MISTENKSOM: Antoine Vayer (til høyre) publiserte de fysiske dataene til Chris Froome da sistnevnte parkerte konkurrentene opp Mont Ventoux for to år siden.
MISTENKSOM: Antoine Vayer (til høyre) publiserte de fysiske dataene til Chris Froome da sistnevnte parkerte konkurrentene opp Mont Ventoux for to år siden. Foto:,AP/PRIVAT

Mannen bak omstridt Froome-video til VG: - Jeg har ikke hacket Team Sky

SYKKEL

TARBES (VG) En omdiskutert video av Chris Froome (30) for to år siden ble fjernet fra Youtube etter bare noen timer i natt. I kveld blir den publisert på nytt.

Publisert: Oppdatert: 14.07.15 13:56

Det lover Antoine Vayer overfor VG i Frankrike.
Det er han som har fått tak i informasjonen han hevder stammer fra Froomes sykkelcomputer under etappen til Mont Ventoux i 2013. Team Sky har nå satt advokater på saken: Laget mistenker at noen har hacket seg inn i datasystemenederes.

- Jeg har ikke stjålet noe som helst. Sky bør være forsiktig med hva de sier. Dette er en lekkasje fra laget, sier Vayer til VG.

LES OGSÅ: Froome taus om påstandene

Må svare på skepsis

Franskmannen var i flere år ansatt som trener for dopinglaget Festina på midten av 90-tallet. Siden har han studert, og publisert, klatretider og wattbelastning i sykkelsporten. Vayer har blant annet publisert stoffet sitt i respekterte Le Monde.
Videoen som ble publisert i går kveld viser hvor mange watt, eller kraft, Froome tråkket opp Mont Ventoux. Samtidig viste den til enhver tid pulsen til årets Tour-leder.

TOUR STUDIO: Følg tirsdagens etappe live

Froome har aldri testet positivt på doping, og har alltid nektet for å ha jukset. Men i sykkelsporten er mange skeptiske på grunn av sportens mørke historikk. En negativ dopingtest holder ikke for enkelte.
Team Sky-kapteinen må stadig svare på spørsmål om doping, fordi han leder Tour de France – og har syklet opp enkeltfjell raskere enn man gjorde i tiden til Lance Armstrong.

SETT DENNE? Froome klager på få dopingtester

- Dette bekymrer meg ikke, jeg fokuserer bare på løpet, sa Froome til pressen før starten på dagens etappe.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Publiseres på nytt

Videoen ble fjernet fra Youtube i natt, ifølge Vayer fordi personen som hadde hjulpet ham fikk kalde føtter da Sky truet med advokater.
Nå samarbeider imidlertid Vayer med en nordmann, forteller han VG. Og i kveld skal videoen publiseres på nytt. At franskmannen er skeptisk til mye av det som skjer i sykkelsporten, skinner gjennom.
- På videoen deres ser man Froome sykle opp Mont Ventoux mens informasjon fra sykkelcomputeren hans tikker på skjermen. Hva forteller disse tallene?
- Et stort problem. Men jeg liker videoen fordi den gir vanlige folk en mulighet til å se på, og gjøre seg opp sin egen mening. Man slipper å høre på en kommentator som skriker, mens man bare ser utøveren puste og pese, sier Vayer – og tilføyer:
- På videoen kan man se Froome øke farten voldsomt, uten at pulsen hans knapt øker i det hele tatt. Ok, så er Froome kanskje «eksepsjonell», humrer Vayer.

TIDLIGERE I ÅR: Dopingjegere nektet adgang til Froomes rom

Team Sky-sjef Dave Brailsford gjentok gang på gang i morges at han ikke ønsket å kommentere videoen. Han har fokus på dagens etappe, sa han – til slutt litt oppgitt.

Vil ha rytterdata offentlig

Vayer vil ikke si spesifikt hvem han har fått tallmaterialet til Froome fra. Men han hevder tallene stemmer.
- Det er Lisbeth Salander som har sendt meg dem, sier franskmannen – og tenker på romanfiguren til den svenske forfatteren Stig Larsson.
- Tror du Chris Froome er en juksemaker?
- Ehh. Det vil jeg ikke svare på, sier Vayer – og lar det hele henge i luften.
- Er det ikke uetisk av deg å publisere datamateriale som tilhører Chris Froome og Team Sky?
- I en bok jeg har skrevet, «Ikke normalt», har jeg publisert dataene til en lang rekke ryttere. Hvorfor tilhører de ikke meg? Dette er ryttere som tjener millioner av euro. Opp gjennom historien har mange jukset. Hvem tilhører Tour de France som ritt? Jeg har ikke stjålet noe, sier Antoine Vayer.
Både Froome og Team Sky har vært varsomme med å dele informasjon fra sykkelcomputere, fordi de mener informasjonen kan mistolkes av det de har kalt «pseudoforskere».
– Jeg ser enkelte klovner prøver å tolke «power data» og si at «du gjorde det-og-det i ti minutter, og da må du være dopet». Det er så lite konstruktivt på alle måter», har Froome sagt.

– Det tegner ikke et fullstendig bilde. Dersom UCI vil ha informasjonen og vurdere hva som er mennesklig mulig, så gjerne for meg. Men når du publiserer en video uten kontekst, så får du ikke med vindhastigheten, temperaturen, hvor hardt du har syklet, og alle de andre variablene, tilføyde han.
Froome leder Tour de France med noen få sekunder ned til Tejay Van Garderen. Nå venter fjellene i Pyreneene. Da kommer det angrep – fra både ryttere og skeptikere i pressenteret i Tour de France.

Her kan du lese mer om