VANT SEKUNDSTRID: Danske Jakob Fulgsang vant Critérium du Dauphiné etter en kamp mot Richie Porte - og klokken. Her fra tidligere i rittet som har pågått i litt over en uke.

VANT SEKUNDSTRID: Danske Jakob Fulgsang vant Critérium du Dauphiné etter en kamp mot Richie Porte - og klokken. Her fra tidligere i rittet som har pågått i litt over en uke. Foto: Philippe Lopez AFP

Fuglsang sikret dansk Critérium du Dauphiné-seier etter sekunddrama

Danske Jakob Fuglsang (32) vant sykkelrittet Critérium du Dauphiné etter et realt sekunddrama mot Richie Porte. Storfavorittene, derimot, sviktet når det gjaldt som mest.

VG / NTB
ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Den danske sykkelrytteren viser storform før Tour de France, og vant både den siste etappen og Critérium du Dauphiné sammenlagt. Resultatet er det klart største 32-åringen har oppnådd i sin karriere.

I mål var Fuglsang (Astana) 12 sekunder foran Daniel Martin (Quick-Step), og 27 sekunder foran Louis Meintjes (UAE).

– Det var en stor seier, den største for meg i et etapperitt, sa dansken som kom hjem fra Rio-OL i fjor med en sølvmedalje i bagasjen.

Husker du? Danskene tenker annerledes enn Norge – fikk kanonsuksess i Rio

Før etappen ledet Richie Porte (BMC) med 1 minutt og 15 sekunder, men dansken hentet sekundene som var nødvendig for å sikre seg seieren. Da Porte rullet over mål var han fem sekunder for sen, og sammenlagtseieren gikk til den danske Astana-rytteren. Det avgjørende var de ti bonussekundene Fuglsang fikk for å vinne etappen.

Så du? Kristoff brøt Critérium du Dauphiné

Distanserte Froome

Ned til Martin på tredje var det 1.32, mens Chris Froome fra Sky (1.33) og Astana-rytteren Fabio Aru (1.37) ble nummer fire og fem.

Før målgang hadde den danske rytteren kjørt klokt og kjørte etter hvert fra både Chris Froome (Sky), Alberto Contador (Trek) og til slutt lå samtlige ryttere bak.

– Det var helt utrolig. Det ble en skikkelig kamp. Jeg forsøkte å holde meg rolig hele veien for å spare krefter mot slutten, sa Fuglsang like etter at seieren var sikret.

Fikk du med deg? Gunn Rita Dahle Flesjå (44) vet når hun skal legge opp

Norske i brudd

Etappen på 115 kilometer gikk fra Albertville til Plateau de Solaison. Rittet regnes som en viktig oppkjøring til sommerens Tour de France.

På spørsmål om han nå kan regnes som en av favorittene til Tour de France svarer Fuglsang:

– Kanskje. Jeg er i alle fall i god form. Nå må jeg ta det litt roligere fram til Touren.

Der vil han kjempe med lagkamerat Aru om kapteinsrollen. De to klatrerne samarbeidet bra på avsluttende etappen, men i Touren må lagledelsen lande på en kaptein, mens den andre rytteren kan få en fri rolle.

PSSSST! Edvald Boasson Hagen og Vegard Stake Laengen var begge i brudd tidlig på etappen, men var ikke med da avgjørelsen falt i de franske fjellene.

STERKT FELT: Jakob Fuglsang (nummer to fra venstre), Richie Porte (to fra høyre) og sist i rekken Fabio Aru henger på kasakhstanske Aleksej Lutsenko på den siste etappen av Criterium du Dauphine i dag. Foto: Philippe Lopez AFP

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder