SYNDERE: To land skiller seg klart ut på statistikken over hvor dopingdømte syklister fra de siste ti årene kommer fra. Montasje: Tom Byermoen

SYNDERE: To land skiller seg klart ut på statistikken over hvor dopingdømte syklister fra de siste ti årene kommer fra. Montasje: Tom Byermoen

Her er Spanias pinlige dopingtall

Mads Kaggestad til VG Nett: - Sier noe om mentaliten

(VG Nett) Alberto Contador er i ferd med å frikjennes fra dopinganklagene. Men tallenes tale siden 2001 er klar: Stjernens hjemland Spania er jukseverstingen i sykkelsporten.

ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL

En gjennomgang gjort av VG Nett viser hvordan spesielt Spania, men også Italia, er i en særstilling når det gjelder doping innen sykkelsporten. Dopingdatabasen Dopinglist.com gir drøyt 40 treff på spansk sykkeldoping i perioden 2001 til 2010.

Tallet er trolig ikke presist, og omfatter bare ryttere på et høyt nivå. Men det gir en god pekepinn på hvor stort det spanske problemet er sammenliknet med andre land.

VG Nett har også gått systematisk gjennom Wikipedias kronologiske oversikt over doping i sykkelsporten. Resultatet er det samme: 41 dopingtatte spanske toppryttere de siste ti årene.

Tidligere proffsyklist Mads Kaggestad mener dette sier noe om holdninger.

- Når det kommer til doping er det hovedsakelig to land jeg snakker om. Det er Spania og Italia, sier han til VG Nett.

KRITISK: Mads Kaggestad mener Spania har et dopingproblem. Foto: Scanpix

- Kultur og medisinsk behandling

Han mener likevel det er en viss forskjell.

- Italienerne jukser fordi de har inntrykk av at det er sånn det skal være. Det er kulturen der, sier Kaggestad, før han påpeker at han ikke drar alle over en kam.

- Mens spanjolene gjør det mer fordi de mener det er medisinsk behandling. De mener at sykkel er så hardt. De må ha det, eller så blir de så fryktelig slitne, stakkars, sier Kaggestad.

I dagens VG går kommentator Truls Dæhli hardt ut mot holdningene til doping i Spania.

KRITISK 2: «Tross et utall av dopingtilfeller virker ikke noen i spansk idrett å være i stand til å ta et overordnet ansvar for å endre holdningene og praksisen», skriver VG-kommentator Truls Dæhli i dag. Foto: Bjørn S. Delebekk

«Mønsteret har vært tydelig lenge. Tross et utall av dopingtilfeller virker ikke noen i spansk idrett å være i stand til å ta et overordnet ansvar for å endre holdningene og praksisen. Årsakene kan være flere, som for eksempel et gjennomgående mer liberalt og avslappet syn på doping som et problem, men frikjennelsen av Contador framstår først og fremst som sjåvinisme», skriver Dæhli.

Sykkelbloggen: - Contador kan rekke Tour de France

- Lederne har ansvaret

Statsministeren i Spania er bare én av dem som har tatt sin egen landsmann i forsvar de siste ukene.

Mads Kaggestad, som er Thor Hushovds tidligere lagkamerat i Crédit Agricole, reagerer på mye av det som har blitt sagt fra spanske autoriteter.

- Jeg hørte at lederen i det spanske forbundet uttale at Alberto Contadors personlighet må tas i betraktning, og at Contador ble omtalt som en god venn. At han er en god venn hjelper ikke. Å si noe sånt som leder blir helt feil. Og når statsministeren følger opp blir det hele bare rart.

- Populistisk trekk?

Dette er ett av flere eksempler fra Spania, ifølge Kaggestad.

- Det er en kjent sak at østblokklandene brukte idrettsheltene sine for å sole seg litt i glansen når det ikke sto så bra til med andre ting i landet. Det har jo ikke gått så bra i Spania i det siste. Satt på spissen kan det være et populistisk trekk fra politikerne å beskytte utøverne slik at det skapes feststemning på lørdagskveldene, sier Kaggestad.

KRITISK 3: Pat McQuaid, president i Det internasjonale sykkelforbundet, sier ingenting overrasker når det kommer til Spania. Foto: AFP

Også president i Det internasjonale sykkelforbundet, Pat McQuaid, er kritisk til spanske politikeres påvirkning i saken.

- Jeg ble ikke overrasket når du ser det er Spania. Ingenting overrasker meg når det kommer til Spania, men det er skuffende, sier han ifølge cyclingnews.com.

- Det er opp til sporten å ha selvjustis. Jeg synes ikke politikere som ikke kjenner alle fakta skal blande seg. De kommer med rene politiske uttalelser.

Sykkebloggen: - Derfor er jeg skeptisk til Contador

- Vi fikk 35 siders oppsummering fra det spanske forbundet I går. Det må oversettes og studeres, og så får vi diskutere med WADA. Vi vil vente på den fullstendige dokumentasjonen fra Spania, så har vi 30 dager til å avgjøre om vi vil anke eller ikke.

Frykter konsekvensene av Contador-saken

I kjølvannet av at Alberto Contadors anke ble tatt til følge, er Kaggestad skeptisk til behandlingen av fremtidige dopingsaker.

- Han testet positivt, og har ikke bevist sin uskyld. Han har bare antydet at han kan ha vært uheldig. Han har funnet formelen som sier at så lenge det skjer uten vilje, kan han ikke straffes.

- Det er farlig hvis det blir sånn. Da kan alle utøverne gjemme seg bak det og si at noen har prøvd å sabotere ved å putte noe i flaskene deres. Det har blitt brukt før, sier Mads Kaggestad.

VG Nett-debatt:Over 1500 innlegg om Contador-saken. Diskuter her!

Negative ringvirkninger

Han tror også at plastikkstoffene som ble funnet i blodet til Contador snart havner på dopinglista.

- Alle disse plastikkstoffene er en indikasjon på blodoverføring. Det står ikke på dopinglista, men jeg tror det kommer snart.

Kaggestad sier at den eneste løsningen er å dra ting opp fra rota.

- Jeg så en undersøkelse fra en gang de hadde testet et juniorfelt i Spania. Jeg mener det var over 20 prosent som slo ut på testene. Det er sikkert ikke en hel nasjon som står bak, men jeg stusser over at lederskapet går ut som de gjør.

- Det er de som skal etablere kulturen og da er atferd og holdninger viktig. Da må man sette noen klare linjer, mener Mads Kaggestad.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder