STRIPPET: Lance Armstrong, her etter sin sjette Tour-seier i 2004, gikk på en solid økonomisk smell mandag ettermiddag norsk tid. Foto:Peter Dejong,AP

Armstrong må betale 75 mill. kr.

Det første av to store søksmål mot Armstrong er avgjort

Lance Armstrong (43) har tapt det første av to store søksmål som er anlagt mot den tidligere sykkelkongen.

Det er forsikringsselskapet «SCA» som i dag har blitt tilkjent 10 millioner dollar (rundt 75 millioner kroner) i erstatning fra Armstrong.

VG har fått den ferske dommen fra USA, der Armstrong har gått på et knusende nederlag.

Nyheten er et solid slag i ansiktet på mannen som vant Tour de France syv år på rad, men som senere erkjente at det var gjort med omfattende bruk av dopingmidler.

SCA krevde i utgangspunktet 12 millioner dollar av Armstrong, som på et tidspunkt åpnet opp for å betale én million dollar i et forlik. I dag ble altså summen satt 10 millioner dollar av en dommer i Texas.

Dette er rekordhøyt i en slik sak i amerikansk rettsvesen, skriver SCA-eier Bob Hamman i en pressemelding mandag kveld.

Armstrong kan likevel anke mandagens avgjørelse.

Feiden mellom SCA og Lance Armstrong går 11 år tilbake i tid:

Syklisten hadde krav på millioner av kroner i bonusutbetalinger hver gang han vant Tour de France i årene 2002 til 2004. Arbeidsgiveren hans som lovet bort dette, valgte imidlertid å forsikre seg hos SCA, som dermed ble selskapet som måtte betale bonusen når Armstrong vant verdens gjeveste sykkelritt.

Fikk ikke penger - gikk til sak

Men da dopingbeskyldningene for alvor dukket opp i 2004, i en av David Walsh' bøker, nektet SCA å betale ut mer penger. De mer enn mistenkte at noe var alvorlig galt.

Og dermed kom søksmålet fra Armstrong, som på det tidspunktet var en stor idrettshelt over hele verden.

Flere vitner, deriblant Betsy Andreu, fortalte i retten om hvordan Lance Armstrong hadde innrømmet dopingbruk foran øynene på dem, uten at det fikk innvirkning på utfallet: Armstrong fikk totalt 7,5 millioner dollar ut av saken.

Da 43-åringen deretter innrømmet juks for en hel TV-verden noen år senere, kom motsøksmålet fra SCA. Selskapet ville ha pengene sine tilbake - med renter.

Og det er denne saken som nå er avgjort.

Ekstern video:Se Armstrong lyve under ed i retten i 2005

Armstrongs advokater har hele tiden pekt på et punkt i dommen fra 2005, der det står at saken ble endelig avsluttet, og at den ikke kunne tas opp igjen på et senere tidspunkt. Det er mandagens dom åpenbart ikke enig i.

- Vi er veldig fornøyd med resultatet. Det er vanskelig å beskrive hvor mye skade alle løgnene til Lance Armstrong har skapt for SCA, men dette er et godt førsteskritt på veien mot å reparere skadene, sier SCAs toppsjef Bob Hamman.

Vondt blir verre?

Enda mer alvorlig enn saken som nå er tapt for Armstrongs vedkommende, er søksmålet amerikanske myndigheter - sammen med Floyd Landis - har anlagt mot 43-åringen.

Der er Armstrong anklaget for bedrageri med statlige sponsorkroner (laget hans var sponset av det amerikanske svaret på Posten). Om Armstrong taper dette søksmålet, risikerer han tap i størrelsesorden 600 millioner kroner.

Og i så fall truer - tror mange - konkursspøkelset i det fjerne for mannen som en gang var hyllet av en hel idrettsverden.

Allerede for flere måneder siden så Armstrong seg nødt til å selge et fasjonabelt hus i Austin, Texas, og flytte til en mer moderat bolig.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder