ALVORLIG: Bjarne Riise så ut til å ha litt å tenke på da han her ble fotografert som CSC-manager i 2008. Foto: BAS CZERWINSKI, AP
ALVORLIG: Bjarne Riise så ut til å ha litt å tenke på da han her ble fotografert som CSC-manager i 2008. Foto: BAS CZERWINSKI, AP

Hamilton hevder Riis introduserte ham for doplege

SYKKEL

(VG Nett) Tyler Hamilton (41) anklager Bjarne Riis (48) for å ha satt ham i kontakt med doplegen Eufemiano Fuentos da de begge var i Team CSC.

Publisert:

Hamilton gir den 5. september ut boken «The secret race», der han avslører alt fra sykkelkarrieren og hvordan doping var en del av sykkelhverdagen. Den amerikanske avisen New York Daily News har fått tilgang til boken, og skriver om anklagene mot Riis.

I 2006 sendte daværende Team CSC-manager Riis hjem lagets største stjerne, Ivan Basso, i skam før starten på Tour de France. Årsaken var hans kontakt med beryktede Fuentes.

Nå hevder Hamilton, som syklet for danskens lag i 2002 og 2003, at Riis introduserte ham for doplegen. Amerikaneren skriver også at det var Fuentes som overvåket og hadde kontrollen på CSC-kapteinens dopingbruk.

- Jeg kan fullstendig avvise at det har vært tilfelle. Det er ganske enkelt ikke sant. Jeg kjenner ikke Fuentes og har aldri noensinne møtt ham. Mer vil jeg ikke si i denne saken, sier Riis til nyhetsbyrået Ritzau.

Avviste anklager

Den danske sykkelmanageren nektet i årevis for å ha dopet seg som aktiv syklist, før han i 2008 la kortene på bordet. Hamiltons beretninger tyder på at ikke alle kortene ble lagt frem da Riis gråt foran TV-kameraene.

Hamilton er ikke den første rytteren som retter beskyldninger mot Riis: Tyskeren Jörg Jaksche har fortalt hvordan Riis skal ha gitt ham råd for hvordan han best kunne benytte forbudte stoffer uten å bli avslørt. Den danske sykkelmanageren avviste påstanden.

Det er imidlertid Lance Armstrong som får det tyngste skytset mot seg når hans tidligere lagkamerat i US Postal gir ut bok. Det hevdes at Armstrong innrømmet å ha testet positivt for EPO-bruk i 2001, men at han ikke var bekymret på grunn av hans vennskap med toppene i Det internasjonale sykkelforbundet (UCI).

Sist fredag ble Armstrong av USADA fratatt alle sine sju Tour de France-titler (1999-2005) og utestengt fra sykling på livstid.

Hamilton hevder at hans eget dopingmisbruk startet før Lance Armstrong sluttet seg til US Postal Service-laget in 1998, men at Armstrong fôret ham med EPO like i forkant av Tour de France i 1999.

Hjelperytteren går også i detaljer om hele lagets dopingmisbruk under rittet. Det påstås at en motorsyklist fraktet beholdere med EPO, som ble gitt til rytterne etter etappen.