UNDER PRESS: Sykkelpresident Harald Tidemann Hansen under Sykkel-VM i Ponferrada i Spania i 2014. Foto: Vidar Ruud NTB scanpix

Sykkelpresidenten kan bli kastet: – Dramatisk

Norges største sykkelklubb får etter alle solemerker viljen sin: Det blir ekstraordinært sykkel-ting. Der kan sykkelpresident Harald Tiedemann Hansen bli kastet.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Både VG og NRK får nå bekreftet at SK Rye har fått støtte til kravet om et nytt sykkel-ting i løpet av kort tid.

– Rye er landets største klubb og har pondus. Da er det opplagt at det er stor misnøye. Det som skjer nå er ganske dramatisk, sier tidligere sykkelproff Mads Kaggestad til VG.

Sykkelklubben var avhengig av grønt lys fra minst 23 av de 90 delegatene som stemte på forrige forbundsting. Etter det VG forstår hadde man i onsdag kveld muntlig ja fra godt over 40 delegater. Og i formiddag bekrefter kilder at man er i mål.

Årsaken er utbredt misnøye med hvordan styret i Norges cykleforbund - anført av president Harald Tiedemann Hansen - har opptrådt i tiden etter VM i Bergen i september.

Mesterskapet var en formidabel folkefest, men er i ferd med å gå flere millioner kroner i underskudd. Mange i sykkel-Norge klager på altfor dårlig informasjon fra det sittende styret.

- OPPLAGT STOR MISNØYE: Det sier Mads Kaggestad. Foto: Vidar Ruud NTB scanpix

– Det er styrevedtak fra klubber, så nå blir det ekstraordinært ting. Det er helt klart mistillit til det sittende styret, bekrefter Terje Johnsen, leder i Region Sør i Norges Cykleforbund, til NRK.

Sykkelpresident Harald Tiedemann Hansen har ikke besvart VGs henvendelse torsdag morgen.

Så du denne? Opprør mot styret i sykkelforbundet

Velodrom i spill

Selv om det nå virker å gå mot ekstraordinært forbundsting i løpet av kort tid, er det ikke gitt at det sittende styret kastes. Delegatene som er stemmeberettiget, kan også lande på fornyet tillit.

Sykkelklubben Rye offentliggjorde nylig sin misnøye i form av et brev med overskriften «Vi trenger nytt styre i sykkelforbundet. Nå». Klubben frykter at den planlagte sykkelveldromen i Asker blir skadelidende når økonomien til sykkelforbundet er under press.

På sykkelforbundets nettsider ble det publisert en lengre tekst tirsdag denne uken, der forbundet mener både SK Rye og media blander økonomien i Bergen 2017 og sykkelforbundet.

«Forbundsstyret har stor forståelse for at flere klubber etterlyser mer informasjon om prosessen, særlig etter å ha lest en rekke negative og spekulative medieoppslag. Dette er en svært omfattende og kompleks prosess som det trengs arbeidsro rundt» heter det.

Sykkelforbundet advarer også om at et nytt styre vil kunne få negative konsekvenser for velodromplanene i Asker:

«Et nytt Forbundsstyre vil imidlertid sette prosessen og fremdriften i fare da vi er inne i en avgjørende fase for prosjektet» heter det.

Så du denne? Sykkelforbundet vil låne penger av NIF

Sykkelforbundet måtte betale UCI en avgift på 68 millioner kroner for å få VM til Norge i høst. Ifølge Tiedemann Hansen har man fortsatt ikke betalt 14,2 millioner kroner (1,46 mill. euro) av disse pengene.

Mens andre kreditorer må forholde seg til aksjeselskapet Bergen 2017, er det Norges Cykleforbund som står til ansvar for kravet fra UCI. I informasjonsskrivet på nettsidene sine, bekrefter sykkelforbundet at man er i en dialog med UCI angående den resterende gjelden på 14,2 millioner kroner.

Avviser problematisk rolleblanding

Sykkelpresident Harald Tiedemann Hansen har også fått kritikk for rolleblanding i tilknytning til sykkel-VM. Forbundet gjennomgår også dette i et skriv på sine nettsider denne uken. Konklusjonen er som følger:

«Styret i NCF, styret i Bergen 2017 AS og UCI kan ikke påpeke at Harald Tiedemann Hansen har opptrådt på en måte som rokker ved hans habilitet basert på de avgitte juridiske vurderinger og konklusjoner».

Så du? Sykkel-VM stanser all utbetaling til kreditorer

Tiedmann Hansen har som styreleder i NCF, daglig leder i Bergen 2017 og styremedlem i UCI en sentral rolle i alle de tre organisasjonene.

– Jeg er usikker på om det egentlig er noen ulempe at han har den posisjonen han har. I verste fall klarer han ikke å forhandle til Norges beste i samtalene med UCI, men det kan også hende at han har større forhandlingsrom fordi han har den posisjonen han har, sier Mads Kaggestad til VG.

– Hva tror du skjer videre nå?

– Jeg er veldig usikker. Jeg synes alt dette er trist når vi vet hvor fantastisk VM var. Men det ulmet allerede før VM. Grasrota stilte mange spørsmål, og det var det opplagt gode grunner til å gjøre selv om man ikke kjenner det endelige tallet for underskuddet. Men det blir stort, mener Kaggestad.

Styret står samlet: Sykkelpresidenten får full støtte fra NCF-styret

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder