LEDET CSC-LAGET: Bjarne Riis avbildet under Tour de France i 2008. Foto:Patrick Hertzog,AFP

Kaggestad: - Det har opplagt vært systematisk doping i CSC-miljøet

Dansk dopingrapport knusende for Bjarne Riis og CSC-laget

Se listen over CSC-profilene som er knyttet til doping

Kurt Asle Arvesen (40) var i en årrekke omgitt av sykkeldopere i det skandaleombruste CSC-laget til Bjarne Riis. Selv hevder han at han aldri så noe ulovlig.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Dansk sykkelsport ble på ny rystet av dopingavsløringer da konklusjonen av ennesten tre år lang granskning ble lagt frem tirsdag.
Dopingmisbruk var ekstremt utbredt også i dansk sykkelsport fra slutten 90-tallet og i de påfølgende årene. Og når sjefen for det danske idrettsforbundet sier «dansk sykkelsport», kunne han like gjerne sagt Team CSC.
Der syklet Kurt Asle Arvesen i seks sesonger, fra 2004 til 2009.

- Det har opplagt vært systematisk doping i CSC-miljøet. Laget var infisert av doping, sier Johan Kaggestad til VG.

VG har sett på noen av dem som var tilknyttet det danske laget i årene da Kurt Asle Arvesen jobbet for Bjarne Riis. Minst 23 ryttere og folk i lagledelsen har i ettertid blitt registrert med en dopinghistorie i bagasjen: Enten i form av innrømmelser, avsløringer eller konkrete anklager.

-Snålt om ledere og rytter ikke visste

I tillegg kommer profiler som Michael Rasmussen, Tyler Hamilton og Rolf Sørensen. De syklet alle for CSC og har innrømmet dopingbruk – men før 2004. Ryttere som i en årrekke syklet på lag kjent for systematisk lagdoping, som Rabobank og Once, er ikke med i regnestykket.

SYKKELEKSPERT: Johan Kaggestad synes det er snålt hvis ledere og ryttere ikke har visst hva som skjedde i CSC-laget. Foto:Robert S. Eik,VG

- Det kan selvsagt ha vært to grupperinger innad i CSC-laget, der noen ikke visste om hva som foregikk. Skottene kan ha vært tette. Man trener jo gjerne litt alene, før man møtes i ritt. Samtidig er man i så tett kontakt med hverandre i et slikt lag, at jeg synes det er litt snålt om det er ledere og ryttere som ikke har visst hva som skjedde. Da er jeg overrasket, sier Kaggestad.

Arvesen: - Lei av disse samtalene

VG var tirsdag i kontakt med Kurt Asle Arvesen, som aldri har vært anklaget for dopingbruk eller testet positivt. Han gjentok da at han aldri har brukt noe ulovligi karrieren.

I dag er 40-åringen sportsdirektør i Team Sky.

- Det jeg kan si er at jeg og han (Riis), eller noen andre i ledelsen, aldri har hatt en samtale om doping. De kjente godt til hvilket standpunkt jeg hadde. Det er nok mye mer som foregikk bak min rygg, som også har kommet frem i ettertid, enn hva jeg var klar over.

– Tanken om juks i CSC-laget streifet deg aldri?

– Jo, med enkeltryttere. Jeg tenkte kanskje ikke over det der og da, men i ettertid.

– Føler du deg mistenkeliggjort etter innrømmelsene fra både utøvere og ledere i CSC?

– Ja, det er klart jeg føler jeg blir dratt inn i dette nok en gang. Jeg blir utrolig skuffet og lei meg, og jeg er lei av å ha disse samtalene som jeg har hatt gang på gang.

Les også:Dopinglistene som beviser svindelen i sykkelsporten

Forholdene foreldet

Det har gått åtte år siden en preget Bjarne Riis tok plass bak et bord og fortalte en hel sykkelverden at han hadde dopet seg til topps som aktiv sykkelrytter.

Tirsdag kom bekreftelsen på at den tidligere lageieren ikke fortalte hele sannheten.

For i 2007 sa Riis ingenting om at han var godt kjent med dopingbruk blant rytterne han ledet som sjef for Team CSC. Han sa heller ingenting om at han forsøkte tradisjonell bloddoping som aktiv. Det har Riis nå innrømmet.
Flere andre CSC-ledere skal også ha kjent til rytternes bruk av forbudte stoffer.

- Det er begått ledelsessvikt av markante dimensjoner, sa Morten Mølholm Hansen, sjef for det danske idrettsforbundet, på en pressekonferanse tirsdag.
Deretter fastslo han at det fortsatt eksisterer doping i dansk sykkelsport, men i en langt mindre skala enn før.

VGTV: Riis: – Jeg har tatt doping. Jeg har tatt EPO

FAKSIMILE: Dagens sportscover Foto:,

Det opprettes ikke noen dopingsak mot Bjarne Riis og de to andre tidligere CSC-lederne, siden forholdene skjedde utenfor foreldelsesfristen.
På spørsmål om Arvesen fikk, eller så andre ryttere på CSC-teamet sette sprøyter, svarer han kontant «nei».
Ifølge andre ryttere, som Jörg Jaksche, var imidlertid bruken av et forbudt stoff som synacthen utbredt blant CSC-rytterne. Jaksche er ett av fire svært sentrale vitner i den danske rapporten, og pratet med VG allerede for to år siden.

- Det kan godt hende at Kurt ikke dopet seg, eller så noe ulovlig i laget. For det skjedde til en viss grad privat. Men at han ikke hørte noe, eller visste at folk fikk kortison - og at det var mulig å få stoff - er ikke troverdig, sa tyskeren den gangen.

- Hvor utbredt var dette i laget?

- Jeg var ny i laget i 2004, og var der bare én sesong. Jeg sendte ikke ut signaler om at jeg ønsket det. Så det var nok vanlig praksis, fortalte Jaksche.

Dopingrapport:Sykkelsjefer overså doping for å beskytte Armstrong

Disse CSC-profilene har innrømmet doping, testet positivt eller er pekt ut som dopingmisbrukere av andre. Samtlige hadde ulike roller i CSC i årene 2004 til 2009, da Kurt Asle Arvesen syklet for laget. Ikke alle de påståtte episodene skjedde i disse årene.
Ivan Basso: Utestengt i forbindelse med «Operation Puerto».Bobby Julich: Har innrømmet dopingbruk.Nicki Sørensen: Har innrømmet dopingbruk.David Zabriskie: Har innrømmet dopingbruk.Christian Vande Velde: Har innrømmet dopingbruk.Fränk Schleck: Testet positivt.Stuart O’Grady: Har innrømmet dopingbruk,Fabrizio Guidi: Utestengt etter etterforskning i Italia.Jörg Jaksche: Har innrømmet dopingbruk.Kim Andersen: Lagsjef, tatt flere ganger som aktiv.Bjarne Riis: Lagsjef. Har innrømmet dopingbruk.Johnny Weltz: Lagsjef. Organiserte dopingbruk ifølge gårsdagens danske rapport.Alex Rasmussen: Utestengt for brudd på meldeplikten.Michele Bartoli: Var del av dopingskandalen «Operation Puerto». Ikke testet positivt.Frank Høj: Pekes ut som dopingbruker i den danske rapporten. Nekter selv for ulovligheter.Peter Luttenberger: Anklaget for dopingbruk av anonym medrytter i De Telegraaf, men nekter selv.Tristan Hoffman: Avhørt av politiet etter raid mot det dopingbefengte TVM-laget i 1998. Ikke testet positivt.Vladimir Gusev: Skal ha vært kunde av dopinglegen Michele Ferrari. Nekter selv for dopingbruk.Alexander Kolobnev: Skal ha vært kunde av Ferrari. Nekter selv for dopingbruk. Testet positivt i 2009, men frikjent i CAS.Jakob Piil: Tok ifølge Tyler Hamilton kortison under Tour de France. Nekter for dette selv.Michael Sandstød: Tok ifølge Tyler Hamilton kortison under Tour de France. Nekter imidlertid for dette selv.Bekim Christensen: Tok ifølge Tyler Hamilton kortison under Tour de France. Nekter imidlertid for dette selv.Michael Blaudzun: Tok ifølge Tyler Hamilton kortison under Tour de France. Nekter imidlertid for dette selv.

Disse var i CSC før Arvesen kom til laget:

Laurent Jalabert: Det er funnet spor av EPO etter retesting av dopingprøver fra 1998.Michael Rasmussen: Har innrømmet dopingbruk som aktiv.Tyler Hamilton: Har innrømmet dopingbruk som aktiv.Bo Hamburger: Har innrømmet dopingbruk som aktiv.Rolf Sørensen: Har innrømmet dopingbruk som aktiv.Alex Pedersen: Lagleder som aksepterte doping i CSC-laget.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder