HJELM ELLER IKKE HJELM: Lance Armstrong, her med Jan Ullrich (t..h) fra Tour de France i 2000, mener ryttere bør droppe hjelmen i klatringer der målgang er på toppen av fjellet. Foto: PATRICK KOVARIK / AFP

Kontroversielt Armstrong-forslag: Kast hjelmen!

CARCASSONNE (VG) Lance Armstrong (46) mener sykkelsporten skriker etter profiler og vil ha tilbake reglene som åpnet for kaste sykkelhjelmen i bunn av høye fjell.

Amerikaneren mener det vil gjøre rytterne mer synlig for publikum. I dag er de nærmest ugjenkjennelige bak briller og hjelm, hevder han.

– Dersom Marco Pantani hadde syklet alle etappene vi husker ham fra med hjelm og briller, så hadde han ikke vært en type som skilte seg ut. Sporten må ha personligheter. Om alle er helt like, foruten fargen på drakten, og ser ut som roboter, så blir du ingen personlighet, sier Armstrong i sin daglige Tour de France-podcast, The Move.

– Kast hjelmen i bunn av bakken. Ingen blir skadet! Jeg lover! fortsetter han.

Frem til 2003 trengte ikke sykkelryttere å bruke hjelm. Men da Cofidis-rytteren Andrej Kivilev - en god venn av Armstrong - omkom i en stygg ulykke den våren, kom det krav om endring.

les også

Sjekk forskjellen: Thomas ikke i nærheten av rekord

I én sesong var det lov å kaste fra seg hjelmen i bunn av dagens siste fjell, dersom det var målgang på toppen. Deretter kom påbudet om hjelmbruk - uten unntak.

– Sykkelsporten har eksistert i over hundre år. I brorparten av den tiden har man ikke syklet med hjelm. Vis meg én rytter som har falt i 13 kilometer i timen og som ble skikkelig skadet, argumenterer Armstrong.

Han er utestengt fra sykkelsporten på livstid på grunn av doping, og holder seg unna Frankrike i sommer.

De profilene VG pratet med i startbyen Millau i går morges, var ikke enige med den kontroversielle amerikaneren.

Mener de handlet tåpelig

Matt White (44) er sportsdirektør i Mitchelton-Scott, men syklet tre sesonger for US Postal-laget til Armstrong.

– Jeg syklet i en tid der vi kunne velge. Og i dag erkjenner jeg at v i var ganske dumme når vi valgte å sykle uten hjelm. Det var ikke rasjonelt.  Jeg hadde alltid hjelm på de flate etappene i Belgia, men tok den av i fjellene. Hva er farligst? Selvfølgelig utforkjøringene, sier han til VG.

les også

Kontroversielt Armstrong-forslag: Kast hjelmen!

– Armstrong argumenterer bare for stigninger der målgang er på toppen av fjellet?

– Du kan ha uhell i oppoverbakke også. Se på Vincenzo Nibali opp Alpe d’Huez i år, sier White.

Han forteller om både varme og tunge hjelmer for femten år siden. I dag er de lette og luftige.

– Det vi holdt på med, var helt tåpelig. Vi var heldige som ikke opplevde flere dødsfall, sier australieren før han hopper inn i en følgebil, klar for en ny etappe i Tour de France.

Hushovd også uenig

Thor Hushovd er i Frankrike som ekspert for TV 2. Han er heller ikke imponert over forslaget til Lance Armstrong.

I FRANKRIKE: Thor Hushovd. Foto: Anders K. Christiansen, VG

– Nibali veltet i oppoverbakke og pådro seg et brudd i ryggen. Det sier noe om ting kan gå galt der også. I tillegg ville det vært feil signal å sende til unge som ser på TV, sier Hushovd til VG.

– Har Armstrong likevel et poeng når han sier at rytterne ikke er til å kjenne igjen bak briller og hjelm?

– La meg si det slik: Henrik Lungqvist, målvakten i New York Rangers, er en stor stjerne. Men ingen ser ham, svarer Hushovd.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder