PRESIDENT: Tom Tvedt ble etterfulgt av Berit Kjøll som idrettspresident i Norge. Foto: Geir Olsen / NTB scanpix

Ber idretten fjerne president-titler: – Pompøst

Jan-Oddvar Sørnes (53) kan være historiens aller siste sykkelpresident i Norge.

Slik blir det iallfall dersom CK Elverum får viljen sin: Leder Kjell Bjertnes har fremmet forslag om å endre flere titler i sykkelforbundet foran det kommende forbundstinget på Sola.

Han mener presidenter i idretten bør kalles «styreleder», mens generalsekretærer bør omdøpes «daglig leder». Og en kommissær bør i fremtiden kalles «sykkeldommer».

– Vi må modernisere oss og bli mer tidsriktige. Det er viktig og riktig å fortelle hva man faktisk er. President kaller jeg for en prestisjetittel. Idretten bør nærme seg folk i stedet for å lage gubbevelder med slike titler, sier Bjertnes til VG.

– Er det pompøst?

– Ja, det er pompøst, selv om jeg ikke har brukt akkurat det ordet selv.

Så du denne? Strid om sykkelpresidenten etter trøbbel med Lotteritilsynet

Han har selv hatt verv som frivillig i idretten i over 40 år. I dag sitter han i valgkomiteen foran det kommende forbundstinget på Sola 7. og 8. mars.

PRESIDENT: Jan-Oddvar Sørnes er sykkelpresident. Nå tas det til ordet for å modernisere titlene. Her er Sørnes på Artic Race i august i fjor. Foto: Fredrik Hagen

les også

Sykkelforbundet kan slite med VM-gjeld til 2035

– Det er få søkere til dommerkurs i sykkel-Norge. Men skal vi rekruttere til dommerstanden, så må vi ha begreper som folk kjenner seg hjemme i. Folk vet jo ikke hva en kommissær er for noe. Men det er altså en dommer, sier Elverum-lederen.

Sørnes: – Ville ikke motsatt meg endring

Forslaget hans skal stemmes over på forbundstinget, men innstillingen går mot Bjertnes og CK Elverum.

«Begrepene styreleder og nestledere brukes mest i næringslivet, svært sjelden i en landsomfattende organisasjon. NIF selv bruker president/visepresident» heter det i de forberedende sakspapirene.

FORSLAGSSTILLER: Kjell Bjertnes mener idretten må bli mer moderne og tidsriktig i sin bruk av titler. Foto: Privat

Sittende president Jan-Oddvar Sørnes er klar på at han ikke har noen sterk tilknytning til president-tittelen:

– Det er ingen motivasjon for meg, og jeg ville ikke ha motsatt meg en endring. Men forbundsstyret og lovutvalget har kommet frem til at det er en internasjonal komponent oppi dette. Det er vanlig å kalles president internasjonalt. Vi har diskutert dette reelt, men landet på å beholde det inntil videre, sier han til VG.

Kjøll: – Viktigst å bli forstått

På toppen av hierarkiet i norsk idrett sitter Berit Kjøll.

les også

Strid om sykkelpresidenten etter trøbbel med Lotteritilsynet

Som styreleder i Norges idrettsforbund kan hun smykke seg med tittelen idrettspresident. Ifølge Kjøll, så presenterer hun seg ofte som idrettens øverste tillitsvalgte, og ikke president.

– Presidenttittelen er nok den i første rekke tuftet på en tilpasning til det internasjonale. Det viktigste, slik jeg ser det, er at funksjonen er forstått. Jeg ønsker uansett en slik tituleringsdebatt velkommen i hele idrettsbevegelsen, sier Kjøll til VG.

les også

Norges ukjente OL-håp: Bor på 15 kvadrat med Netflix og el-sykkel

Hun fortsetter:

– Styreleder og daglig leder er nok også mer gjenkjennende titler i et moderne samfunn, og er det som brukes i næringslivet men også etter hvert mer og mer i deler av organisasjonslivet. I frivillige organisasjoner har tittelen «generalsekretær» lange tradisjoner, og skiller seg således fra andre ledertitler som daglig leder eller administrerende direktør/CEO som gjerne benyttes i næringslivet hvor blant annet jeg kommer fra.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder