HAR SEIEREN I LOMMA: Geraint Thomas, her på podiet i Laruns fredag kveld, er bare en 31 kilometer lang tempoetappe fra å vinne Tour de France 2018. Foto: Christophe Ena / TT NYHETSBYRÅN

Tour-lederen bedt om å overbevise doping-tvilerne

LAURENS (VG) Etter tre uker fikk Tour de France-leder Geraint Thomas (32) det første spørsmålet om doping og hans egen troverdighet.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Det er en voldsom kontrast til Tour de France i 2012, da Team Sky-kaptein Bradley Wiggins vant rittet. Han ble - hver eneste dag - pepret med en rekke spørsmål om doping i sykkelsporten.

Også Chris Froome, som har vunnet rittet fire ganger tidligere, har måttet tåle en rekke spørsmål om doping tidligere år.

Fredag kveld i Laurens holdt Geraint Thomas pressekonferanse for skrivende journalister, etter å ha økt forspranget til Tom Dumoulin på årets siste klatreetappe. Det aller siste spørsmålet - av totalt fem - kom fra en journalist som lurte på hva Thomas ville si for å overbevise dem som tviler på at han og Team Sky driver etter regelboken.

les også

Tour-rytter rasende: Hevder etappevinneren fikk hjelp av motorsykkel

Geraint Thomas tenkte i et lite sekund før han grep mikrofonen:

– Hva kan jeg si? Jeg gjør alt på den rette måten. Laget gjør alt på den rette måten. Vi trener superhardt. Det er ikke noe jeg kan gjøre for å bevise dette. Jeg må bare fortsette å gjøre hva jeg gjør i dag. Resultatet kommer til å stå seg i ettertiden. Dette laget er utrolig sterkt. Bare se på Kwiatkowski. Klassikerrytter og verdensmester. Egan er verdens mest talentfulle klatrer på lang tid. Luke Rowe er god i klassikerne. Castroviejo, Gianni… Laget er fenomenalt sterkt. Man må ha gode hoder i tillegg til gode ben, og det har vi vist at vi har. Jeg har jobbet kjempehardt, og det er godt å få betalt, sa waliseren.

Journalisten Jeremy Whittle har fulgt Tour de France i en årrekke og har skrevet boken «Bad Blood» om doping i sykkelsporten. I kveld fulgte han pressekonferansen til Geraint Thomas i Laruns.

Når VG konfronterer han med den store forskjellen på 2012 og 2018, peker Whittle på flere mulige årsaker:

– Geraint Thomas har syklet stabilt gjennom tre uker, uten å hoste opp spektakulære rykk eller ekstremt oppsiktsvekkende prestasjoner, som vi har sett før. Det er ingen «smoking gun» her for øyeblikket, og da er det heller ikke naturlig å stille spørsmål om dette dag ut og dag inn.

Whittle understreker at det ikke er naturlig å stille spørsmål uten substans.

– Dersom du spør en sykkelrytter om han har gjort noe galt, så vil han alltid si «nei». Det gir ingen mening å stille et slikt spørsmål. Det må være noe substansielt man lurer på, sier han til VG.

les også

Marie-Odile (78) eier Tour de France: – Heavy metal er romantisk

Pluss content

Geraint Thomas måtte gi noen sekunder til Primoz Roglic, men rykket ifra Tom Dumoulin på slutten av fredagens tøffe etappe i Pyreneene. Chris Froome falt derimot ned til en fjerdeplass i Tour-sammendraget.

Bare en 31 kilometer lang tempoetappe lørdag kan ødelegge for Thomas. Selv om Dumoulin og Roglic trolig vil ta noe tid på ham, er det ventet at 32-åringen holder stand og vinner Tour de France for første gang.

– Jeg skal forsøke å restituere best mulig i kveld og gjøre det som må gjøres i morgen. Det var en veldig god dag i dag, sier Thomas.

Mens mange journalister i Frankrike tar seieren hans for gitt, snakker 32-åringen fortsatt om å ta «dag for dag».

Han har 2.05 minutter ned til Dumoulin, 2.24 minutter ned til Roglic og 2,37 ned til lagkamerat Chris Froome.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder