GULLGUTT? Alexander Kristoff kan ta Norges andre gullmedalje i VM, fellesstart for herrer senior, på søndag. Thor Hushovd (2010) er den eneste andre rytteren som har gjort det. Foto: Heiko Junge

Kristoff utropes til gullkandidat i VM

LEEDS (VG) Alexander Kristoff (32) mener selv han kan vinne VM-gull søndag. Stadig flere eksperter er enig med ham.

En av dem er amerikanske Andrew Hood, som følger internasjonal sykkelsport tett for Velonews.

– Kristoff er VMs store outsider. Det er mange som ikke har troen på ham, men han kommer til å være med i finalen. Stigningene har blitt omtalt som tøffe, men de er ikke så tøffe. Kristoff fikser dem greit, sier Hood til VG.

Han er bosatt i Madrid og har fulgt sykkelsporten verden rundt i flere tiår. Nå ramser han opp tre argumenter som taler til Kristoffs fordel:

  • Han gjør det alltid bra i vått vær
  • Han har hatt en god sesong i år
  • Alle vet at han er solid når det er snakk om lange éndagsløp. Kristoff har et kick i bena selv etter 280 kilometer, mener Hood.

– Dessverre for dere i Norge, så er det én rytter som er sterkere på søndag: Jeg tror Mathieu van der Poel kommer til å henvise Kristoff til sølvplass, ler amerikaneren.

Søndagens VM-ritt har en profil som gjør at svært mange ryttere kan blande seg inn i seierskampen. Det nederlandske stortalentet Van der Poel omtales likevel som den største favoritten.

Enkelte utenlandske spillselskaper ga i går 45 ganger innsatsen i odds på at Alexander Kristoff vinner sykkel-VM.

les også

Edvald om kapteinsrollen: – Dumt spørsmål

– Bra, det betyr vel at jeg går under radaren. Jeg tror nok folk blir litt bekymret om de ser meg på den siste runden. Men jeg må jo komme dit først, da, smilte 32-åringen til VG konfrontert med nettopp dét.

Han var noen centimeter unna å vinne VM-gull på hjemmebane i Bergen i 2017. Året før hadde han en gyllen mulighet i Doha. Det endte med offentlig krangel og oppvask med Edvald Boasson Hagen.

Søndag ettermiddag får Kristoff en ny, stor mulighet til å sikre seg regnbuetrøya.

– Jeg tror jeg kan vinne, men ser ikke på meg selv som den største favoritten. Det kan fort bli en mindre gruppe inn til mål, og jeg neppe med om det går fire-fem mann. Men om det blir som i Bergen, med 20-40 mann, så tipper jeg at jeg blir med, spår han.

TROR PÅ KRISTOFF-MEDALJE: Andrew Hood (t.h.), her mens han intervjuer George Hincapie i Spania i 2012. Foto: Anders K. Christiansen, VG

Hjemme i Norge sitter trener og stefar Stein Ørn:

– Alt ser bra ut. Han er frisk og har vært solid i oppkjøringen. Det ene spørsmålet jeg har, er om oppkjøringen til mesterskapet rett og slett har vært for lett for ham, sier han til VG.

les også

Sykkelsjef: – Takk Gud for at vi ikke ga Hushovd en feitere kontrakt

Kanskje hadde altså kroppen til Kristoff, tror treneren, hadde godt av enda røffere behandling i oppkjøringen til VM.

Kristoff trives vanligvis i lange éndagsritt som VM er. Fra før har han vunnet Flandern rundt og det lengste rittet på kalenderen, Milan-Sanremo. Lengden på VM-rittet er uansett en x-faktor.

– Man vet aldri hva kilometerne gjør med deg. Vi nærmer oss 300 kilometer i dette VM-rittet og mye av fysiologien endrer seg når man passerer 250 kilometer. Du kan ha folk som er superspreke til det er kjørt 220-230 kilometer, men så faller de helt fra hverandre på 250 kilometer, poengterer Ørn, som til daglig jobber som hjertelege.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder