SKAMSLÅTT: Her er Edvald Boasson Hagen etter målgang i går. Da hadde han gått i asfalten i mellom 60 og 70 kilometer i timen nord i Frankrike. Foto: Anders K. Christiansen, VG

Cavendish: - Edvald må respektere gul trøye

Sportsdirektør om timing for Edvalds velt: - Ikke ideelt

UTAH BEACH (VG) Mark Cavendish vant og Edvald Boasson Hagen (29) veltet. Det kan være dårlig nytt foran dagens Tour de France-etappe.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

For samtidig som nordmannen kan være fysisk svekket, sykler lagkamerat Cavendish i den gule ledertrøya i Tour de France for første gang i karrieren. Det kan komplisere et norsk stunt søndag ettermiddag.

– Etappen bør passe Edvald bra, men vi får se hva som skjer. Det er en spurt dagen etter også. Og Edvald må respektere den gule trøya. Vi får bare se hvordan etappen forløper, sier Cavendish til VG om sin egen hjelperytter lørdag kveld.

Mørkøv starter søndag: Kristoff-hjelper trosser smertene i dag

Dagens etappe har vært annonsert som en av Boassons Hagens virkelig gode sjanser i Tour de France. Men etter å ha tatt den gule trøya i går, lot Cavendish sitt eget svar henge ubesvart i luften.

Skreddersydd Edvald

Så gjenstår det å se om nordmannen er pigg nok etter å ha blitt skrapet opp på fransk asfalt i går. Og om lagledelsen gir ham frie tøyler når «Cav» sykler i gult - og er sjanseløs på ny etappeseier.

Enkelte mener søndagens etappe er skreddersydd for Boasson Hagen: Den har en tre kilometer lang stigning før mål. Det betyr at verdens raskeste spurtere er sjanseløse på seier. Boasson Hagen er blant dem som bør kunne kjempe om seieren.

I GULT FOR FØRSTE GANG: Mark Cavendish i går. Foto: Jeff Pachoud AFP

Men etter å ha deiset i asfalten med fem hundre meter igjen i går, dukker tvilen om. Nordmannen trillet over målstreken med skrubbsår på albue og venstre skinke i går.

– Jeg skal ikke lyve for deg: Det er ikke ideelt. Man vil ikke treffe asfalten i så høy hastighet dagen før en etappe som passer deg godt. Uten denne velten, mener jeg søndagens etappe hadde vært laget for Edvald, sier sportsdirektør Roger Hammond til VG utenfor Dimension Datas lagbuss.

Han har selv årelang erfaring som sykkelproff, og vet hva han prater om.

Boasson Hagen var ferdig med sin hjelperrolle da det gikk galt i går.

Han bedyret smilende at det ikke var alvorlig rett etter målgang. Det samme sa han til mamma Signe, som hang over et gjerde ved Utah Beach og fikk en klem.

– Det er ubehagelig og vondt å treffe asfalten i så høy fart. Men det har grodd om noen uker, sa Boasson Hagen etter å ha krasjet i mellom 60 og 70 kilometer i timen.

– Søndagens etappe bør passe deg bra. Hva tenker du nå?

– Den kunne ha passet meg veldig bra. Jeg håper bare at jeg ikke er satt noe tilbake av dette, sier 29-åringen til VG et par hundre meter etter målstreken ved historiske Utah Beach.

Kristoff-miss

Sondre Holst Enger ble hindret i gårsdagens spurt, og falt derfor nedover på resultatlista i Tour-debuten.

Forventningene var derimot langt høyere til Alexander Kristoff og Katusha. Men hjelperytter Michael Mørkøv gikk også i asfalten like før mål. Kristoff innrømmet at han likevel ikke lyktes optimalt for egen del.

– Jacopo (Guarnieri) gjorde en fin jobb, og jeg satt fint med inn mot oppløpet, men måtte bruke litt mye krefter på å komme meg rundt og frem. Jeg satt bra på hjulet til Marcel Kittel, men hadde ikke så mye å gi. Dessverre, sier Kristoff.

– Jeg følte meg egentlig bra i dag, men manglet samtidig litt, la 28-åringen til mens han snakket på inn- og utpust rett etter målgang nord i Frankrike.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder