«Norsk» etappeseier på lagtempoen: – En barndomsdrøm

BRUSSEL (VG) Norsk sponsor og norsk rytter: Amund Grøndahl Jansens (25) Jumbo-Visma var overlegne på lagtempoen i Tour de France søndag.

Amund Grøndahl-Jansen gjorde en voksen jobb for laget, men falt av noen kilometer før mål, etter å ha brent mye krefter for at Steven Kruijswijk får sekunder å gå på i sammendraget.

Det betyr at nordmannen ikke får bære den hvite ungdomstrøya.

les også

Kristoff avslører diaré-problemer

Etter etappen bar det opp på seierspallen i Brussel.

– Dette er stort. Det er barndomsdrømmen å stå på det podiet. Og det å vinne med et lag som dette, er noe man alltid har drømt om, sier Grøndahl Jansen.

– Hva skjedde da du slapp?

– Jeg hadde gitt det jeg hadde i bena i dag. Det gikk innmari fort og jeg satt mye fart fra start for å hente mye tid der. Og så hadde jeg ingen drømmedag. Men jeg fikk gjort en god nok innsats til at jeg ikke ble noen syndebukk i dag.

Deppet ikke over hvit trøye

I målområdet ble han overøst med gratulasjoner av lagkameratene sine.

Grøndahl Jansen deppet ikke over at det ikke ble hvit ungdomstrøye i dag, ettersom han ikke kom til mål med resten av laget. Trøya går til den rytteren som er under 26 år og ligger best an i sammendraget.

– Hovedprioriteten var å kjøre så fort som mulig og innenfor de siste fem (kilometerne) var det egentlig min jobb å bare kjøre hva jeg hadde i front og så slippe. Så det var aldri noen stor ambisjon å ta hvit trøye, sier 25-åringen til VG i Belgia.

– Det er morsomt å ha en trøye i Touren, men den gule er noe helt eget. Å ha den hvite én dag, det forandrer ikke karrieren min så mye. Jeg er fornøyd med min norske, legger han til.

Jumbo-Visma vant med hele 20 sekunder ned til INEOS. Quick Step ble nummer tre, de var kun ett sekund bak INEOS.

Mandag kan bli en drømmedag for en annen nordmann:

Norsk sponsor

Grøndahl Jansens lag har nederlandsk lisens. Men en av to hovedsponsorer, Visma, er et norsk selskap. De bruker flere titalls millioner på sykkellaget hvert år.

Flere sentrale personer fra det norske IT-selskapet er på plass i Belgia i disse dager.

– Det kommer nordmenn stadig vekk og sier «hallo og god kveld». Det er en litt rar følelse. Men jeg synes det er morsomt. Det er veldig trivelig å ha Visma på laget, smilte Grøndahl Jansen i målområdet søndag ettermiddag.

Han har bodd i den spanske byen Girona i flere år allerede. Men som nettstedet Procycling.no skrev søndag, så flytter han til høytliggende Andorra etter Tour de France. Leiligheten i Spania vil han beholde.

VINNERE: Jumbo-Visma på podiet etter seieren. Amund Grøndahl-Jansen er nummer fire fra venstre. Foto: CHRISTIAN HARTMANN / Reuters

Mens Alexander Kristoff styrer helt klar av høydetrening, er Grøndahl Jansen av en annen oppfatning.

Han gjør som Ingebrigtsen-brødrene, Therese Johaug og flere andre norske idrettsstjerner.

Flytter til Andorra

I Andorra vil han bo på 1800 meters høyde. I tillegg leker han med tanken om å leie enda en leilighet, på 2200 meters høyde, før viktige løp.

– Jeg liker å forbedre meg, og forsøker å gjøre det hver eneste dag. Om man forbedrer seg litt hver dag, så blir det en del til slutt, sier Grøndahl Jansen til VG.

– Du trener mye i høyden?

– Ja, jeg har funnet ut at det hjelper på prestasjonene mine. Det er all right å være i høyden. Og så trives jeg også med å være litt alene og bare sykle rundt i fjellene, sier han.

Grøndahl-Jansens lagkamerat Mike Teunissen fortsetter i gul trøye med seieren søndag.

Fjorårsvinner Geraint Thomas var involvert i et uhell lørdag, men hevdet at han ikke kjente noe til den smellen søndag.

– Jeg synes vi kjørte bra, vi må være fornøyd med dette, sa INEOS-rytteren etter målgang, før Jumbo-Visma startet sitt vinnerløp.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder