VANT: Vincenzo Nibali viste styrke på den 13.etappen av Tour de France i går.
VANT: Vincenzo Nibali viste styrke på den 13.etappen av Tour de France i går. Foto:Christophe Ena,Ap

Tour-lederen slipper «dopingmas»

Sykkeljournalist: – Faren er at folk slapper av.

SYKKEL

CHAMROUSSE (VG) Vincenzo Nibali (29) er fullstendig overlegen i Tour de France. Men alle dopingspørsmålene Chris Froome (29) måtte tåle i fjor, har uteblitt.

Publisert:

I går smadret Nibali igjen flere av konkurrentene sine.

På den påfølgende pressekonferansen i Chamrousse, hvor VG var på plass, kom det ikke ett spørsmål om doping. Og det til tross for at Nibali sykler for et lag med en mørk historikk.

– Prestasjonen i dag er like dominerende som den vi så i fjor og året før. US Postal-avsløringen er kanskje i ferd med å glemmes litt. Faren er at folk slapper av. Det gjelder ikke bare journalister, men også alle andre. Om man ikke trekker lærdom permanent, er det bare et spørsmål om tid før det skjer igjen, mener den irske journalisten Shane Stokes til VG.

Han skriver for nettstedet Cyclingtips under Tour de France, og er kjent som en av verdens mest anerkjente journalister på sykkeldoping.

VG DIREKTE:Følg dagens etappe her

Dopingspørsmål på hver pressekonferanse

– Det er viktig at noen stiller spørsmål. Spesielt når man har én rytter som er så overlegen alle de andre, mener Stokes.

Kontrasten i Frankrike er merkbar fra i fjor. Da var det Team Sky-rytter Chris Froome som dominerte stort. På hver eneste pressekonferanse var doping et tema. Til slutt ble selv den sindige briten oppgitt.

For to dager siden kom det ett spørsmål om doping til Vincenzo Nibali: Hvordan han kunne forsvare å gå til Astana-laget? Lagsjef Alexandre Vinokourov ble tatt for bloddoping i 2007, mens Guiseppe Martinelli var treneren til omstridte Marco Pantani.

Nibali unngikk å nevne Vinokourov. Men Martinelli ble trukket frem som en av årsakene til at han valgte Astana.

– Det ble gjort mange feil i fortiden, av mange ryttere. Det er godt å vendte blikket fremover til en ny generasjon. Det er mange unge syklister nå, som ønsker å endre sporten. Med det biologiske passet, og utenfor konkurranse-tester, kan man ikke si at sykkelsporten ikke er endret, sier Nibali.

– Han kommer til å vinne

Han ble selv koblet til den notoriske, og livstidsutestengte dopinglegen Michele Ferrari i 2009. Men Tour-lederen nektet enhver befatning med Lance Armstrongs nærmeste hjelper den gangen. Noen kontakt er heller ikke bevist.

Mens Nibali fremsto som en rittvinner i går, var Team Sky og Richie Porte taperne. Australieren tapte snaut ni minutter til sammenlagtlederen, og er i praksis ute av kampen om en Tour-triumf.

Nibali leder rittet med tre og et halvt minutt ned til Alejandro Valverde.

– Folk sier at «alt fortsatt kan skje». Men Nibali har mer enn tre og et halvt minutt til nærmeste rival. Han er den sterkeste klatreren. Han kommer til å vinne Tour de France, sa den rutinerte The Sunday Times-journalisten David Walsh etter målgang på Chamrousse.

Her kan du lese mer om