VIL BLI HELT I GRØNN: Her jubler Alexander Kristoff etter en etappeseier i Tour de Suisse i juni. Lørdag starter jakten på nye Tour-triumfer og den grønne poengtrøyen. Konkurrent Peter Sagan til venstre.
VIL BLI HELT I GRØNN: Her jubler Alexander Kristoff etter en etappeseier i Tour de Suisse i juni. Lørdag starter jakten på nye Tour-triumfer og den grønne poengtrøyen. Konkurrent Peter Sagan til venstre. Foto:Jean-christophe Bott,Ap

Kristoff får hjelp av ny Tour-regel

Nordmannen jakter på grønn Tour-trøye

SYKKEL

Etappeseire gir ekstra poengfordel

UTRECHT (VG) Alexander Kristoff (27) får bistand
fra Tour de France-arrangøren i jakten på den grønne poengtrøyen i årets ritt.

Publisert:

De tre siste årene har slovaken Peter Sagan vært i en klasse for seg selv. Det fikk rittledelsen til slutt nok av. Derfor er det tatt grep foran årets Tour de France, som starter med prolog i Utrecht i morgen.

– Skal du vinne den grønne trøyen i år, er du nødt til å vinne etapper, fastslår Alexander Kristoffs trener, Stein Ørn, overfor VG.

Som vanlig får de femten første rytterne på de innlagte mellomspurtene poeng. Men ved målgang har det skjedd endringer: Mens det tidligere skilte bare ti poeng mellom første- og annenplass, så økes nå differansen.

Dermed blir det viktigere enn noen gang å vinne.

• Hvem vinner Tour de France?VGs ekspert tror på en colombianer.

Kan få trøbbel i fjellene

I fjor vant Sagan den grønne trøyen uten å vinne en eneste etappe. Det skjer neppe igjen.

I tillegg er slovaken i år hjelperytter for Alberto Contador. Dersom han likevel får lov til å gå for grønne trøyen, blir det uten hjelp fra resten av laget.

Så mange etapper tror treneren at Kristoff kan vinne

Foruten Alexander Kristoff vil lynraske Mark Cavendish også dra nytte av regelendringen. Han har allerede vunnet 25 etapper i Tour de France i løpet av karrieren.

– Men Cavendish er nødt til å overleve bakkene den siste uken i rittet. Derfor er det ingen grunn til å gi opp trøyen før man er i mål. John Degenkolb og Sagan kommer til å henge med over bakene, men «Cav» kan få det tøft, spår Ørn.

Thor Hushovd er den eneste nordmannen som har vunnet den grønne poengtrøyen i Tour de France. Det skjedde i 2005 og 2009.

Spår jevn duell

Alexander Kristoff nevner Sagan, Cavendish, John Degenkolb og Michael Matthews som de største konkurrentene sine. Stein Ørn føyer til André Greipel.

– Kristoffs sjanser til å vinne trøyen er ganske gode. Cavendish er mer opptatt av enkeltseirer enn poengkonkurransen, sier den engelske sykkeljournalisten og forfatteren Daniel Friebe til VG.

Han tror Sagan kommer til å gå i to brudd, der slovaken vil plukke maksimalt med poeng på mellomspurtene.

Samtidig kan Kristoff vinne massespurter. Det gjør neppe Sagan.

– Det bør bli veldig jevnt mellom Kristoff og Sagan i år, spår Friebe.

PS! Internasjonale spillselskaper har Peter Sagan som favoritt til å vinne grønn trøye. Alexander Kristoff er den nest største favoritten, foran Mark Cavendish. Spill på nordmannen gir rundt 4,5 ganger innsatsen.

Her kan du lese mer om