MISFORNØYD: Thor Hushovd får ikke sykle Spania rundt av Garmin-sjef Jonathan Vaughters (t.h.). Det liker nordmannen svært dårlig. Han mister en optimal oppkjøring til VM i København. Foto: Daniel Sannum Lauten, VG

MISFORNØYD: Thor Hushovd får ikke sykle Spania rundt av Garmin-sjef Jonathan Vaughters (t.h.). Det liker nordmannen svært dårlig. Han mister en optimal oppkjøring til VM i København. Foto: Daniel Sannum Lauten, VG

Skuffet Hushovd «straffes» med vraking

Mister VM-oppkjøringen han ønsket seg

Hushovd-trener til VG Nett: - Det er horribelt

(VG Nett) Garmin-Cervelo vraker Thor Hushovd (33) til årets Spania rundt. Det er svært dårlig nytt foran sykkel-VM i København.

ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL

Tirsdag kveld ble det kjent at Hushovd har skrevet under for BMC foran neste sesong. Nå får VG Nett bekreftet at Garmin Cervelo svarer med å vrake 33-åringen til årets Spania rundt.

Det er Hushovds viktigste oppkjøring til høstens VM.

- Jeg er skuffet og overrasket, erkjenner Hushovd overfor VG Nett.

Han syklet Spania rundt i fjor, nettopp for å være i best mulig form foran VM i Australia. Det endte med gull - og et fantastisk karrierehøydepunkt for grimstadmannen.

- Nå får jeg ingen optimal oppkjøring foran årets VM, sier Hushovd.

Les også: Hushovd signerte for BMC

Reagerer kraftig

Trener Atle Kvålsvoll reagerer sterkt på avgjørelsen om å vrake 33-åringen:

- Det er helt horribelt. Det går ikke an å gjøre slikt med en regjerende verdensmester. Han er lagets bestemann, og så vrakes han? Dette er veldig spesielt, sier Hushovds nære støttespiller til VG Nett.

- HORRIBELT: Det sier Hushovd-trener Atle Kvålsvoll. Foto: Scanpix

Det er i skrivende stund usikkert hvilket løp Hushovd vil sykle som VM-oppkjøring, nå som han er vraket foran Spania rundt. Et ritt som England rundt kan være aktuelt som nødløsning.

Sykkelbloggen: - Vellykket BMC-valg?

At situasjonen ikke er ideell, legger ingen skjul på.

- Dersom du ser på VM-vinnerne de siste årene, så har samtlige av dem syklet Spania rundt som oppkjøring, bemerker Atle Kvålsvoll.

Taus om Garmin-sjefen

Hushovd var lagkamerat med Jonathan Vaughters i 2001. I år har amerikaneren vært sjefen til verdensmesteren i Garmin Cervelo.

Samarbeidet har ikke fungert optimalt, selv om Hushovd ikke vil si stort om saken til VG Nett:

- Hvordan er forholdet ditt til Jonathan Vaughters?

- Det har jeg absolutt ingen kommentar til, sier 33-åringen.

Hushovd vil nå måtte trene mer for seg selv enn han ellers ville ha gjort i forkant av VM. Han vil også sykle GP de Plouay i slutten av august.

- Min oppgave er å finne et best mulig opplegg for Thor når situasjonen har blitt som den har blitt. Vi får iallfall trent mer på spesifike ting, som vi ikke kunne jobbet med under Spania rundt, sier Kvålsvoll.

Kjølig forhold

Men selv om Hushovd er taus, så har VG Nett grunn til å tro at forholdet til Jonathan Vaughters har hanglet.

Tidlig på sesongen stresset Vaughters viktigheten av å ha flere kapteiner og se an «hvem som hadde dagen» underveis i klassikerrittene.

Det gikk dårlig. Til slutt ble det holdt et oppvaskmøte, der Hushovd var klar på at han mente en tydeligere rollefordeling ville være å foretrekke.

De taktiske disposisjonene til Vaughters under Flandern rundt resulterte også i kritikk i sykkelverden i vår.

Før årets Tour de France ble det bestemt at Hushovd, som har vunnet poengkonkurransen to ganger, ikke skulle sykle for den grønne trøya i år. Lite tyder på at det var nordmannens eget ønske.

Lite fokus på gul trøye

Da Garmin Cervelo vant lagtempoetappen i rittet, overtok Hushovd samtidig den gule ledertrøya i Tour de France. Den fantastiske dagen - sett med lagets øyne - ble feiret med champagne i en liten fransk landsby i ti-tiden på kvelden.

VG Nett var til stede under seansen, der Vaughters tok ordet og holdt en fem minutter lang tale - med champagneglasset høyt hevet.

Men den gule trøya var ikke noe tema i talen. Thor Hushovds navn ble knapt nevnt en eneste gang. Lagtemposeieren var det eneste Vaughters kommenterte, med et digert smil om munnen.

Det fikk flere norske pressefolk til å stusse i Frankrike.

TAKKETALE: Her holder Jonathan Vaughters (t.h.) en tale etter seieren på lagtempoen under Tour de France - uten å levne Hushovds gule trøye nevneverdig mye oppmerksomhet. Foto: Scanpix

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder