SNART FERDIG: Thor Hushovd, her omringet av pressen etter målgang på Nordkapp i Arctic Race torsdag, mener han var alt for sent ute med å sette seg inn i det sykkeltekniske til klassiker-rittene. Snart legger 36-åringen opp - uten å ha vunnet noen av de store klassikerne.

SNART FERDIG: Thor Hushovd, her omringet av pressen etter målgang på Nordkapp i Arctic Race torsdag, mener han var alt for sent ute med å sette seg inn i det sykkeltekniske til klassiker-rittene. Snart legger 36-åringen opp - uten å ha vunnet noen av de store klassikerne. Foto:Vegard Wivestad Grøtt,NTB scanpix

Hushovd: - Jeg stolte på dem rundt meg. Det var ikke bra nok

Sykkelstjernen forteller om sin største anger og største nedtur

HAMMERFEST/ALTA (VG) En fantastisk karriere nærmer seg slutten. Thor Hushovd (36) mener han har vært med på en «eventyrlig reise», men er likevel klar på at det er én spesiell ting han gjerne skulle ha gjort annerledes.

Steinar André Danielsen
ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

- Jeg skulle ha satt meg mer inn i det sykkeltekniske på klassikerne fra jeg var 22 år gammel. Jeg har aldri vært en utstyrsfrik, men jeg burde ha vært profesjonell nok til å finne ut hvilke sykler som var optimale for de store klassikerne, sier en åpenhjertig Hushovd til VG.

BMC-stjernen legger opp etter sesongen. For aller siste gang konkurrerer han hjemme i Norge, i rittet han selv er ambassadør for – Arctic Race. Etter en tung reise opp til Nordkapp torsdag, ble det en oppløftende andreplass på fredagens flate etappe fra Honningsvåg til Alta.

Kun Alexander Kristoff var sterkere. Marcel Kittel hadde ingen sjanse og ble nummer fire. Om knappe seks uker drømmer Hushovd om å slå dem begge og resten av verdenseliten. Da venter løpet som kan sette et perfekt punktum for en utrolig karriere - VM i Ponferrada i Spania.

Ni år for sent

Fire år etter den uforglemmelige triumfen i Geelong i Australia kan Hushovd ta sitt andre VM-gull. Men om han fikk velge, ville han heller vunnet gull i OL enn en ny VM-tittel. Og 36-åringen innrømmer at det gnager at han aldri har gått til topps i en av de store klassikerne.

- Jeg skulle brukt mer tid på å finne den perfekte sykkelen til de ulike klassikerne. Hvilke hjul og hva slags dekktrykk som egnet seg. De tingene der, sier Hushovd og stopper opp. Så fortsetter han – med tydelig røst.

- Det tok meg ni år før jeg fant ut av det. Det er for dårlig.

- Folkene rundt deg kunne vel hjelpe?

- Jeg stolte på dem. Det var ikke bra nok, svarer Hushovd.

- Kan ha et poeng

Han har samarbeidet med Atle Kvålsvoll siden 1996. De siste 11 årene har Kvålsvoll vært hans trener.

ENIG MED HUSHOVD: Atle Kvålsvoll har samarbeidet med Thor Hushovd siden 1996. Kvålsvoll erkjenner at han kanskje kunne gitt "oksen fra Grimstad" mer hjelp i å finne den ideelle klassiker-sykkelen. Foto:Anders K. Christiansen,VG

- Hva tenker du om det Hushovd sier?

- Det kan stemme. Han har alltid vært en litt avslappet type. Andre er veldig opphengt i utstyr, slik at det kan bikke over og bli for mye. Men Thor kan ha et poeng, sier Kvålsvoll.

- Kunne du og andre ha bidratt mer?

- Ja, kanskje. Men jeg tror dette går mer på at han er perfeksjonist. Hvis noe ikke har vært helt tipp-topp, så er han ikke fornøyd, svarer treneren.

Sjansen har gått

Hushovd har vært nær triumfer i både Paris-Roubaix og Milano-Sanremo, men kan «kun» vise til én andreplass og tre tredjeplasser. Tre av pallplassene kom i 2009 - året han endelig hadde nok kunnskap om hva som er den ideelle sykkelen.

Tredjeplassen i Paris-Roubaix dette året skulle ha vært enførsteplass.

- Det er min største nedtur i karrieren. Jeg lå på hjulet til Tom Boonen, men veltet 15 kilometer før mål. Vi var alene foran. Det var min sjanse til å vinne drømmeløpet. Rett før svingen hvor jeg falt, slapp jeg Tom forbi meg. Det var den feilen jeg gjorde, sier Hushovd.

Noen ny sjanse får han ikke. Fire av årets fem store klassikere har alle vært. Nå gjenstår kun Il Lombardia av de såkalte «Monumentene». Der stiller ikke Hushovd til start.

Det håper han at han gjør i VM.

PS! Lørdagens tredje etappe av Arctic Race strekker seg fra Alta til Kvænangsfjellet. Søndag avsluttes firedagersrittet med en etappe med både start og målgang i Tromsø.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder