margin på bare et par centimeter.

VG Sportens kommentator: Tapte ikke gullet, vant sølvet

– Mest irritert

Sagan ble verdensmester for tredje år på rad, mens Kristoff vant VM-sølv. Australske Michael Matthews tok VM-bronsen noen sykkellengder bak nordmannen.

Les også: TV 2 mistet bildet på slutten

– Jeg er mest irritert på meg selv, og med tanke på hvordan laget jobbet. Jeg følte meg bra, men jeg er på limiten i bakken, så jeg har ikke mer å gå. Jeg følte jeg hadde det, men Sagan kom forbi, sier Kristoff til TV 2.

Overfor VG utdyper han.

– Jeg var rimelig selvsikker, kanskje litt for selvsikker inn på oppløpet. Kanskje jeg gikk litt hardt i starten, kanskje jeg skulle spart litt til slutten, emn sånn er det. Sagan er en av de raskeste i verden han og. Jeg hadde troa på at jeg skulle ta han, men han var litt for fresh han og, sier Kristoff.

Les også: Målfotoet som viser hvor nærme Kristoff var VM-gullet

VM-GLISET: Peter Sagan gliser over nok et VM-gull. Alexander Kristoff biter tenna sammen og ender opp med sølv. Foto: Hallgeir Vagenes VG

Dediserte gullet til død syklist

Mens Kristoff nær deppet for et utrolig VM-sølv, gliste Sagan for sitt tredje strake VM-gull. Det har ingen gjort før ham.

– Han (Kristoff) kjører på hjemmebane, så jeg beklager. Men jeg er glad. Dette er noe spesielt, sier Sagan til TV 2.

Han dediserte seieren til Michele Scarponi, syklisten som omkom tidligere i år etter en påkjørsel og som skulle ha feiret 38-årsdag mandag, og sin kone.

Les også: Sagan om Peter

VG-sportssjef Øyvind Brenne fulgte den dramatiske avslutningen i VGs studio:

Et av Norges største idrettsarrangement: 100.000 mennesker i Bergen sentrum

Edvald Boasson Hagen var selv blant favorittene på forkant, men var ikke blant rytterne som gjorde opp om medalje til slutt. Han endte på 31. plass.

– Det er alltid surt å tape på målfoto, men hvis han hadde igjen mer krefter, er det sikkert surt. Men jeg aner ikke hvordan situasjonen var. Kanskje han vant sølvet eller tapte gullet, sier Boasson Hagen til VG.

Han falt selv av i Laksebakken på den siste runden.

– Jeg drømte absolutt om det (VM-gullet), og målet var å støte innenfor de siste tre kilometerne. Men når jeg ikke klarer å være med der, så går det ikke. Men det var et utrolig bra gjennomført VM, og da er det gøy å få medalje, sier Boasson Hagen.

VG Direkte: Vi fulgte prestisjeøvelsen live her!

Startet med TV-brudd

Løpet åpnet, som det gjerne gjør i VM, med at det ble etablert et TV-brudd bestående av ryttere som i praksis er sjanseløse på gullmedalje.

VG+: Sykkelpresidenten fikk hjerteinfarkt: Ber staten ta mulig VM-underskudd (krever innlogging)

Idet 80 kilometer gjensto, ble gruppen i front hentet. Samtidig begynte Belgia - med kanoner som Greg van Avermaet og Philippe Gilbert i troppen - å kjøre hardt fra front. Det samme gjorde Polen, som syklet for Michal Kwiatkowski.

På det tidspunktet var VM-rittet i Bergen for alvor i gang. Stadig flere ryttere måtte slippe feltet idet den såkalte «laksebakken» (1,5 kilometer lang) ble besteget, med fire runder igjen.

Send inn: Del dine VM-bilder her!

Eiking i brudd

Samme runde gikk et nytt brudd, og med de åtte der: askøyværingen Odd Christian Eiking (22), som startet sin sykkelkarriere i Bergen Cykleklubb.

Også politiet var med på dansen i Bergen:

Northug i VM-løypa: - Aldri opplevd maken til stemning

På det meste hadde bruddet i overkant av 40 sekunders forsprang, men etter hvert ble bruddet både tynnet ut og hentet inn. Med 25 kilometer igjen var det over for Eikings brudd.

Opp Laksebakken for siste gang ble det virkelig gått til.

Franske Julian Alaphilippe tok kommandoen, og fikk etter hvert med seg italienske Gianni Moscon med milen igjen.

Hverken Edvald Boasson Hagen eller Alexander Kristoff klarte å holde følge - men Kristoff befant seg i gruppe nummer to, som jaktet de to i tet. Der satt også hans to hovedkonkurrenter Peter Sagan og Michael Matthews.

Det ble til slutt en kamp om å hente inn Alaphilippe, og det klarte de. Det endte i massespurt, og der var altså Sagan best.

PS! Bergen kommune estimerte at det var omkring 100.000 mennesker i bykjernen mens rittet pågikk.

#VGVM: Del dine - og sjekk ut andres - bilder her!

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder