MAKTDEMONSTRASJON: Etter fantastisk hjelp fra Edvald Boasson Hagen kan nå Mark Cavendish ikle seg den gule trøya for første gang i karrieren. Foto: Jeff Pachoud AFP

Boasson Hagen etter velt: – Bare skrubbsår

Bekymret mamma i målområdet: – Skrubbsår har han vent seg til

SAINT-MARIE-DU-MONT (VG) Edvald Boasson Hagen (29) veltet like før mål - etter først å ha gjort en fantastisk jobb for lagkompis Mark Cavendish.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Briten vant årets første Tou de France-etappe, og kan dermed ikle seg den gule ledertrøya for første gang i karrieren.

– Jeg hadde de tre personene jeg har stolt mest på i karrieren rundt meg i dag: Edvald, Eisel og Mark Renshaw. Det er litt av en kraft, sa Cavendish på pressekonferansen ved Utah Beach i kveld.

Det var aldri noen tvil om at det kom til å bli en massespurt i kampen om seieren. Hele Norge hadde sine øyne på Alexander Kristoff. Men isteden var det en annen nordmann som gjorde en kjempejobb. Edvald Boasson Hagen satt Mark Cavendish i en fantastisk posisjon.

Briten viste kjempekrefter når han i konkurranse med Marcel Kittel passerte Peter Sagan og tok etappeseieren. Det betyr at Cavendish kan for første gang i karrieren, etter 27 etappeseiere, ikle seg den gule ledertrøya før morgendagens etappe.

– Det er fortjent etter alt han har gjort. Jeg tror alle unner han den. Det var kanskje på tide at han endelig fikk den gule trøya, sier Alexander Kristoff til VG like etter passering.

TOUR-STUDIO: Vi fulgte 1. etappe

Skuffende for Kristoff

Kristoff selv endte på en skuffende 8. plass. Katusha-laget tok ansvar og satt opp tempoet de siste to kilometerne.

Men på oppløpet var det en stor kræsj der blant annet Michael Mørkov, som er Kristoffs hovedopptrekker gikki bakken. Edvald Boasson Hagen deiset også i asfalten.

– Jeg så ikke hva som skjedde. Jeg hørte det bare. Jeg var utrolig heldig som kjørte ut til venstre fordi jeg skjønte at dette ble farlig, sier Kristoff.

– Det var veldig kaotisk, men jeg synes egentlig vi hadde et bra opplegg. Jeg satt fint inn mot spurten, men jeg hadde ikke så mye å gi mot slutten, legger han til.

SKRUBBSÅR: Edvald Boasson Hagen datt like før mål, men kom seg unna med bare skrubbsår. Foto: Anders K. Christiansen

Boasson Hagen kom seg i mål blodig og forslått etter velten 500 meter før mål. Han understreket raskt overfor VGs journalist i målområdet at det ikke var alvorlig. Smilet satt løst, tross skrubbsår og en stygg velt kort tid før.

– Det er iallfall ikke noe som er brukket. Formen er sånn sett ok, smilte 29-åringen før han stanset sykkelen for å gjøre unna noen intervjuer.

– Jeg klarte nesten å svinge unna, men så datt han like foran meg og jeg hadde ikke sjans. Jeg ble i tillegg kjørt i bakfra, sier Boasson Hagen.

– Jeg har noen skrubbsår i hvert fall, men det føles ikke som det er noe mer enn det. Jeg er litt forslått, men vi får håpe det går greit. Vi må ta en titt på det i bussen og se hvordan det føles i morgen, sier nordmannen.

Moren og faren til Edvald Boasson Hagen var i målområdet og fulgte sønnen i Frankrike. Signe Boasson hang over et gjerde og ropte da Edvald passerte. Han stoppet og ga en klem

– Skrubbsår har han jo vent seg til. Han var ferdig med jobben og trakk seg ut mot siden. Jeg så ikke selve velten, men hadde en ekkel følelse, siden jeg bare så at det var noe rødt som rulla rundt, sier mor Signe Boasson til VG.

SAMMEN MED MOREN: Signe Boasson sammen med sønnen rett etter målgang. Foto: Anders K. Christiansen

LES OGSÅ: Sjefen om norsk Tour-debutant: – En joker

– Kjedelig at det kommer på dag én, før en etappe som bør passe ham bra søndag?

– Som han selv sier: Nå er vi ferdig med det, smiler mamma Boasson.

Angrep i vinden

Med litt over åtte mil igjen angrep Cannondale i vinden. Tempoet i feltet ble økt betraktelig og avstanden til bruddet ble raskt under minuttet. Hvis det luktet massespurt på forhånd av etappen, stinket det nå.

GIKK I BAKKEN: Alberto Contador hadde vondt etter at han deiset i bakken. Heldigvis roet feltet seg ned og lot spanjolen hente opp igjen hovedfeltet. Foto: Kenzo Tribouillard AFP

Så like etterpå går en av forhåndsfavorittene til å vinne hele rittet, Alberto Contador i bakken. Spanjolen slo skulderen kraftig og var rundt halvannen minutt bak hovedfeltet. Det så katastrofalt ut for Contador, men hovedfeltet valgte å roe ned og la forhåndsfavoritten komme opp igjen.

LES OGSÅ: Han vinner Tour de France igjen

Spurtkanonene kjørte noe overraskende hardt på den innlagte spurten. Alexander Kristoff tok med seg to poeng. Det var Leigh Howard som var først over, og kapret 20 poeng. André Greipel fikk 11, Marcel Kittel 10 og Peter Sagan 9 poeng. Edvald Boasson Hagen tok med seg det siste poenget.

LES OGSÅ: Kristoff med vannscooter-løfte før Tour de France

Tour-debutanten Sondre Holst Enger hang også med i finalen og tok en sterk 11. plass.

Søndag sykler altså Cavendish i den gule ledertrøya, Marcel Kittel i den grønne, Paul Voss i klatretrøya og Edward Theuns sykler i den hvite ungdomstrøya.

FORSLÅTT: Edvald Boasson Hagen datt like før mål, men kom seg unna med bare skrubbsår. Foto: Anders K. Christiansen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder