DANSK TOUR DE FRANCE-IKON: Jørgen Leth (innfelt) kommenterer sykkel på dansk TV 2. Her er Alexander Kristoff før start på torsdagens etappe, der han ble nummer fire. Foto: Scanpix og Anders K. Christiansen (VG)

«Danmarks Kaggestad»: - Virker som om Kristoff har mistet motet

Stein Ørn svarer Jørgen Leth (79): – Nei, nei. Det er bare tull.

MONTAUBAN (VG) Den danske sykkeleksperten Jørgen Leth (79) er særdeles overrasket over den skuffende innsatsen til Alexander Kristoff (29) så langt i Tour de France.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

I dag ble nordmannen nummer fire, etter å ha fått strålende hjelp av to av lagkameratene sine på de siste kilometerne inn mot Montauban.

– De andre var rett og slett raskere. Jeg har ingenting å skylde på, fortalte han norske sykkeljournalister utenfor bussen til Katusha.

Det var nærmere 35 grader i luften, og svetten rant nedover kroppen til Kristoff mens han forklarte en ny nedtur.

Så du denne? Her er spurt-legendens råd til Kristoff

Noen hundre meter nærmere mål, i den såkalte TV-landsbyen, møtte VG den danske ekspertkommentatoren Jørgen Leth. Akkurat som Johan Kaggestad er han en respektert TV-ekspert i nabolandet. Begge er forfattere og foredragsholdere.

Men mens Kaggestad har bred erfaring som trener, har Leth levd et tidvis utsvevende bohemliv.

SETT DET FØR? Mark Cavendish tok sin 29. etappeseier i Tour de France. Foto: Stringer Reuters

– Dette er veldig forbausende. Kristoff virker ikke å tro på at det skal lykkes for ham. Jeg hadde ventet å se ham helt oppe i toppen, sier Leth til VG.

Ringrev

Han dekker i år Tour de France for 34 gang.

– Jeg tror han kommer til å kjøre seg i bedre form utover i rittet, når de andre blir slitne, men det ser virkelig ut som om han har mistet motet, sier den populære dansken.

Torsdag vant Mark Cavendish sin tredje etappe så langt i Tour de France. I tillegg stiller kanoner som Marcel Kittel, André Greipel, Peter Sagan og Bryan Coquard til start – for å nevne noen.

– Det er en kongerekke, men Kristoff bør blande seg inn, mener Leth.

– Rangerer du ham «helt der oppe» som massespurter?

– Ja, det synes jeg. Han er en stor spurter. Han må bare opp på sitt eget nivå.

Kristoff-trener Stein Ørn er fornøyd med Katusha-lagets jobb, og var fornøyd med torsdagens fjerdeplass. Han avviser bestemt at stesønnen har mistet motet.

Så du denne? Kaggestad: – Det er press på Kristoff nå

– Nei, nei. Det er bare tull. Da vet han (Leth) ikke hva det handler om. Se på de spurtene Alexander har vunnet i Tour de France, det var en redusert gruppe som kom til mål. De var slitne. Det er sånn Alexander kan vinne i Tour de France.

– Alexander vet at mange i feltet er raskere enn ham når etappen har gått sakte, og spurten er som i dag. Men han mister aldri motet. Han kjenner egen styrke og begrensning, legger Ørn til.

Hemmelighet: Derfor heter han Kristoff

Cav ikke opptatt av Kristoff

Mark Cavendish var i perlehumør etter å ha tatt sin 29. etappeseier i Tour de France. Verdens raskeste er nå bare fem seire bak rekorden til ikonet Eddy Merckx. På pressekonferansen spøkte han med en italiensk kjenning av en journalist fra Gazzetta Dello Sport.

Deretter beklaget han overfor en mer ukjent journalist, dersom svaret hans kunne oppfattes som kort og arrogant. Slikt har ikke Cavendish for vane å gjøre.

Men da VG spurte om 31-åringen var overrasket over at Alexander Kristoff ikke hadde maktet å ende bland de aller beste ennå, trakk «Cav» seg litt tilbake:

– Jeg har ikke lagt merke til det, for å være ærlig. Jeg har en utrolig nordmann i Edvald på laget mitt. Jeg er heldig som har ham. Han tar avgjørelser som hjelper meg med å vinne sykkelritt.

Nå venter tre tøffe dager i Pyreneene, der Alexander Kristoff ikke kommer til å spille noen hovedrolle.

Surt og tungt

Så kommer to etapper som fort kan ende med massespurt. Det er på dette tidspunktet i løpet at mange mener nordmannen har størst muligheter: Han kjennetegnes av styrke og utholdenhet, og kan utnytte dette når konkurrentene har blitt mørnet.

Da Kristoff vant to etapper i 2014, var det nettopp den 12. og 15. etappen.

– Hva tenker du om de to etappene etter fjellene?

– Det er de to neste sjansene for meg nå. Jeg får håpe at de to andre da er såpass slitne at det åpner seg mer opp, og at jeg da er like rask som de andre, sier Kristoff til VG i Frankrike.

– Hvordan er det å gå i bussen nå, etter fire spurtetapper uten særlig opptur?

– Det er litt surt. Litt tungt. Men jeg vant ingen i fjor heller, så vi får se om det går i år, slår 29-åringen fra Stavanger fast.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder