Kristoff nummer fire: – Absolutt godkjent

FONTENAY-LE-COMTE (VG) Quick Step-rytter og forhåndsfavoritt Fernando Gaviaria (23) vant årets første Tour de France-etappe. Alexander Kristoff (31) var fornøyd med fjerdeplass.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

– Dette gir meg noe, siden jeg slår mange gode navn i dag. Det var bare to mann i dette feltet som var raskere enn meg (tre, viste det seg senere, journ. anm.). Normalt rangerer jeg meg ikke som den raskeste av de som er med. Så jeg gjør det bedre enn forventet, sier nordmannen til VG i målområdet i Frankrike.

Han ble slått av sykkelsportens «next big thing» hva gjelder spurter: Fernando Gaviria. Bak ham fulgte Peter Sagan og Marcel Kittel.

Kristoffs plan besto i å få hjelp fra lagkamerat Roberto Ferrari mot slutten av åpningsetappen. Den planen gikk i vasken da Ferrari forsvant med to kilometer igjen.

– Derfra måtte jeg ta det litt selv. Jeg håpet  at Ferrari skulle komme tilbake og dra meg opp i en høyere fart, men satt egentlig i fin posisjon. Det var ikke posisjonen som ødela for meg. Jeg var for sliten i spurten. Hadde jeg vært bedre hadde jeg orket mer, sier Kristoff foran seks-syv norske journalister.

Tour de France-studio: Slik var den 1. etappen

les også

Hushovd: – Du har ikke et fint liv om du våkner opp på Rivieraen uten å ha noe å gjøre

Pressesjefen til nordmannens UAE-lag prikket ham forsiktig på ryggen, som for å indikere at «nå kan du gå» - men Kristoff fortsatte å svare på det som kom av spørsmål. Han gjør gjerne det. Og i dag var han itillegg godt fornøyd.

For prestasjonen var bedre enn en fjerdeplass kanskje forteller.

– Ferrari skal vel ikke slippe deg på to kilometer, men nærmere mål. Hva skjer der?

– Jeg mistet ham litt og kom bakfra i høy fart. Jeg ropte på ham og ba ham følge meg, men det er alltid vanskelig. Jeg skal sitte på hjul, men kunne ikke bremse med to kilometer igjen og gikk med «flowen» og håpet han kom tilbake, sier Kristoff til VG.

– Jeg føler at jeg gjorde en OK spurt. Jeg var på limiten og stokk stiv. Jeg hadde ikke mer å gi. Absolutt godkjent, mener rogalendingen.

NUMMER FIRE: Gaviria, Sagan, Kittel og Alexander Kristoff på målstreken i dag. Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Favoritt-velt

De første 190 kilometerne var en rolig affære. Men en drøy mil før målgang gikk det en velt langt bak i feltet. Alexander Kristoff lå i bakre del, men var akkurat på rett side da en rytter gikk i bakken og stoppet halve feltet.

les også

Kaggestad etter Froomes TDF-nekt: – Best at han blir hjemme

Det var ikke BMC-rytter Richie Porte, en av de virkelig store sammenlagtfavorittene, som tapte 51 sekunder i en avgjørende del av etappen.

Men det var bare forvarselet til favorittfallet som var i vente.

For enda litt nærmere mål klarte ikke Chris Froome (Sky) å holde seg i veibanen, han ble presset ut i en sving, falt over sykkelen og ut på jordet. Desperat kastet han seg tilbake på sykkelen med grønske langs hele kroppen, men også han tapte 51 sekunder.

– Det var mange kollisjoner, men det er dessverre en del av «gamet». Laget mitt kunne ikke gjort mye mer, men jeg er bare glad for at ingen ble skadet og at det fortsatt er mange kilometer igjen, sier ulykkesfuglen til pressen etter målgang.

les også

Kaggestads Tour de France-tips: Her kan Edvald og Alex vinne

Pluss content

Like etter Froome var tilbake på hjulene, sto Nairo Quintana (Movistar) på siden av veien, han måtte plutselig bytte sykkel og tapte ett minutt og 15 sekunder.

– Det var et rent kaos de siste ti kilometerne, men vi klarte å begrense skadene, sier Sky-rytter Geraint Thomas.

51 sekunder bak

Froome og Porte kom altså i mål 51 sekunder bak vinneren, Quintana kom 1.15 bak og alle de tre sammenlagtfavorittene fikk en elendig start på Tour de France. Også Mitchelton-Scott-rytter Adam Yates kom inn sammen med Froomes gruppe, mens Sky-ritter Egan Bernal kom inn sammen med Quintana.

Den colombianske Quick Step-rytteren Fernando Gavaria knuste på sin side alle i spurten og starter morgendagens etappe med den gule ledertrøyen.

– Jeg er veldig glad for at jeg fikk trøyen, jeg nyter dagen og nyter øyeblikket. Og jeg kommer til å nyte morgendagen i denne trøyen, sier vinneren - og Tour de France-debutanten - til TV 2.

Edvald Boasson Hagen (Dimension Data) og den 24 år gamle debutanten Amund Grøndahl Jansen (LottoNL-Jumbo) var begge hjelperyttere for henholdsvis Mark Cavendish og Dylan Groenewegen - to av de virkelige favorittene til etappeseieren.

les også

Alexander Kristoff: – Går nok litt under radaren

– Det var veldig fint, men det sprakk opp litt de siste fem-seks kilometrene. Jeg var litt kjørt og Cavendish det samme, jeg skulle gjerne hadde enda litt bedre bein, sier Boasson Hagen til TV 2 etter etappen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder