SUKSESS-DUO: Alexander Kristoff, her under én av sine to etappeseirer i Tour de France, har i en årrekke samarbeidet tett med trener og stefar Stein Ørn (innfelt). Foto:Scanpix og AFP,

Kvålsvoll: - Noen som ikke har fulgt med i timen

Ørn og Kristoff utelatt i sentrale Idrettsgalla-kategorier

Dag Erik Pedersen til VG: - Dette er en skandale

Alexander Kristoff (27) leverte tidenes norske sykkelsesong i 2014. Sven Erik Bystrøm vant U23-gull i VM. Men treneren deres, Stein Ørn, er ikke nominert som «årets trener» på Idrettsgallaen.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Det får flere til å reagere fredag ettermiddag.

- Dette må være en klar forbigåelse. Det må være noen som ikke har fulgt med i timen. Med den sesongen Alexander Kristoff har hatt, er det en selvfølge at Ørn er nominert, sier sykkelleder og utholdenhetsekspert Atle Kvålsvoll til VG.

Han trente selv frem Thor Hushovd til VM-gull uten å bli nominert som årets trener noen måneder senere. Det reagerte Hushovd på den gangen.

Juryleder Tore Øvrebø svarer slik når VG konfronterer ham med krititikken etter at nominasjonene ble kjent.

I år er heller ikke Alexander Kristoff nominert som «årets mannlige utøver» – selv om han som første nordmann vant monumentet Milan-Sanremo, og deretter to etapper i Tour de France.

Anerkjente Procyclingstats.com rangerer nå bare Alejandro Valverde og Alberto Contador foran nordmannen i sykkelsirkuset.

Samtidig vant Sven Erik Bystrøm (22) et oppsiktsvekkende VM-gull i U23-klassen i Spania i høst. Også han er trent av Stein Ørn.

- Stein har formet treningsfilosofien i en hel region. Det er en totalitet her. Han har lagt en langsiktig plan, og er faglig sterk, mener Kvålsvoll.

Pedersen: - En skandale

Tidligere sykkelrytter Dag Erik Pedersen reagerer voldsomt på at Kristoff ikke er nominert som årets mannlige utøver:

- Det er en skandale! Det er veldig, veldig rart. Fem vintersportsutøvere er nominert på herresiden - samtidig som en norsk utøver har vunnet de gjeveste sykkelrittene i verden. Milan-Sanremo er 300 kilometer langt, og har en arbeidstid på syv timer. Det har aldri en person fra Skandinavia klart før. Det alene er nok til kjempe om å bli årets mannlige utøver, sier NRK-personligheten.
Pedersen forbereder seg i dag til lørdagens premiere på «Mesternes Mester». Men han har jobbet med vintersport for statskanalen i mange år.

- Som om ikke det var nok briljerte Kristoff med to etappeseier i Tour de France og alt annet i fjorårets sesong. Skjønner ikke juryen hvilken prestasjon dette er? Kanskje har de ikke den nødvendige kompetansen. Sykkel er en langt større idrettsgren globalt sett enn disse vinteridrettene, fortsetter han til VG.

Ørn: - Vi er fornøyd

VG var i kontakt med Stein Ørn fredag ettermiddag.

- Det er veldig hyggelig å høre hva Atle sier. Men personlig er jeg ikke så opptatt av slike kåringer. Det spennende er hva man leverer idrettslig. Alexander har hatt en kjempesesong, og vi er godt fornøyd, sier sykkeltreneren.

Han erkjenner rett nok at kåringer som den på Idrettsgallaen kan ha en positiv effekt:

- Det reflekterer jo anseelsen til sporten, og i den sammenheng er det dumt at man ikke er nominert. I internasjonale medier har oppmerksomheten rundt Alexander eksplodert. Sykkel er en stor verdensidrett. Jeg gjør bare jobben min, og så tar vi dette til etterretning, sier Ørn.

Juryen som har plukket ut de nominerte har bestått av toppidrettssjef Tore Øvrebø (juryleder), Karen-Marie Ellefsen, Hanne Haugland, Else-Marthe Sørlie Lybekk, Jan-Erik Aalbu, Kjetil André Aamodt og Dag Vidar Hanstad.

Øvrebø har ikke svart på VGs telefonoppringninger fredag. Jurymedlem Karen-Marie Ellefsen henviser på sin side til Øvrebø for uttalelser knyttet til nominasjonen.

