OL-GULL: Spanske Samuel Sanchez jubler her om OL-seier i Beijing. Nå har han testet positivt for et ulovlig stoff, bare et par dager før han skulle til start i Spania rundt.
OL-GULL: Spanske Samuel Sanchez jubler her om OL-seier i Beijing. Nå har han testet positivt for et ulovlig stoff, bare et par dager før han skulle til start i Spania rundt. Foto: Heiko Junge NTB scanpix

OL-vinner skulle sykle Vuelta: Positiv dopingtest

SYKKEL

Bare et par dager før han skulle stille til start i Vuelta a España, blir tidligere OL-vinner Samuel Sánchez (39) utestengt etter å ha avgitt positiv dopingprøve.

Publisert: Oppdatert: 17.08.17 17:09

BMC-rytteren har testet positivt for et stoff ved navn GHRP-2, som stimulerer sekresjon av veksthormon.

Det var i Beijing-OL i 2008 at Sánchez tok gull i landeveissykling foran Fabian Cancellara. Han har fem etappeseirer i Vuelta a España og én i Tour de France.

– Jeg kjenner mange etapper, og jeg kommer for å ta en seier, sa Sánchez så sent som onsdag - i et intervju før helgens start på Vuelta a España, der han ble nummer to totalt i 2009. I Tour de France ble han toer i 2010.

Les også: Contadors hjelperytter tatt i doping

Dopingprøve ble avgitt den 9. august - fem dager etter at han hadde syklet inn til 24. plass sammenlagt i Polen rundt. Det var en utenfor-konkurranse-test.

– Sykkel får ros av WADA for å være best i klassen på antidoping-arbeid. Jeg ser dette på som en rytter som er på vei ut av sykkelsporten, og i et siste krampaktig forsøk for å skaffe seg en kontrakt for neste år har han dopet seg. Slik som han sikkert også gjorde i gamledager, sier Johan Kaggestad, TV 2-ekspert, til VG.

UCI (det internasjonale sykkelforbundet) har sendt ut en pressemelding der det heter at Sánchez er foreløpig utestengt, og at han har rett til å være til stede når B-prøven blir åpnet.

Veksthormonet GHRP-2 er også kjent som pralmorelin.

– Han ville uansett ikke vært en betydelig løper i denne konkurransen slik jeg kan se. Han har ikke levert noe på lenge. Jeg så han sa at etappeseier var målet, men det ser jeg bare på som et fortvilet forsøk på å skaffe seg en ny kontrakt et sted, sier Kaggestad.

Eksperten kaller det trist, men mener det er bra utøvere som har dopet seg blir tatt.

Les også: «Kyllingen» til VG: - Angrer ikke på dopingen

BMC-laget sier i en pressemelding at de har nulltoleranse mot dopingbrudd, og at Sánchez er midlertidig utestengt fra laget med umiddelbar virkning.

22 lag stiller til start i Spania. Blant favorittene er Chris Froome, Alberto Contador, Fabio Aru og Vincenzo Nibali.

Sven Erik Bystrøm på Katusha og Daniel Hoelgaard på FDJ er begge med. BMC har allerede erstattet Sanchez med Loïc Vliegen. Starten går i franske Nîmes lørdag.

Her kan du lese mer om