ANERKJENT: USADA-topp Travis Tygart har vært på TIMEs topp 100-liste, og felte Lance Armstrong. Nå rister han på hodet over Thor Hushovd. Foto:Krister Sørbø (VG) og Vidar Ruud (Scanpix),

Tygart om Hushovd: - Du er ingen helt når du sitter stille uten å gjøre noe med urettferdighet

USADA mener man kan ha misset stor mulighet på grunn av Hushovd-taushet

Den mektige sjefen for det amerikanske antidopingbyrået som
felte Lance Armstrong (43), Travis Tygart, er skuffet over Thor Hushovd (36).

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

I selvbiografien «Thor» skriver nordmannen om hvordan Armstrong innrømmet eget dopingbruk under en privat lunsj i mai 2011.

Dette var 20 måneder før resten av verden fikk høre Armstrong fortelle om bedraget med egne ord.
I mellomtiden holdt Hushovd tett, mens Armstrong forsøkte å knuse antidopingjegerne. Det var ikke Hushovds jobb å jakte dopere, hevder nordmannen.

- Du er ingen helt når du sitter stille uten å gjøre noe med urettferdighet mot store idrettsutøvere. Det er spesielt problematisk å gjøre når noen i sykkelsporten misbruker makten sin ved å forsøke å angripe ideen om en ren idrett og rene utøvere, svarer Travis Tygart.

Han satt i møter i USA i hele går, men tok seg tid til en telefonsamtale med VG om nyheten som har preget Sykkel-Norge de siste dagene.

- En trist dag

Som leder av USADA var det nettopp Tygart som frontet jakten på Armstrong gjennom flere år. Han tok opp tråden da FBI kastet inn håndkleet og lykkes omsider sommeren 2012: Armstrong ga opp og CV-en ble strippet for syv Tour-seirer.

I fjor figurerte Tygart på Time Magazines liste over verdens 100 mest innflytelsesrike personer.

- Hushovd frykter det ville vært umulig å kunne fokusere på sykling resten av sesongen dersom han hadde snakket med noen om det han hørte?

HAR LAGT OPP: Thor Hushovd under Arctic Race of Norway i sommer. Foto:Vegard Wivestad Grøtt,NTB Scanpix

- Det er en trist dag når utøvere er redde, eller ikke har mot, til å stå opp for fair play og integritet i sykkelsporten. Antidoping Norge og USADA vil veldig gjerne høre fra ham om hvorfor han ikke foretok seg noe, men i stedet satt stille og lot løgnen og bedraget fortsette, sier Tygart til VG.

- Har du kontakt med Antidoping Norge i denne saken?

- Vi samarbeider generelt veldig godt med Antidoping Norge og har en kontinuerlig dialog gående med dem. Så ja.
Wada understreker overfor det australske nettstedet Cyclingtips at Hushovd ikke brøt formelle regler ved å holde tett om Armstrong.

- Lot bedraget fortsette

Både i boken sin, samt på en pressekonferanse torsdag, ga Hushovd klart uttrykk for at han mener det er meningsløst å bruke penger på å en såkalt «heksejakt på gamle syndere».

Bruk pengene på å forbedre dagens dopingtester, mener 36-åringen fra Grimstad. Av dem som har gitt ham støtte i etterkant er tidligere Tour-viner Andy Schleck og Anita Valen.

Men verdens mest kjente dopingjeger er alt annet enn imponert:

- Det er slikt man forventer å høre fra en som satt stille og lot bedraget fortsette. De som hørte slikt, burde imidlertid ha sagt fra. Det vil bare bli ryddet opp i idretten dersom de som har jukset i fortiden blir holdt ansvarlig for hva de gjorde. Om du jukset tidligere uten å bli tatt, så er sjansen veldig mye større for at du fortsetter senere – i den tro at du aldri blir oppdaget. Det gir lite håp for alle oss som er glad i sykkelsporten, sier Travis Tygart.

- Hva ville det betydd om Hushovd hadde pratet med dere den gangen?

- 11 tidligere lagkamerater av Lance utviste mot nok til å prate med oss. Senere kom det flere, inkludert en nordmann (Steffen Kjærgaard, red. anm.). Det er vanskelig å være skråsikker. Jeg hører blant annet om en episode der Hushovd så noen med en sprøyte på et hotellrom.
- Men vi kan ha misset en stor mulighet da Hushovd ikke pratet den gangen, sier USADA-sjefen til VG.
- Han kunne iallfall gitt noen av oss som snakket mer troverdighet da det stormet som verst, mener Betsy Andreu - som i flere år hevdet å ha hørt Armstrong innrømme doping midt på 90-tallet.

VG har ikke fått svar på henvendelsen til Hushovd, og trener Atle Kvålsvoll svarte i går at han ikke hadde tid til å kommentere saken.

VENNER: Thor Hushovd og Lance Armstrong spiste lunsj sammen - flere ganger. Her er de etter Hushovds etappeseier i Tour de France i 2009, i Barcelona. Foto:Daniel Sannum Lauten,

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder