STØTTER HUSHOVD: Andy Schleck smiler til Thor Hushovd under Tour de France i 2010.

STØTTER HUSHOVD: Andy Schleck smiler til Thor Hushovd under Tour de France i 2010. Foto:Christophe Ena,Ap

Tidligere Tour-vinner støtter Hushovds Lance-taushet

Andy Schleck til VG: En påstand er ikke et bevis

Hushovd til VG i 2012: Alle lik har fortsatt ikke kommet ut av skapet

Thor Hushovd (36) holdt hemmelig at Lance Armstrong i praksis innrømmet doping overfor ham. Tour de France-vinner Andy Schleck sier at han ville gjort det samme.

Kjetil R. Anda
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Sykkelproffen fra Luxembourg, som nylig la opp, er ikke overrasket i det hele tatt over at Thor Hushovd ikke ønsket å røpehemmeligheten om at syv ganger Tour de France-vinner Lance Armstrong var dopet.

– Hvorfor skulle han si noe om det? Thor var ikke involvert i etterforskningen, og hadde ingen grunn til å si noe. Hadde etterforskerne spurt ham, hadde det vært noe annet, sier Schleck til VG.

Tour de France-vinneren fra 2010 sier han støtter nordmannens valg.

– Hadde Thor sagt noe, kunne Lance likevel bare nektet. Thor kunne ikke bevist noe likevel, fortsetter han.

Hushovd holder pressekonferanse i dag klokken 10.00. Følg den live på VGTV.

– Slik er kulturen

Schleck sier at på det gitte tidspunktet i 2011 var Armstrong allerede i trøbbel, og at bevis nok i saken ville bli fremlagt innen relativt kort tid likevel. Armstrong innrømmet doping to år senere i talkshowet til Oprah Winfrey.

Redaktør for sykkelnettstedet cyclingtips.com.au Shane Stokes mener det hadde vært mer overraskende om Hushovd hadde fortalt om hemmeligheten.

– Slik er kulturen blitt i sykling. Den som røper en dopers navn, er den som forlater sykkelsporten frivillig eller blir pushet ut. Slik som Paul Kimmage, Tyler Hamilton og Floyd Landis gjorde, sier Stokes til VG.

Det er ikke Andy Schleck enig i.

– Det er ikke slik det fungerer i sykling. Hvis noen hadde gått ut og pekt på at jeg var dopet, ville ikke det vært nok til å felle meg. En påstand er ikke et bevis, mener Andy Schleck.

– Alltid stusset

Hans sykkelbror Fränk Schleck testet for øvrig positivt på det forbudte, vanndrivende stoffet Xipamide under Tour de France i 2012 og ble kastet ut av rittet.

I sin egen bok avviser Thor Hushovd at han har hatt et nært vennskap med dopingavslørte Lance Armstrong. Men sykkelredaktør Stokes har reagert på tidligere uttalelser fra Hushovd når det gjelder amerikaneren.

– En smart rytter ville holdt avstand til Armstrong, samt vært mindre skeptisk til etterforskningen rundt ham. Jeg har alltid stusset på hvorfor Thor har vært så beskyttende overfor Armstrong, sier Stokes.

Sportssjef Alan Peiper i Hushovds siste profflag BMC ønsker ikke å uttale seg om Hushovds inntil i går bevarte hemmelighet, men sier at han forhørte seg om nordmannen var dopet.

– Han har syklet i en tid hvor store deler av feltet var dopet. Derfor måtte jeg spørre ham rett ut om han var dopet, men Thor svarte at han bare hadde et stort talent, sier Peiper til VG.

– Alle lik har fortsatt ikke kommet ut av skapet, sa Hushovd i et intervju med VGTV i 2012. Se videoen under.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder