Skuffet Kristoff: – Burde gjort det bedre

LA ROCHE-SUR YON (VG) Alexander Kristoff (31) mener hjelperytteren «mistet hode» i et viktig øyeblikk - men skylder bare på egne ben etter å ha vært sjanseløs i spurten mot Peter Sagan.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Kristoff ble til slutt nummer fem på søndagens Tour de France-etappe.

Med to kilometer igjen gikk en rekke spurtkanoner i bakken, inkludert lørdagens vinner Fernando Gaviaria i den gule trøya.

Kristoff var en av få ryttere som satt langt nok fremme og kunne stikke av. Men i spurten - i slak oppoverbakke - var han sjanseløs mot Peter Sagan.

Avslutningen var mildt sagt seig - og i dirrende het her i Frankrike. At Kristoff befant seg i en liten gruppe, økte likevel nordmannens mulighet.

– I dag var en stor sjanse og jeg burde gjort det bedre. Jeg hadde ambisjoner om å gjøre det bedre, så jeg er litt skuffet. I går var det oppløftende, for det var en lettere spurt. I dag trodde jeg at jeg skulle være nærmere de beste, men følte istedet at jeg var lenger unna. Sånn sett er det litt skuffende. Det føltes litt trått, sier Kristoff til VG.

Han innrømmer at det var beina som rett og slett ikke var gode nok.

– Jeg stivnet ganske kjapt. Da Arnaud Demare startet så hadde jeg ikke kreftene til å komme opp i samme fart. Da skjønner man kjapt at det ikke går, og litt av gnisten går ut av deg, sier 31-åringen.

– Det var ikke så mye som kunne vært gjort annerledes?

Kristoff drar litt på det før han svarer:

– Nei, men dersom jeg hadde fått en lagkamerat til gjennom svingen, foran velten, så kunne han kjørt meg frem og jeg hadde spart krefter. Men jeg hadde ikke vunnet uansett.

les også

Hushovd: – Du har ikke et fint liv om du våkner opp på Rivieraen uten å ha noe å gjøre

- Trenger du noen dager på å komme i gang?

– Jeg føler jo at jeg er i gang, men jeg mangler litt på de beste.

– Stein Ørn sa i går at du er i kjempeform. Føler du det selv også?

– Jeg var ikke i kjempeform opp den siste bakken i dag, men det er ganske varmt (35 grader), så det kan handle om det også. Men jeg satser på at det bare tar noen dager å bli vant med, sier Kristoff til VG.

les også

«Team Kristoff» klekket ut ny spurt-plan før Tour de France

Det er fire år siden han sist vant en etappe i Tour de France. Selv om han virket sjanseløs i dag, så ser ledelsen i UAE-laget positivt på situasjonen. For Kristoff er «aldri» sterkest tidlig i et treukersritt.

– Det ble en splitt etter den store velten. Ingen av dem foran hadde noen til å kjøre seg frem i posisjon. Alexander var alene, og han var bakerst etter velten. De ga full gass og han klarte ikke å passere dem. Men husk: Alexander har aldri vunnet en etappe tidlig i Tour de France. Nå er han allerede helt fremme og kjemper. Det er et godt tegn, sier sportsdirektør Philippe Mauduit til VG i målområdet i Frankrike.

– Hva kan du si om samarbeidet mellom Kristoff og Ferrari? Hvordan skal de lykkes?

– I de få løpene de har kjørt sammen har de vist at de samarbeider godt. Ferrari kan jobben sin. Han er god på dette. Uhell kan skje alle. Se på Quick-Step i dag: De har det beste laget man har sett på ti år på det å bringe frem en spurter. Likevel gikk det galt for dem i dag.

les også

Starter dagens Tour-etappe med brudd

– Var dette en stor, tapt mulighet?

– For meg er dette positivt. Det gir meg håp for fortsettelsen, sier den franske sportsdirektøren til Kristoff.

Degenkolb med protest

John Degenkolb sier i et intervju vist på TV2 at han ønsker å legge inn en protest mot Sagan, som han mener sperret ham inn mot gjerdet i spurten.

– Den er hårfin, men jeg mener det er ingen grunn til å straffe Sagan, sier Hushovd på TV2.

Degenkolb ble nummer ni.

På den internasjonale pressekonferansen etter etappen, gjorde Sagan det klart at han selv mente han holdt seg innenfor regelverket.

Edvald tom for krefter

Edvald Boasson Hagen mistet sin kaptein Mark Cavendish i velten, og spurtet heller ikke for seieren.

– Vi skulle kjøre for Cavendish, men så mistet vi hverandre og velten kom. Uansett hadde jeg ikke bena til å gjøre noe i spurten uansett, sukker Boasson Hagen til TV2.

Gårsdagens tredjemannn, spurtkanonen Marcel Kittel, punkterte syv kilometer før mål og kom seg ikke opp i feltet igjen.

SEIER: Peter Sagan tok sin niende Tour de France-seier. Foto: JEFF PACHOUD / AFP

Yates i bakken igjen

Sammenlagtfavorittene Chris Froome (Sky), Richie Porte (BMC), Adam Yates (Mitchelton–Scott) og Nairo Quintana (Movistar) var alle involverte i uhell som gjorde at de tapte tid på åpningsetappen. Søndag var Yates igjen i bakken, men med 30 kilometer igjen greide han å kjøre seg opp til hovedfeltet igjen.

les også

Chris Froome pepet ut igjen – og veltet

Sylvain Chavanel (39) (Direct Énergie) sykler sitt attende og siste Tour de France. Franskmannen gikk tidlig i brudd med to andre ryttere, men ble etter hvert sittende alene med rundt fire minutters forsprang. Men hovedfeltet hadde kontroll, den franske publikumsfavoritten ble kjørt inn 13 kilometer før målgang i La Roche-sur-Yon.

les også

«Team Kristoff» klekket ut ny spurt-plan før Tour de France

Fuglsang mistet viktig hjelperytter

For Astana ble derimot uhell. Jakob Fuglsangs viktige hjelper til fjelletappene Luis Leon Sanchez deiset i bakken, skadet armen og måtte bryte.

– Om Jakob tar den gule trøyen vil dette være et kjempesavn i fjellene, sa Thor Hushovd på direkten på TV2.

Han kunne lagt til hvor kritisk savnet av Sanchez blir på mandagens viktige lagtempo.

FEMTE: Alexander Kristoff før søndagens etappe. Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Leon Sanchez ble annenmann til å bryte årets ritt. Tsgabu Grmay kastet inn håndkleet tidligere på søndagen, angivelig grunnet mageproblemer.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder