SÅÅ GLAD: Greg Van Avermaet jubler ellevilt etter å ha spurtet fra Danmarks Jakob Fuglsang i Rio. Foto: Bjorn S. Delebekk VG

Vraket fotballkarrieren som 19-åring – i dag tok han OL-gull

Van Avermaet til VG: – Angrer ikke på at jeg droppet fotballen

Løypa ble for tøff for de norske rytterne

OSLO/RIO DE JANEIRO (VG)  Det var egentlig fotballspiller belgiske Greg Van Avermaet (31) skulle bli. I dag vant han OL-gull i et uhyre dramatisk landeveisritt i Rio.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Van Avermaet vant OL-historiens kanskje tøffeste fellesstart.

– Jeg forsøkte å få mest mulig hvile i utforkjøringene. Alt gikk perfekt, beskriver Van Avermaet i målområdet før belgiske lagkamerater kaster seg over OL-helten.

Litt senere strømmet tårene nedover kinnet på BMC-stjernen, som tidligere var kjent som en «evig toer» i sykkelsporten. Denne sesongen har han imidlertid gjort solid skamme på det uttrykket.

Van Avermaet begynte å satse på sykkel først da han var 19 år gammel. Fokuset hans var å spille profesjonell fotball.

– Jeg var keeper og gjorde det ganske bra. Jeg spilte i belgisk eliteserie, og hadde mange gode egenskaper som spiller. Men jeg satt en del på benken, og startet etter hvert med sykkel i stedet, sier Van Avermaet til VGs journalist i Brasil i kveld.

Belgieren spilte i klubben Beveren, samtidig med Yaya Touré. Han smilte fra podiet da temaet kom opp på pressekonferansen:

– Om jeg har angret på at jeg sluttet med fotball? Nei, ikke på en dag som dette. Jeg elsker fotball og ser mye på TV. Men jeg er nok en bedre syklist enn jeg hadde vært som fotballspiller. Jeg elsker sykkel mest i dag, sier han til VG.

Lørdagens dramatikk toppet seg 12 kilometer før mål. Vincenzo Nibali (Italia), Sergio Henao (Colombia) og Rafal Majka (Polen) lå sammen i tet da Nibali og Henao plutselig smalt i asfalten i en utforkjøring.

Det kan ha kostet én av dem en OL-medalje.

– Jeg får vondt langt inni meg, kommenterte Christian Paasche på TV 2.

Overrasket alle

Majka satte kursen mot målområdet på Copacabana alene, mens Jakob Fuglsang (Danmark) og Greg Van Avermaet (Belgia) kom jagende bakfra.

Paradoksalt nok ødela derfor velten til Henao og Nibali også for Majka: For polakken måtte plutselig ta all vinden alene inn mot mål. Og 1,4 kilometer før mål var de tre samlet – og det ble klart at det skulle spurtes om OL-gullet.

Van Avermaet var soleklart sterkest - som ventet - mens Fuglsang tok OL-sølv. Majka hadde ingen krefter å spurte med.

TV 2s erfarne sykkelkommentatorer Christian Paasche og Johan Kaggestad var samstemte i at de aldri hadde sett et mer dramatisk mesterskapsritt.

– En fortjent seier. Et fantastisk sykkelritt, beskriver Kaggestad.

– Han gjorde det ingen trodde var mulig, sier Paasche – overrasket over at en «klassikerrytter» kunne gå til topps i et så tøft ritt.

I TET: Sven Erik Bystrøm gikk i brudd i Rio og ble der lenge, men i de tøffe motbakkene fikk han det tøft. Foto: Patrick Semansky AP

Sven Erik Bystrøm (24) yppet seg i det olympiske landeveisrittet, men de norske syklistene var aldri i nærheten av noe som helst i Brasil.

De fire norske rytterne ble tidlig hektet av – og både Bystrøm og Edvald Boasson Hagen brøt OL-rittet.

Lars Petter Nordhaug ble bestemann, men kom i mål først 20 minutter bak vinneren. Han var fattet imøte med VGs journalist, vel vitende om at løypeprofilen ikke gagnet de norske rytterne.

– Det ble kjørt knallhardt fra bunn av den første bakken. Da blir en sånn bakke akkurat litt for lang til at jeg henger med. Snøret røk like før toppen for min del. Hadde bakken vært kortere, hadde jeg hatt en mulighet, sier Nordhaug til VG.

– Dagen var lang og hard. De siste to rundene handlet det bare om å finne en gruppe og fullføre. Det er OL, og da vil man til mål, tilføyer vestfoldingen.

Les også: Sykkelpresident boikotter norsk OL-journalist

Bystrøm forklarer den norske nedturen slik til norske journalister i Rio:

– Jeg hadde tunge bein og følte meg ikke bra i det hele tatt. Det var bra å komme med bruddet, men jeg kjente tidlig at det ikke var krutt i beina.

Måtte bytte sykkel

Han var lenge med i et seksmannsbrudd før han etter hvert fikk det blytungt.

– Jeg hadde litt problemer med sykkelen som jeg tapte en del krefter på. Jeg kjørte en runde med altfor lavt sete. Det var ikke så hyggelig, sier han til VG.

Det 237,5 km lange rittet ble på forhånd omtalt som OL-historiens kanskje tøffeste fellesstart. Rio-rittet levde opp til den beskrivelsen.

– Jeg skulle gjerne vært med å kjempe lenger enn jeg gjorde, sier Edvald Boasson Hagen og klager over varmen i Rio.

Også han fikk tekniske problemer.

– Jeg hadde problemer på brosteinen som gjorde at jeg måtte bytte sykkel. Jeg var heldig som fikk en sykkel som passet bra, forteller han.

I naturskjønne omgivelser forbi byens kritthvite strender så det svært idyllisk ut, men da rytterne fikk smake på ujevne brosteiner og knalltøffe motbakker ble det dramatikk. Flere deiset i bakken på brosteinene, mens andre – som Lars Petter Nordhaug – mistet kjedet.

– Det skjer noe hele tiden. En strålende løype. Kjære arrangører, dere har laget en strålende løype. Jeg elsker dere, utbrøt TV 2s sykkelkommentator Johan Kaggestad da det var rundt 70 kilometer igjen.

Les fyldig referat fra OL-rittet her

Takket for seg

Sven Erik Bystrøm (24) fra Haugesund gikk rett i brudd, sammen med fem andre ryttere. De seks fikk rask noen minutter til hovedfeltet – der Edvald Boasson Hagen, Vegard Stake Laengen og Lars Petter Nordhaug befant seg.

Med i bruddet var Pantano (Colombia), Kwiatkowski (Polen), Geschke (Tyskland), Albasini (Sveits) og Kochetkov (Russland).

Men også Bystrøm fikk tekniske problemer. Han fikk trøbbel med setet, og måtte etter hvert bytte sykkel. Da de tøffe motbakkene startet, begynte det å røyne på for U23-verdensmesteren fra 2014. Rundt åtte mil før mål slo bruddet sprekker, og Bystrøm var blant dem som takket for seg.

En duo fortsatte bruddet: Pavel Kochetkov og Michal Kwiatkowski.

OL-favoritt Chris Froom måtte også bytte sykkel, og det skapte litt misnøye blant sykkelentusiaster på Twitter da han la seg tett bak en bil og fikk litt «hjelp» tilbake i feltet.

FÅR ROS: OL-løypen i Rio de Janeiro får ros av TV 2s sykkelkommentator Johan Kaggestad. Her suser hovedfeltet langs Atlanterhavet. Foto: Cornelius Poppe NTB scanpix

Gjorde narr av Norges OL-antrekk

På vei inn i de store stigningene fikk Edvald Boasson Hagen å «få det». Han la seg på halen av feltet, og virket ikke så veldig pigg.

Drøye femti kilometer før mål var alle de fire norske rytterne hektet av, mens de to i tet noe senere ble hentet inn av fem andre ryttere: Damiano Caruso (Italia), Greg Van Avermaet (Belgia), Rein Taaramae (Estland), Geraint Thomas (Storbritannia) og Sergio Henao (Colombia).

Så kom det et voldsomt angrep fra italienerne Vincenzo Nibali og Fabio Aru, og med tre mil igjen dannet de tetgruppe med landsmannen Caruso, Fuglsang (Danmark), Majka (Polen), Zeits (Kasakhstan), Yates og Thomas (Storbritannia), Van Avermaet (Belgia) og Henao (Colombia).

Gruppen i tet ble redusert til tre mann: Henao, Majka og Nibali.

VG-Juvas OL-guide

Med 12 kilometer igjen toppet dramatikken seg. Vincenzo Nibali (Italia), Sergio Henao (Colombia) og Rafal Majak (Polen) lå sammen i tet da Nibali og Henao plutselig smalt i asfalten i en utforkjøring.

– Jeg får vondt langt inni meg, kommenterte Christian Paasche på TV 2.

Majka satte kursen mot målområdet på Copacabana alene, men han skulle bli innhentet.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder