1 av 9William Bonnet brøt etter velten. Foto: AFP

Slik unngikk Kristoff skrekkvelten

Nordmannen irritert etter at løpet ble nøytralisert

SYKKEL

Reddet seg ved å «pyse ut» før velten

MUR DE HUY (VG) Alexander Kristoff (28) «pyset ut». Det reddet ham trolig fra å bli del av en voldsom massevelt på mandagens Tour-etappe.

Publisert: Oppdatert: 06.07.15 18:50

Det gjensto drøyt fem mil da uhellet var ute: William Bonnet gikk i baken og dro med seg en lang rekke ryttere bak seg.

Flere ryttere brøt Tour de France, deriblant Bonnet som suste inn i en lyktestolpe i 42 kilometer i timen. Like bak kom Alexander Kristoff.

- Det var i en slak bakke der alle lagene kjørte maks før den avgjørende fasen på etappen. Alle ville være foran, og da blir det trangt. Det var mye pressing. Jeg pyset litt ut og bremset. Det skal jeg være glad for, for da fikk jeg litt avstand til ham foran meg, som veltet. Det gjorde at jeg klarte å svinge rundt ham, sier nordmannen til VG.

Mens nordmannen pratet med norske journalister i Belgia i kveld, tråkket andre ryttere forbi på vei til de respektive lagbussene. Flere var blodige på knær, armer og med opprevne trøyer.

Trangt

Tour de France-feltet var preget av det som hadde skjedd halvannen time tidligere.

- Velt skjer alltid, men ikke så ofte som i Tour de France. Det er fordi det er et stort løp der mange har mye press på seg. Alle vil være foran, og da blir det trangt. Samtidig står mange tilskuere langt ut i veien, som da blir enda litt trangere, sier Kristoff under den belgiske solen - og på toppen av Mur de Huy.
Han smilte og humret også i kveld. Men nordmannen var også litt irritert. For etter den voldsomme velten, valgte Tour-arrangøren å nøytralisere etappen.

Det betød i all enkelhet at rytterne ble stanset, før man samlet troppene og hentet seg inn - og så fikk fortsette igjen.

Merkelig

Dette skjedde like før den innlagte spurten, som er viktig i kampen om grønn poengtrøye. Da satt Kristoff bra med i fronten av feltet.

- Veldig merkelig. Man pleier ikke å nøytralisere når det er en velt, sier Kristoff.

VGTV:Se massevelten i sportsnyhetene

Da nøytraliseringen ble opphevet sov nordmannen i timen: Han satt bakerst i feltet. Og dermed ble han igjen hektet av da Tinkoff-Saxo og Astana kjørte i front. Resultat: Kristoff var ikke med da Andre Greipel vant en ny spurt og 20 nye poeng.

- Jeg fikk ikke med meg når det var slutt på nøytraliseringen. Det irriterer meg litt.
- Mener du det er din egen skyld, eller arrangøren sin?

- Det er min skyld at jeg ikke fulgte bedre med. Men det gikk så rolig og jeg tenkte at det var «greit». Men jeg lå uansett ikke godt an med tanke på trøya. Nå ligger jeg enda dårligere an, sier 28-åringen til VG.
- Nå er løpet kjørt med tanke på grønn trøye?
- Jeg har ikke sett på lista, men det er sikkert det.

Boasson Hagen sparte seg

Ifølge arrangøren valgte man nøytralisering mandag, og ikke søndag, fordi det var så mange ryttere innvolvert at man ikke hadde nok ambulanser og leger tilstede.

- Da får de skaffe flere ambulanser til neste år, smilte Kristoff smått oppgitt utenfor Katjusja-bussen i kveld.

Edvald Boasson Hagen slapp også unna velten. Han satt langt bak i feltet, og hadde tenkt å kjøre seg fremover da det smalt. Det rakk han heldigvis ikke.

- Det var litt usikkerhet etter nøytraliseringen. Noen startet opp igjen, mens andre stoppet. Jeg fulgte bare flokken, sier han.

MTN-Qhubeka-rytteren datt av på den nest siste stigningen for dagen. Den siste bakken var tøffere enn hva han hadde trodd på forhånd.
- Der hadde jeg ikke klart å henge med uansett. Jeg tok det litt rolig i stedet, for ikke å tømme meg helt foran morgendagen (flatere brostensetappe, journ. anm.), sier han.

Les også:Contador tapte tid

Lykkelig Froome

Fabian Cancellara var blant dem som veltet stygt i dag. Han mistet også den gule ledertrøya til Chris Froome, som tok andreplassen på etappen - bak Katjusja-rytter Joaquin Rodriguez.

- Det føles fantastisk å ha gul trøye igjen, spesielt etter skuffelsen i fjor (veltet ut av rittet). Jeg hadde ikke ventet å sykle i gult så tidlig i rittet, sier Chris Froome på den internasjonale pressekonferansen i Belgia.

Froome veltet ut av Tour de France tidlig i rittet i fjor. I år har briten, som vant i 2013, åpnet langt mer konfortabelt.

- Det er veldig, veldig nervøst der ute. Alle prøver å overleve etter beste evne, og gjøre en jobb for kapteinene sine. Jeg bør takke laget mitt, for de er rundt meg og holder meg i front. Det er ikke min byrde å tenke posisjon, jeg tenker bare på å holde hjulet deres, sier han.

SE BILDESPESIAL AV VELTEN HER!

Her kan du lese mer om