NORSKE SYKKELPROFFER: Øverste linje: Jostein Willmann (t.v.), Dag Erik Pedersen, Atle Pedersen, Lars Kristian Johnsen, Ole Kristian Silseth og Olaf Lurvik. Nederste linje: Ole Sigurd Simensen (t.v.), Mads Kaggestad, Atle Kvålsvoll, Knut Knudsen, Svein Gaute Hølestøl og Dag Otto Lauritzen. Foto: VG/Scanpix/Aftenposten
NORSKE SYKKELPROFFER: Øverste linje: Jostein Willmann (t.v.), Dag Erik Pedersen, Atle Pedersen, Lars Kristian Johnsen, Ole Kristian Silseth og Olaf Lurvik. Nederste linje: Ole Sigurd Simensen (t.v.), Mads Kaggestad, Atle Kvålsvoll, Knut Knudsen, Svein Gaute Hølestøl og Dag Otto Lauritzen. Foto: VG/Scanpix/Aftenposten

Slik svarer eks-syklistene på dopingspørsmål

Johnsen: 80 prosent var dopet da jeg syklet Giroen

SYKKEL

Willmann: To lagkamerater døde i senga

Pedersen: Glad sykkelsporten ikke tok livet av meg

(VG Nett) Dag Erik Pedersen oppfordrer i VG i dag norske syklister til å fortelle alt. Her er svarene fra tidligere sykkelproffer om livet i den dopingbelastede sporten.

Publisert: Oppdatert: 01.10.10 15:59

- Vi må komme til bunns i dette og komme til nullpunktet hvor vi kan starte på nytt. Vi var ikke der for ti år siden, ikke for fem år siden. Og jeg kan ikke si at vi er der nå, sier Pedersen, som etter verdensstjernen Alberto Contadors positive dopingprøve prydet VGs forside fredag med bønn til sykkelkollegaene om å fortelle alt de vet.

Les også:Pedersen ber tidligere norske toppsyklister snakke ut om doping

VG Nett har ringt 12 av de mest toneangivende norske, tidligere proffsyklistene. Alle har fått spørsmål om dopingens omfang, hvor mye de har fortalt fra egen karriere og om de selv har dopet seg.

Jostein Willmann innrømmet for flere år siden å ha tatt én pille før et ritt. Dag Erik Pedersen har sonet en måneds straff for dopingbruk, som han skylder på legen for å ha fått i seg. Og Mads Kaggestad deltok som prøvekanin i et antidopingprosjekt før proffkarrieren.

Utenom det fastholder alle at de aldri har dopet seg. Alle mener sykkelsporten var gjennomsyret av doping. Og de aller fleste mener de ikke har holdt igjen noen informasjon.

Her er svarene:

Dag Erik Pedersen, proff i Italia 1982-87, Nederland 1988-90 og Italia 1991.1. Har du fortalt alt du vet?
Ja. For over ti år siden fortalte jeg alt i VG. Jeg er glad sykkelsporten ikke tok livet av meg, det er det sterkeste en norsk syklist har sagt noensinne om dopingen. Jeg sitter ikke med noe spesielt inside om hvordan ting er i dag, men jeg kjenner Thor Hushovd og Edvald Boasson Hagen godt. Og jeg vet at de er rene, men ikke bransjen.

2. Hvor utbredt var doping da du var aktiv?
- Det var veldig utbredt på slutten av 1980-tallet. Det var for eksempel et eget doping-laboratorium i Eindhoven som hele tiden lå i forkant av testingen. Da jeg skjønte det - og så folk som døde av misbruket - mistet jeg all lyst til å fortsette. Ta en mann som Marco Pantani, en av verdens største sykkelhelter. Han døde på grunn av en overdose kokain etter å ha blitt drevet til vanvidd av dopingmisbruk og presset i sporten.

3. Har du selv noen gang brukt doping?
- Nei, det har jeg ikke. Men i 1981 - i forbindelse med en efedrin-sak i England Rundt - testet jeg positivt og fikk en måneds utestengelse. Det var en uskyldig, men likevel fortvilet sak. Jeg fikk medisiner av en norsk lege på grunn av en bihulebetennelse. Etter å ha vunnet kongeetappen, testet jeg positivt på efedrin. Jeg hadde fremlagt resept og legeerklæring og fått ok fra rittets lege på forhånd. Ingen visste den inneholdt efedrin.

Dag Otto Lauritzen, proff fra 1985-1994
1. Har du fortalt alt du vet?
- Ja, jeg har absolutt ingenting mer å si. Det er 15 år siden jeg la opp. Ingen av lagene jeg har syklet på, har drevet med organisert doping, men det fantes helt sikkert den gangen på samme måte som i dag.

2. Hvor utbredt var doping da du var aktiv?
- Det er veldig vanskelig å si. Man kan ikke måle det i forhold til hvor mange som ble tatt, fordi kontrollsystemene i dag har blitt bedre.

3. Har du selv noen gang brukt doping?
- Nei, jeg har ikke det.

Atle Kvålsvoll, proff i Nederland, USA og Frankrike fra 1988-1994.1. Har du fortalt alt du vet?
- Ja, jeg har det.

2. Hvor utbredt var doping da du var aktiv?
- Spesielt det siste året mitt i Tour de France, i 1994, da store spurttyper kjørte fra meg i fjell, da var det noe som ikke stemte. Jeg opplevde at en lagkamerat ble tatt, Kim Andersen. Men heldigvis hadde jeg en sportsdirektør i Roger Legay som alltid har vært en sterk pådriver i antidopingarbeidet. Jeg var på lag som var rene. Og det er godt å vite nå, og også en grunn til at jeg anbefalte Credit Agricole til Thor Hushovd i sin tid.

3. Har du selv noen gang brukt doping?
- Nei.

Jostein Willmann, proff i Frankrike 1980, Belgia 1981-82 og Sveits 1983.1. Har du fortalt alt du vet?
- Ja, jeg har ingen hemmeligheter. Og det er heller ikke noe nytt i alt som kommer opp nå. Der det er mennesker og penger, finnes det også juks - ikke bare i sykkel, men også i næringslivet og andre idretter. Det viktigste å fokusere på nå som det graves frem så mye dritt, er at det går an å bli god uten doping. Lettvinte løsninger ender galt, man må trene også!
2. - Hvor utbredt var doping da du var aktiv?
- Doping har vært brukt i alle år. De som sier noe annet bløffer. Jeg hadde selv to sykkelkollegaer på 31 og 32 år som døde i sengen. Det var nok mer stimuli som ble brukt på 1970-tallet, ikke EPO og bloddoping som kommer frem nå.

3. Ja, jeg tok en pille i Liege-Bastonne i 1980 som hjelperytter, men sto av etter 12 mil. Det var i kaldt vær og snø, og det ga ingen effekt. Dette har jeg innrømmet tidligere. Det hadde ikke noe med misbruk å gjøre.

Lars Kristian Johnsen, proff i Nederland 1994-1995.1. Har du fortalt alt du vet?
- Nei, det har aldri stått på trykk alt jeg vet. Jeg har ikke noe behov for å bli sett på som en gammel, sur taper. Jeg tok et valg da jeg avsluttet karrieren om at nok var nok.

- Pedersen mener det å tie skader sporten?
- Jeg klarer ikke å se at det skader sporten. På midten av 90-tallet var det veldig utbredt med EPO, og det føler jeg at har kommet frem.

2. - Hvor utbredt var doping da du var aktiv?
- Jeg vil anslå 80 prosent, spesielt i de store etapperittene som Giro d' Italia. EPO var et stoff som var ulovlig, men som ikke kunne spores. Jeg følte aldri noe press da jeg syklet for TVM, men det tror jeg det var på en del andre lag.

3. Har du selv noen gang brukt doping?
- Nei. Jeg gikk fra å være en av de beste klatrerne som amatør til et middelmådig feltfyll profesjonelt, men var aldri fristet. Som nordmann har du et veldig bra liv selv uten millionene man kunne tjent.

Knut Knudsen (proff i Italia fra 1974 til 1981)1. Har du fortalt alt du vet?
- Ja. Det ble tatt også på min tid syklister, men jeg er usikker på hvor utbredt doping var.

2. Hvor utbredt var doping da du var aktiv?
2. Det jeg er sikker på, er at det ble tatt syklister på min tid også. Dette er jo en gammel sykdom som har vært til stede siden omtrent 1903. Etter man vant et løp, måtte man til kontroll. Jeg føler at kontrollene var rimelig bra, så jeg følte ikke noe mistanke den gangen. Det var ikke doping på dagens nivå. Det var noe helt annet, og de bruker andre stoffer i dag.

3. Har du selv noen gang brukt doping?
- Nei.

Mads Kaggestad, Frankrike 2003-2007.1) - Har du fortalt alt?
- Jeg har alltid vært åpen om mine antagelser. Men jeg blir jo saksøkt hvis jeg går ut med historier jeg kun har hørt. Mer åpen kan jeg ikke være, for jeg har aldri vært del av et miljø hvor jeg har vært øyenvitne til doping.

2) - Hvor utbredt var doping?
- Jeg kom inn i proffmiljøet etter Festina-skandalen, og da gikk mye av luften ut av ballongen ifølge erfarne ryttere jeg snakket med. Senere gikk luften inn i ballongen igjen.

3) - Har du selv noen gang brukt doping?
- Nei. Det kunne ikke falt meg inn. Men jeg innrømmer en ting; hvis vi var skadet, så fortsatte vi å sykle videre og tok lovlige betennelsesdempende midler som man kan diskutere hvor sunt er.
* (Kaggestad deltok i et EPO-prosjekt i antidopingregi som 20-åring).

Svein Gaute Hølestøl, proff i Danmark 1998-99 og Tyskland 2000.1) - Har du fortalt alt?
- Jeg har ikke noe usagt og sover godt.

2) - Hvor utbredt var doping da du var aktiv?
- Det var nok ganske utbredt når jeg ser på innrømmelsene i ettertid. Men der og da så følte jeg ikke at det var noe problem. Det vil alltid finnes enkeltstående amatører og tullinger som gjør dumheter, men det er overraskende og skuffende at folk som er i toppen og mediene hver eneste dag velger å dope seg.

3) - Har du selv noen gang brukt doping?
- Nei.

Atle Pedersen (proff i Belgia og Frankrike fra 1988 til 1993)1) - Har du fortalt alt?
- Ja. Jeg har fortalt at sykkelsporten var uren på 90-tallet. Det har jo nå kommet fram, blant annet i bøker tidligere syklister har skrevet. Vi trodde feltet var rent, men nå vet vi at doping var utbredt. Vi vet ikke hvilke stoffer som ble brukt, og med dagens testmetoder ville det blitt mange flere avsløringer. Man blir bitter når folk fra din tid står fram. Det er trist og leit. Det har hendt at jeg har felt en tåre når jeg tenker på at folk jeg har fightet og kjempet mot har jukset hele veien.

2) - Hvor utbredt var doping da du var aktiv?
- Jeg ser at det er mer utbredt enn det vi trodde den gang. Mange fra min tid, kamerater av meg, har stått fram. Man blir satt ut og oppgitt. De som står fram forteller om stoffer som jeg ikke visste eksisterte engang.

3) - Har du selv noen gang brukt doping?
- Nei.

Ole Kristian Silseth, proff 1982-1984 i Italia.1. Har du fortalt alt du vet?
- Ja. Jeg er åpen til alle som spør og har ingenting å skjule.

2. Hvor utbredt var doping da du var aktiv?
- Det er ikke noen tvil om at det var utbredt med doping da jeg var aktiv, men i motsetning til slik det har vært de siste årene, så var det ikke så organisert. Da jeg syklet i Italia hadde vi kun én lege å forholde oss til. Nå er det like mange leger knyttet til et lag som det er ryttere. I det laget jeg var i, fikk jeg beskjed om at jeg bare skulle oppsøke massøren på laget hvis jeg ville ha noe.

3. Har du selv noen gang brukt doping?

- Nei.

Olaf Lurvik, proff i 1988-1991 i Frankrike.1. Har du fortalt alt du vet?

- Ja, jeg har fortalt alt jeg vet. Det begynner å bli noen år siden jeg syklet, men jeg blir bare mer og mer lei meg når jeg leser om dopingsakene som rulles opp.

2. Hvor utbredt var doping da du var aktiv?
- Jeg ble aldri tilbudt noe som helst. Og det var aldri noe snakk om det heller. Kun de gangene noen ble tatt, ristet folk på hodet i tre kvarter og så var det glemt.

3. Har du selv noen gang brukt doping?
- Nei. Og det er veldig deilig å kunne si det. Det var aldri i tankene mine. Da jeg var amatør, hadde jeg utrolig mange gode plasseringer. Men som proff var jeg bare en middels god rytter og tok ikke en eneste seier. Så kan man kanskje spekulere i årsakene til akkurat det.

Ole Sigurd Simensen, proff i Tyskland, Frankrike og Sverige 1998-2002.1. Har du fortalt alt du vet?

- Jeg har fortalt alt jeg vet, senest i Hamar Arbeiderblad i dag. Der fortalte jeg at jeg visste at noen drev med det, men at jeg har ikke sett doping direkte selv.

2. Hvor utbredt var doping da du var aktiv?

- Sånn i etterkant ser jeg at det var veldig utbredt. Hadde jeg visst om det reelle omfanget da jeg var aktiv, hadde jeg nok ikke fortsatt med sykling i det hele tatt.

3. Har du selv noen gang brukt doping?

- Nei. Det har ikke vært en tanke jeg har tenkt en gang. Det bryter med prinsippene mine om å drive idrett.