BLE HINDRET: Innehaver av den gule ledertrøyen, Team Skys Geraint Thomas, var blant dem som måtte skylle øynene etter å ha blitt truffet av spray. Foto: MARCO BERTORELLO / AFP

Tour de France-etappen stoppet etter bondeprotest

BAGNÈRES-DE-LUCHON/OSLO (VG) Den 16. etappen av sykkelrittet ble avbrutt i et kvarter etter at flere ryttere fikk politiets spray på seg.

Det oppstod fullt kaos da politiet gikk i klinsj med flere protesterende bønder etter 29 kilometer av tirsdagens Tour de France-etappe.

TV-bildene viste feltet som syklet forbi flere traktorer som var stilt opp langs veien, med høybunter liggende i veikanten - bunter som var brukt til å blokkere løypa, men var blitt ryddet vekk akkurat i tide før feltet passerte.

les også

Team Sky-sjef skjelte ut franske sykkelfans etter spytting

Men dramatikken stoppet ikke der.

En Gendarmes-betjent sprayet det som virket å være pepperspray, eventuelt CS gass (tåregass), mot protestantene, men vinden tok sprayen og sørget i stedet for at mange av rytterne ble truffet. De passerte nemlig like bak politimannen da han sprayet.

Tre minutter etter at feltet passerte demonstrantene, stoppet hele feltet opp for å motta legehjelp og skylle øynene. Det var særdeles uheldig timing for Edvald Boasson Hagen, som forsøkte å bli med i dagens brudd på etappen da feltet stoppet opp.

VG Live: Her kan du følge dramatikken

TW 1000: En Gendarmes-betjent sprayer en protestant med pepperspray av merket TW 1000. Sprayboksen må ikke forveksles med CS-gass fra samme merket, som er rød og svart på bunnen av etiketten. Det er ikke bekreftet om betjenten som forårsaket stopp i etappen brukte tilsvarende spray. Foto: STEPHANE MAHE / REUTERS

Ikke noe valg

Etter at støvet hadde laget seg i området, møtte TV 2 to av bøndene som protesterte. Den ene (avbildet over) forteller til kanalen at politiet brukte spray til å fjerne dem - og sauene deres - fra løypen.

– Vi forsøkte å blokkere Tour-en fordi vi ikke hadde noe annet valg. Vi krever svar fra den franske regjeringen angående det nye kartet (nye endringer) og vi trenger media og avisene til å fortelle regjeringen at det er et problem her, sier protestanten til TV 2.

Hennes kollega forklarer at de er fredelige, men at det var politiet som valgte å bruke spray for å få dem fjernet.

– Ikke første gang

Den danske sykkeleksperten Jørgen Leth, som jobber som ekspert i dansk TV, mener bøndene brukte Tour de France som en scene.

– Det skjer med jevne mellomrom, selv om det er noen år siden sist. Men jeg har aldri sett disse scenene, med pepperspray, sier han til VG i målområdet i Bagneres du Luchon - og mener det var «veldig dumt» at politiet brukte spray mot demonstrantene.

Det ble lenge diskutert om etappen i det hele tatt kunne fortsette, men et drøyt kvarter etter hendelsen var feltet i gang igjen og i VGs live-dekning kan du følge resten av etappen. Feltet kjørte i såkalt nøytralisert modus i fire kilometer, før arrangørene slapp rytterne fri.

– Det er ikke første gang bønder eller industriarbeidere har utnyttet Tour de France i protestøyemed for å skape oppmerksomhet om sin sak, påpeker Paasche.

DEMONSTRERTE: En bonde holder opp et skilt med beskjeden «for at Piege-regionen skal leve» mens en politimann holder vakt. Foto: MARCO BERTORELLO / AFP

Hissig gemytt

TV 2-reporter Dag Otto Lauritzen passerte bøndene og politiet ikke lenge før rytterne kom dit. Han forteller på TV 2s sending at bilen deres ble stoppet.

– Det var veldig mye politi og litt hissig gemytt med bøndene, forteller han.

Ifølge Lauritzen var det rundt 50 politifolk, noen tungt bevæpnet, på stedet. I tillegg var det flere demonstranter, en rekke traktorer og rundt 50 sauer som gikk løst.

– Vi så at én av betjentene hadde en beholder, som sannsynligvis var det de sprayet med, forteller han.

Dette er ikke første gang årets Tour de France har slitt med tilskuertrøbbel. Mandag gikk Team Skys Dave Brailsford hardt ut mot tilskuere som spyttet mot rytterne deres.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder