Pinot med nytt skremmeskudd: - Han er den beste klatreren

Simon Yates (26) tok sin andre etappeseier i år, mens Thibaut Pinot (29) sprengte favorittfeltet, og gir franskmennene håp om en etterlengtet sammenlagtseier.

Bernard Hinaults seier i 1985 er sist franskmennene kunne juble for sammenlagtseier i sitt eget sykkelritt.

Foran den siste uken har de nå Julian Alaphilippe i ledertrøye. Han er 1.35 minutt foran Geraint Thomas, mens Steven Kruijswijk er 1.47 bak på 3. plass, like bak der igjen lurer nevnte Pinot.

– Frem til nå har Pinot vist at han er den beste klatreren i Tour de France, og det er viktig for selvtilliten inn i alpene. Han er den soleklare vinneren etter dagens etappe, sa Thor Hushovd på TV 2.

Hadde det ikke vært for at Pinot havnet på feil side av splitten i sidevinden og tapte tid på den tiende etappen, hadde han ledet Tour de France med fem sekunder til Alaphilippe.

– Det er gøy at franskmennene hevder seg. Det kommer til å være sykt med franskmenn i alpene, sier Dag Otto Lauritzen på TV 2.

Mandag er det hviledag i Tour de France, før rytterne mot slutten av uken sykler inn alpene for de avgjørende etappene.

Thomas-dilemma

Pinot har vært offensiv i fjellene, og lå på 7. plass foran søndagens etappe, hvor han angrep igjen.

Det sprengte hovedfeltet. Steven Kruijswijk og Jakob Fuglsang falt umiddelbart av. Det samme gjorde fjorårsvinner Geraint Thomas. Julian Alaphilippe i gul trøye hang med i første omgang, men så støtet Pinot på nytt. Da var det kun INEOS-rytter Egan Bernal som satt med, men det var kun for en liten stund mot en offensiv og energisk Pinot.

– Jeg prøvde å følge han, men mot slutten hadde jeg ikke sjanse. Han er virkelig sterk, og sterkest i dag, sa Bernal i et intervju vist på TV 2.

Bernal var i mål 18 sekunder bak Pinot.

– Vi ble satt i en vanskelig situasjon. Beina føltes bra, men jeg ville ikke taue Alaphilippe opp når Egan lå foran, da ble det et større tidstap til Pinot, forklarer Thomas i et intervju vist på TV 2.

Han tok selv inn 25 sekunder på mannen i gul trøye. Til Pinot tapte han derimot 49 sekunder.

Mikel Landa prøvde seg også på den 15. etappen, med god hjelp av en nydelig sykkeltaktikk og to sterke hjelperyttere. Dette gjorde Andrey Amador etter at han var ferdig med drajobben for Landa:

Ny Yates-seier

Yates vant etappen til Bagnères-de-Bigorre torsdag. Da tok han spurten mot to andre ryttere. Søndag fikk fjorårets vinner av Spania rundt en klar ledelse opp det siste fjellet.

Dermed sikret han sin andre etappeseier i årets ritt, den første til å klare den bragden i denne utgaven.

Pinot kom i mål 33 sekunder bak, med Mikel Landa på hjulet.

VINNER: Simon Yates. Foto: Colin Flockton / GodingImages

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder