Kristoff-nedtur i Tour-åpningen – overraskelseseier til Teunissen

BRUSSEL/OSLO (VG) Alexander Kristoff (32) hadde vinnersjanser på den første etappen av årets Tour de France, men klarte ikke å kjempe om seieren da det gjaldt som mest.

På forhånd mente den norske UAE-rytteren at oppløpet med slak oppoverbakke de siste 500 meterne, det som i sin tid var perfekt for Thor Hushovd, ikke passet de aller raskeste spurterne som Dylan Groenewegen, Elia Viviani og Caleb Ewan.

– Det er ikke toppfarten det står på, men styrken, var budskapet til Alexander Kristoff fredag, dagen før dagen.

Men søndag er en nordmann favoritt til å vinne, og ta den hvite trøya:

les også

Kona til Cavendish raser etter Tour-vraking: – Feiginger

– Som jeg fryktet

Det gikk imidlertid ikke veien for Kristoff.

Han holdt seg unna velten som skjedde 1,6 kilometer før mål og dro med seg en hel haug av ryttere, inkludert Dylan Groenewegen, men da spurten gikk, klarte han aldri å avansere til teten. UAE-rytteren endte til slutt på en skuffende 14. plass.

– Jeg hadde ikke helt beina på slutten. Det ble for seigt og jeg fant ikke en god vei. Jasper (Philipsen, hjelperytter) hjalp fra kilometermerket, men holdt på å tryne inn i gjerdet, så da mistet jeg momentum. Jeg hadde ikke beina heller på slutten til å hamle opp med de beste, så det ble ikke som jeg drømte, men kanskje som jeg fryktet, sier Kristoff til VG og den norske pressen i målområdet.

Han forteller også at han fikk kjedetrøbbel mot slutten.

– Jeg føler at jeg var litt for passiv på slutten, ble litt hindret da han holdt på å tryne i gjerde og mistet litt moment. I en slik avslutning må man ha moment hele veien, og da ble jeg sittende litt bak der, sier Kristoff til VG, men er klar på at «det kommer flere sjanser».

les også

Disse Tour-etappene kan ende med norsk seier

Kristoff ble uansett beste nordmann. På plassen bak endte den norske Jumbo-Visma-rytteren Amund Grøndahl Jansen.

Vi fulgte etappen i vårt Tour de France-senter!

Dramatisk avslutning

Grøndahl Jansen kunne imidlertid juble, for etappen ble vunnet av overraskelsesmannen og Grøndahl Jansen-lagkompis Mike Teunissen.

Han er egentlig sisteopptrekker for spurtkanon Groenewegen, men da den virkelig store Jumbo-Visma-stjernen gikk i bakken med 1,6 kilometer igjen, så Teunissen muligheten til å gå selv.

Det måtte målfoto til for å avgjøre at den nederlandske 26-åringen var foran spurtstjerne Peter Sagan.

SENSASJON: Mike Teunissen (t.h.) krysser mållinjen akkurat foran Peter Sagan. Helt til venstre kan du skimte Alexander Kristoff. Foto: GUILLAUME HORCAJUELO / EPA

– Jeg kan ikke tro det. Vi har jobbet i uker og måneder for at Dylan (Groenewegen) skulle komme hit og ta den gule trøyen. Så gikk han i bakken med en og en halv kilometer igjen, og jeg tenkte at «jeg er fortsatt her og fortsatt fresh». Da gikk jeg for det, sier Teunissen i seiersintervjuet, og fortsetter:

– Det er en rar dag, men jeg håper Dylan også kan smile av det i slutten av dagen. Det kommer til å ta meg noen dager å forstå dette. Man kan drømme om å vinne en etappe, og så gikk det. Det er ganske kult.

Lotto-Soudals Caleb Ewan endte som nummer tre.

LIKE HEL: Jakob Fuglsang på vei ut av legebussen i Brussel lørdag. Foto: Anders K. Christiansen, VG

Dansk drama

Det danske sammenlagthåpet Jakob Fuglsang gikk i asfalten med noen mil igjen til målstreken i Brussel. Astana-kapteinen fikk hjelp av lagkameratene, kjempet seg videre med blod i ansiktet og kom i mål på samme tid som hovedfeltet.

Etterpå ble han ført til legebussen utenfor pressesenteret.

– Jeg har fått et slag på kneet og sydd to sting over øyet, sa han til ventende journalister etter å ha vært til sjekk.

– Vil dette påvirke deg videre i Tour de France?

– Det blir en hard dag i morgen, men det gjenstår 20 etapper av rittet, svarte dansken.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder