SUVEREN: Vincenzo Nibali leder Touren med over fire og et halvt minutt på Alejandro Valverde - med en uke igjen å sykle.
SUVEREN: Vincenzo Nibali leder Touren med over fire og et halvt minutt på Alejandro Valverde - med en uke igjen å sykle. Foto:Eric Feferberg,Afp

Tour-lederen avviser doping-kobling

Nibali til VG: - Det eksisterer ikke et bilde av meg og Ferrari sammen

SYKKEL

RISOUL (VG) Tour de France-leder Vincenzo Nibali (29) avviser at han noensinne har møtt Lance Armstrongs berømte
dopinglege.

Publisert:

Det var i 2009 at sjefen for det italienske sykkellaget «Amore e Vita», Ivano Fanini, påsto det motsatte i avisen La Reppublica:

Fanini hevdet at det fantes bevis for at Nibali og landsmann Franco Pellizotti hadde trent i Livigno, samtidig som legen Michele Ferrari kjørte på scooter ved siden av dem – med en stoppeklokke i hånda.

Mens Pellizotti har sonet en dopingstraff på to år, er Ferrari i dag livstidsutestengt. Han var gjennom mange år Lance Armstrongs trofaste dopinglege.

Avviser

Etter en ny imponerende forestilling i Tour de France lørdag måtte Nibali nok en gang møte på pressekonferanse i Frankrike:

- Har du noen gang møtt Ferrari, og dersom svaret er nei: Hvorfor tror du disse beskyldningen kom fra Fanini?

- Jeg har aldri møtt Michele Ferrari i hele mitt liv. Jeg har bare hørt folk prate om ham. Det finnes ikke et bilde av oss sammen, slik Fanini hevdet i 2009. Jeg sa den gangen at jeg vurderte søksmål mot ham, og han trakk derfor påstanden sin tilbake, sier Nibali til VG - med en svært alvorlig mine.

Året før hadde Fanini anklaget Leonardo Bertagnolli for å ha vært i kontakt med Ferrari.

Den italienske rytteren gikk voldsomt ut og nektet hardnakket for dette like etterpå. Men i forbindelse med etterforskningen rundt Lance Armstrong, innrømmet han omsider at Fanini hadde hatt rett: Bertagnolli hadde fått dopinghjelp av Ferrari.

Som VG skriver i papirutgaven lørdag, har Nibali sluppet mange dopingspørsmål til nå.

I Tour de France er det uvanlig:

Da Chris Froome, som syklet for et lag med bedre rykte enn Astana, ledet rittet i fjor, ble han pepret med spørsmål om doping hver dag.

Tok mer tid

Nibali derimot, hadde bare fått ett før lørdagens pressekonferanse. Spørsmålet var hvordan han kan forsvare det å signere for et Astana-lag der dopingtatte Alexandre Vinokourov er sjef, og omstridte Guiseppe Martinelli trener.

– Det ble gjort mange feil i fortiden, av mange ryttere. Det er godt å vende blikket fremover til en ny generasjon. Det er mange unge syklister nå, som ønsker å endre sporten. Med det biologiske passet, og utenfor konkurranse-tester, kan man ikke si at sykkelsporten ikke er endret, sa Nibali

Lørdag måtte han se at Tinkoff-Saxo-rytter Rafael Majka vant etappen opp til Risoul. Men Nibali var fornøyd likevel: Han tok i dag enda mer tid på sine rivaler i sammendraget.

Nå skiller det hele 4,37 minutter ned til Alejandro Valverde på andreplass i Tour de France. I morgen venter en flat etappe, før det er hviledag mandag.

Her kan du lese mer om