Grundig jobb

TEAM SPAREBANKEN SØR-SJEF: Atle Kvålsvoll reagerer. Foto:Anders K. Christiansen,VG

I en pressemelding skriver toppidrettssjefen generelt om utvelgelsen:
- Jeg kan forsikre om at juryarbeidet er grundig gjennomført. Selv om ikke alle vil være enige i de nominerte og vinneren av den enkelte kategori, står vi til slutt igjen med en rekke av vinnere som det ikke er tvil om er både dyktige og verdige prisene,

- Juryen består av syv svært idrettsinteresserte personer med inngående kjennskap til norsk og internasjonal idrett, og vi har sammen vurdert prestasjonene etter de kriteriene som gjelder for de enkelte kategoriene, samt ut fra vår egen kompetanse om internasjonalt nivå og krav i de ulike idrettene. Noen nominasjoner og prisvinnere har nesten gitt seg selv, mens andre har vært tilnærmet umulige å skille, fordi det har vært så mange dyktige kandidater, fortsetter Øvrebø.

På nettsamfunnet Twitter reagerer mange også på at heller ikke NHL-proff Mats Zuccarello Aasen er nominert som «årets mannlige utøver» - tross en meget god fjoråretssesong i New York Rangers.

«Hvem bestemmer hvem som blir nominert? Folkets stemme i VG sto vel Zucca ganske høyt?» skriver ishockeyspiller Ole-Kristian Tollefsen.

PS! Alexander Kristoff kan fortsatt bli Årets navn: Der er han én av tolv nominerte som TV-seerne kan stemme frem til å vinne.Dette er de nominerte til Idrettsgallaen i Hamar 10. januar 2015:

Årets kvinnelige utøver:
Marit Bjørgen (langrenn), Maiken Caspersen Falla (langrenn), Therese Johaug (langrenn), Silje Norendal (snowboard), Suzann Pettersen (golf).

Årets mannlige utøver:
Ole Einar Bjørndalen (skiskyting), Jørgen Graabak (kombinert), Kjetil Jansrud (alpint), Ståle Sandbech (snowboard), Emil Hegle Svendsen (skiskyting).

Åpen klasse:
Stig André Berge (bryting), Ole-Kristian Bryhn (skyting), Cecilia Brækhus (boksing), Magnus Carlsen (sjakk), Carl Yngvar Christensen (styrkeløft), Olav Lundanes (orientering).

Årets lag:
Curlinglandslaget menn, håndballandslaget kvinner, Stavanger Oilers (ishockey).

Årets lagspiller:
Caroline Graham Hansen (fotball), Linn-Kristin Riegelhuth Koren (håndball), Mats Zuccarello Aasen (ishockey).

Årets teamprestasjon:
Kombinertlaget (OL i Sotsji), mix-stafettlaget i skiskyting (OL i Sotsji), sprint-stafettlaget kvinner i langrenn (OL i Sotsji).

Årets gjennombrudd:
Tiril Eckhoff (skiskyting), Jørgen Graabak (kombinert), Martin Ødegaard (fotball).

Årets kvinnelige funksjonshemmede utøver:
Mariann Vestbøstad Marthinsen (langrenn), Sarah Louise Rung (svømming), Birgit Skarstein (roing).

Årets mannlige funksjonshemmede utøver:
Bjørnar Erikstad (seiling), Nils-Erik Ulset (skiskyting), Tommy Urhaug (bordtennis).

Årets trener:
Morten Eklund (svømming), Kristian Hammer (kombinert), Thorir Hergeirsson (håndball), Anne Grethe Jeppesen (skyting), Håvard Tjørhom (alpint).

Årets navn:
Marit Bjørgen (langrenn), Ole Einar Bjørndalen (skiskyting), Cecilia Brækhus (boksing), Magnus Carlsen (sjakk), Jørgen Graabak (kombinert), håndballjentene, Kjetil Jansrud (alpint), Therese Johaug (langrenn), Alexander Kristoff (sykling), Mariann Vestbøstad Marthinsen (langrenn for funksjonshemmede), Martin Johnsrud Sundby (langrenn), Mats Zuccarello Aasen (ishockey).

Årets forbilde og Idrettsgallaens hederspris har ingen nominerte og tildeles av hovedjuryen via begrunnelse lest opp på idrettsgallaen.

Utøvernes pris organiseres av utøverne selv, uavhengig av hovedjuryen. Årets ildsjel har egen jury.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder