VERDENSMESTER: Thor Hushovd fra 2011.
VERDENSMESTER: Thor Hushovd fra 2011. Foto:Denis Balibouse,Reuters

Hushovd starter norsk profflag

Må finne 100 millioner sponsorkroner

SYKKEL

Den tidligere verdensmesteren vil føre et norsk sykkellag til Tour de France allerede i 2017.

  • Kjetil R. Anda
  • Sigurd Skjefstad
Publisert: Oppdatert: 24.07.15 15:10

Det forteller sørlendingen til TV 2 fredag.

Planene skal dreie seg om å starte et WorldTour-lag - i sykkelens øverste divisjon. I Norge er det allerede flere internasjonale sykkellag, men disse tilhører to divisjoner under, og har status som kontinentallag.

– Nå er Norge inne i en «sykkel-boom» og det skal være VM i Bergen i 2017, så jeg tror timingen er god nå, sier han til kanalen.

LES OGSÅ: Hushovd kjøpte millionbil til seg selv

Fantastisk for Norge

Hushovd er allerede inne som eier i kontinentallaget Team Sparebanken Sør hvor Atle Kvålsvoll er sportsdirektør. Budsjettene i lag som dette ligger på rundt 20 millioner kroner i året. For et WorldTour-lag er pengekravene langt større - rundt 100 millioner kroner.

– Ja, det er en monsteroppgave. Kall det idrettshistorisk for det er snakk om mye penger og store budsjett, men jeg er sikker på at det er mulig, sier han.

Det tror også Gino Van Oudenhove. Sportsdirektøren for det norske kontinentallaget Team Joker sier det i bunn og grunn er enkelt å starte et WorldTour-lag så lenge man har pengene. Hushovd er åpen for å skape et rent norsk lag, noe Van Oudenhove tror det er gode muligheter for.

– Vi har en veldig bra base, men noe utenlandske ryttere må nok til, sier Van Oudenhove.

Tror Arvesen og Rasch er direktør-aktuelle

Per dags dato teller Norge totalt syv proffer. I tillegg er både Kurt Asle Arvesen og Gabriel Rasch i roller som sportsdirektører i storlaget Team Sky.

– Jeg tror Hushovd selv vil ha en rolle som team manager og ikke sportsdirektør. Da tror jeg Sky-gutta er svært aktuelle, sier Van Oudenhove.

– Er det vanskelig å drifte?

– Det er det ikke. Det er bare å finne folkene som kan det. Det er nok av mennesker der ute hvor ikke alle er like lojale til sine lag.

– Hvis du blir spurt, kunne du tenke deg en rolle i laget?

– Det har jeg ikke gjort meg tanker om, men jeg måtte selvsagt vurdert det.

Ren business for sponsorer

Etter at Hushovd la opp som proffsyklist i fjor, gikk han inn i en samarbeidsavtale med REMA 1000. Foreløpig vil ikke Hushovd si noe om hvem som eventuelt skal sponse hans nye sykkellag.

Atle Kvålsvoll sier til NTB fredag at han har blitt spurt av Hushovd om han kunne tenke seg en rolle i laget. Han tror et norsk profflag ville gitt sykkelsporten her hjemme et solid løft.

– Norsk sykkelsport har vært i rivende utvikling gjennom flere år, mye takket være Thor. Nå har vi flere kontinentallag, men det er ingen tvil om at et norsk profflag på øverste nivå ville tatt norsk sykkelsport til nye høyder, sier Kvålsvoll.

Han er i Paris der han følger Tour de France, og hadde ikke fått med seg Hushovds offentliggjøring da VG snakket med han. Men man trenger ikke være klarsynt for å skjønne at trønderen kjente til planene, og han er ikke i tvil om at det er mulig å få til et norsk profflag.

– Du må finne de rette sponsorene som ser hvor stort sykkel er nå, og som har et internasjonalt marked de ønsker å nå gjennom profileringen. Sponsorene gjør det for å få inn mer business, ikke av veldedighet, sier Kvålsvoll.

Lignende planer ellers i Norge

Matvarekjeder er aktivt inne i norsk sykkelsport. Både Joker og Coop sponser egne lag, i tillegg har REMA 1000 som nevnt benyttet seg av Hushovds tjenster det siste året.

Men i Team Joker har det også i lengre tid vært planer om å rykke opp en divisjon til nivået som heter pro kontinental - nivået under der Hushovd nå ønsker å satse.

Her kan du lese mer om