AVTROPPENDE: Harald Tiedemann Hansen går av som sykkelpresident denne helgen. Her er han under VM i spanske Ponferrada i 2014. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Sykkelpresidenten ga seg selv kredittkort-garanti for sykkel-VM: Nå må Sykkelforbundet punge ut

Som president i Norges cykleforbund skrev Harald Tiedemann Hansen (61) helt på egen hånd ut en garanti for kredittkort verdt 300.000 kroner til VM-arrangøren Bergen 2017 AS - der han selv var daglig leder.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Det viser et dokument datert 27. mai 2016, som VG er i besittelse av.

Tiedemann Hansen disponerte selv et av de seks kredittkortene han garanterte for som sykkelpresident. De fem andre kortene skal ha blitt brukt av administrativt ansatte i Bergen 2017.

Sluttregningen på 217.232 er en av mange den konkurstruede arrangøren bak sykkel-VM ikke har betalt. Nå må istedet norsk sykkelsport - på grunn av garantien - punge ut.

Sykkelforbundet opplyser at kredittkortene ble utstedt av rent praktiske årsaker, slik at de ansatte kunne gjøre mindre innkjøp uten at det måtte viderefaktureres fra forbundet til Bergen 2017 AS.

– Vi hadde kredittkort fra forbundet som ble belastet en del utgifter som gjaldt Bergen 2017. For at man skulle skille bedre og unngå å bruke så mye tid på viderefakturering for småutgifter, så fikk vi egne kort for Bergen 2017. Det er mulig papirene burde vært innom styret og signert av to personer, men hele skjedde i hui og hast på kontoret til Bjørn (Sætre, tidligere generalsekretær) for å løse det hele praktisk, forklarer Tiedemann Hansen.

les også

Sykkel-VM går mot 60 millioner i minus: – En veldig alvorlig situasjon

Løsningen som ble valgt medførte ikke noen praktisk forskjell økonomisk for sykkelforbundet, mener han.

– Forstår du at det ser rart ut at du som sykkelpresident ga en garanti for kredittkort til deg selv, i en organisasjon du selv ledet?

– Det var ikke bare kort til meg selv. Men jo, jeg ser det. Det skulle vært en signatur til. Men det burde Eurocard også ha oppdaget, sier Tiedemann Hansen.

Eurocard-eier SEB Kort opplyser at de aldri kommenterer pågående saker eller forhold som berører kundene deres, men at de følger lover og regler der de opererer.

At Sykkelforbundet må dekke kredittkortgjeld for Bergen 2017 AS skal ha kommet som en overraskelse på resten av styret under et møte i slutten av februar.

KAUSJON: Her er garantien Harald Tiedemann Hansen skrev ut i mai 2016, for å få seks kredittkort fra Eurocard til ansatte i Bergen 2017 AS. Foto: Faksimile: NCF

Det er i en note i det foreløpige regnskapet for 2016 at det kommer frem at sykkelforbundet må dekke en ubetalt kredittkortregning for VM-arrangøren.

– Hverken styret eller administrasjonen i sykkelforbundet var kjent med at vi hadde et kausjonsansvar overfor et kredittforetak, sier visepresident Hans Petter Gulbrandsen.

Etter det VG forstår vil saken bli nevnt i et styrereferat som blir publisert på forbundets nettsider denne uken.

les også

Sykkelpresidenten blir sittende: – Dette er ingen seier

– Dette er et brudd på signaturbestemmelsene i forbundet, siden kausjonen ikke ble forelagt styret. Det er et krav at presidenten skal signere slike dokumenter sammen med et styremedlem, sier Gulbrandsen.

– Får dette noen praktisk konsekvenser for Tiedemann Hansen?

– Dette er et dilemma, siden kredittkortselskapet også har gjort en feil ved å akseptere kausjonen. De burde sjekket signaturbestemmelsene, som ikke er overholdt i dette tilfelle, sier visepresidenten til VG.

Tiedemann Hansen har forståelse for at styret ble overrasket da det dukket opp en ny regning på 217.232 kroner.

les også

Mener sykkelforbundet trosset revisor-råd: – Alvorlig

– Det har jeg ingen problemer med å forstå. Jeg hadde nok blitt overrasket selv også, sier han.

Helt nøyaktig hva over 200 000 kroner ble brukt på, kunne ikke sykkelforbundet svare på onsdag ettermiddag:

– Vi har ikke hatt mulighet til å gå inn i detaljene på hva pengene er brukt til og må få komme tilbake til det da dette ligger i Bergen 2017 AS, sier kommunikasjonssjef Per Erik Mæhlum.

Styreleder i Bergen 2017 AS, Mona Hellesnes, har ikke besvart VGs telefonoppringninger.

Harald Tiedemann Hansen har fått kraftig kritikk for rolleblanding etter at sykkel-VM i høst havarerte økonomisk. Han var daglig leder i Bergen 2017 AS, som var helheid av Norges cykleforbund, der 61-åringen var president.

– I denne saken blir rolleblandingen, og hvor uheldig den har vært, synliggjort. Det har jeg sagt fra dag én. Hadde man hatt ulike personer i de forskjellige posisjonene, så hadde kanskje denne saken blitt behandlet på korrekt vis. Det har ikke skjedd nå, sier Terje Johnsen, leder i region sør i norsk sykkelsport, til VG.

les også

Eventbyrå slår seg konkurs etter sykkel-VM

Han har lenge vært en av Tiedemann Hansens skarpe kritikere.

– Johnsen har gjort et poeng av rollene hele tiden, men dette ville skjedd uansett hvem som var daglig leder, så det blir bare spekulasjoner. Situasjonen var ikke hensiktsmessig. Vi kunne ikke gå i butikken uten å skrive en faktura, sier Tiedemann Hansen.

Denne helgen går han av som sykkelpresident når NCF avholder forbundsting i Tønsberg. 61-åringen fortsetter imidlertid som styremedlem i Det internasjonale sykkelforbundet (UCI).

Sykkelforbundet kan i verste fall gå glipp av 17 til 20 millioner kroner på sykkel-VM i Bergen, mens det tidligere er blitt antydet at arrangørselskapet «Bergen 2017» kan styre mot et underskudd på over 50 millioner kroner.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder