UTE AV TOUR DE FRANCE: Gianni Moscon (i bildet) er en viktig hjelperytter for Geraint Thomas og Chris Froome. Foto: PHILIPPE LOPEZ / AFP

Team Sky-rytter kastet ut av Tour de France

CARCASSONNE (VG) Team Sky-rytter Gianni Moscon (24) er kastet ut av Tour de France etter han angivelig slo en rytter fra Fortuneo-laget under søndagens etappe i rittet.

Artikkelen er over ett år gammel

Det er en stor nedtur for Geraint Thomas (32) og Chris Froome (33), som kjemper for å vinne årets Tour de France.

Moscon er en viktig hjelperytter for den britiske duoen.

«Gianni er bunnløst skuffet over hva han gjorde og vet at han har skuffet seg selv, laget og rittet. Vi vil ta tak i hendelsen med Gianni så fort Tour de France er over, og avgjøre om det får ytterligere konsekvenser» skriver Team Sky i en pressemelding i kveld.

TV-bilder fra innledningen på søndagens etappe, viser hvordan Moscon tilsynelatende slår Fortuneo-rytter Elie Gesbert i ansiktet.

Se videoen her:

Sky-topp Dave Brailsford og sportsdirektør Nicolas Portal så videoen i målområdet søndag kveld. Deretter forsøkte de å prate Moscons sak overfor juryen. Men juryen lot seg altså ikke overbevise av forsvarstalen.

«Jeg vil gi min dypeste beklagelse til både Elie Gesbert og Fortuneo-laget for denne uakseptable hendelsen» sier Moscon i en pressemelding sendt ut av Team Sky.

Moscon har vært involvert i kontroversielle situasjoner også tidligere: I fjor bekreftet at han hadde ytret rasistiske utspill mot den mørkhudede rytteren Kevin Reza under Romandiet rundt. Moscon beklaget den gangen det som hadde skjedd.

Team Sky gjorde det likevel klart – i en pressemelding – at han får sparken dersom det skjer igjen.

Moscons mindre hyggelige historikk stopper ikke der: Under VM i Bergen i fjor høst, ble italieneren diskvalifisert etter å ha hengt på en følgebil.

les også

Sjekk forskjellen: Thomas ikke i nærheten av rekord

Selv om Sky-duoen Geraint Thomas og Chris Froome ligger som henholdsvis nummer én og to i Tour-sammendraget, er stemningen rundt det britiske laget svært anspent under årets ritt.

Allerede under lagpresentasjonen ble rytterne pepet ut av publikum. Og slik har det fortsatt hver eneste dag frem til i dag. Nå spekulerer enkelte i om søndagens Moscon-episode gjør vondt verre før Tour de France skal avgjøres i Pyreneene.

– Dette er ingen hyggelig situasjon. Det er høydepunktet i karrieren min, og så opplever vi så mye negativitet. Men man må bare være sterk i hodet og fortsette. Jeg vil heller ha denne trøya i mitt livs løp og bli buet på, enn å være nummer 30 og bli droppet i det første fjellet mens alle heier på meg. Jeg nyter det fortsatt, sa Geraint Thomas på den internasjonale pressekonferansen for skrivende journalister – der VG var til stede – i Carcassonne i kveld.

Det var før nyheten om Gianni Moscon sprakk.

NY DAG I GULT: – Det er ingen hyggelig situasjon, sa Geraint Thomas i møte med skrivende journalister etterpå. Foto: STEPHANE MAHE / X02520

Kontroversielt lag

Thomas og Froome har blitt konfrontert med de tidvis voldsomme reaksjonene fra publikum daglig fra journalister i Frankrike. Gang på gang har de svart høflig og holdt hodet kaldt.

les også

Wiggins spår Team Sky-krangel

Team Sky er kontroversielle etter en rekke omdiskuterte episoder de siste årene: Russiske hackere avslørte hvordan tidligere Tour-vinner Bradley Wiggins fikk medisinsk fritak til å ta kortikosteroider før Tour de France i 2012 og to utgaver av Giro d’Italia, uten at han hadde merket problemer med astma ennå de årene.

Stoffet er i utgangspunktet forbudt, og har blitt benyttet som doping, men kan brukes om man har medisinsk fritak.

les også

Ny Thomas-triumf gjør skeptikerne usikre: – Det begynner å bli veldig interessant

Før årets Tour de France ble det kjent at Chris Froome slipper straff, selv om han testet for høye verdier på astmamedisinen salbutamol under Spania rundt i fjor. UCI og Wada tror på forklaringen til 33-åringen, som har vunnet Tour de France fire ganger.

Så du denne? Hushovd: – Du har ikke et fint liv om du våkner på Rivieraen uten å ha noe å gjøre

Thor Hushovd fortalte VG allerede før Tour de France at han tror mye av misnøyen med Team Sky handler vel så mye om «England mot Frankrike» som om doping.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder