SAMARBEIDET I MANGE ÅR: Lance Armstrongs fall har også fått legen Michele Ferrari (innfelt) livstidsutestengt fra all idrett. Nå kan VG fortelle hvordan Ferrari har en norsk svigerdatter på 29 år, som han har diskutert med Armstrong. Foto: AP,

- Armstrongs dopinglege jobber i skjul

Ferrari og Armstrong diskuterte norsk svigerdatter (29)

Politiet beslagla over 30.000 eposter fra server i Finland

LOURDES (VG) Den livstidsutestengte dopinglegen Michele Ferrari (61) jobber trolig fortsatt. Og han har en norsk svigerdatter.

Italieneren var i mange år kjent som Lance Armstrongs italienske trener. Nå vet en hel verden at han også var legen som proppet amerikaneren full av dopingmidler.

Han har jobbet med mange av verdens største sykkelstjerner i flere tiår.

Og han lever et liv i skjul. Ferrari er omgitt av mystikk.

Etterforskningen har ledet politiet til treningsleirer på Tenerife og St. Moritz, og til 61-åringens hjemby Ferrara. Det har også blitt nøstet opp stråselskaper i Monte Carlo - og hemmelige bankkontoer i Sveits.

Tallknusing

Omsetningen har trolig vært på flere hundre millioner kroner.

- Vi vet ikke mye om privatlivet hans. Han er neppe veldig sosial, han sies å være er en «forsker-type», sier The Sunday Times-journalist David Walsh.

Andre kilder VG har vært i kontakt med bruker ord som «nerd»: Ferrari er fanatisk opptatt av tallknusing. Han måler fettprosenten på rytterne, sjekker hvor mye watt de produserer på sykkelen og lar dem gjennomgå en lang rekke fysiske tester.

DØMT, FRIKJENT, DØMT: Michele Ferrari ble først dømt under den første rettssaken mot ham i 2004, hvor han er er avbildet. Deretter ble han frikjent i ankesaken. Men idrettens regler fikk ham felt i 2012, i regi av USADA - det amerikanske antidopingbyåret. Foto: AP,

Resultatene puttes inn i «kalkulatoren». Og ut kommer et spesialtilpasset treningsprogram.

Dopingen er et kapittel på siden av dette. Det kommer på toppen, sier en sentral kilde VG har snakket med - og som har inngående kjennskap til Michele Ferrari.

1995: Armstrong og Ferrari møttes for første gang dette året. Det sa iallfall den italienske legen da han ga et sjeldent intervju for ti år siden.

Mannen som introduserte de to var Eddy Merckx: Den belgiske sykkelkongen som nylig syklet showritt med Dag Erik Pedersen i Larvik.

De nestene årene, og spesielt etter at Armstrong kom tilbake etter å ha hatt kreft, ble samarbeidet stadig tettere. Og det foregikk i dypeste hemmelighet.

Takket nei

Ferrari fôret Armstrong med fysiske målinger og detaljert rådgivning om dopingbruk. Armstrong reiste fra Nice, hvor han bodde, til den italienske byen Ferrara for å snakke med dopinglegen.

Legen kunne ikke fordra fransk politi, som han fryktet etter raidene under den såkalte Festina-skandalen i 1998.

Hjelperytter Tyler Hamilton ble gjerne med til Ferrari. Kameraten Frankie Andreu takket nei - selv om han ogå dopet seg.

- Hvorfor dro du ikke?

- Ferrari var kjent for én ting: Doping. Om jeg ble assosiert med ham ville jeg bli sett på som en dopet utøver. Mange brydde seg ikke om slikt, men det gjorde jeg, sier Andreu til VG i dag.

ANERKJENT JOURNALIST: The Sunday Times-profil David Walsh var med på å felle Armstrong. Foto:Daniel Sannum Lauten,VG

- Det sies at Ferrari er opptatt av penger?

- Det er jeg overbevist om at han er. Han har tjent tonnevis med penger på alle utøverne sine. Han trente alle de beste rytterne i verden.

- Hvor mye måtte man betale for tjenestene hans?

- 15 til 20 prosent av lønnen man tjente. Noen av rytterne tjente store penger, og da ble totalsummen til slutt enorm, sier Andreu.

- Vet du noe om Ferrari som privatperson?

- Nei. De andre sa bare at han var en god trener. Vi bodde i Nice. Kevin (Livingston) sa at han «måtte en tur til Italia». Deretter sa Lance det samme. De dro med jevne mellomrom. Men de snakket ikke om Ferrari som privatperson.

2004: Italiensk politi starter sin første etterforskning av Ferrari. Med på laget er blant annet en tidligere kunde, rytteren Filippo Simeoni, som forteller inngående om hvordan legen hjalp ham med å bruke EPO.

Ligget i skjul

Men etterforskningen drar ut i tid. Og selv om Ferrari først tapte saken, så ble han frikjent etter en anke.

Men politiet vet hva som foregår. Og i 2010 forsøker de på nytt. Lance Armstrong har gjort comeback, og sykler sitt siste Tour de France.

I kulissene lurer fortsatt Ferrari. Dopingpolitiet har ligget i skjul og tatt bilder av ham i St. Moritz. De har overvåket telefonene hans, og tatt lydopptak fra bobilen hans.

SYKLET FOR ARMSTRONG: Frankie Andreu brukte doping, men ble senere en av Lance Armstrongs argeste fiender. Foto: Anders K. Christiansen, VG,

Etter det VG forstår fikk man også tatt kopi av serveren til legens nettside. Den var fysisk plassert i Finland, og inneholdt over 30.000 eposter mellom Ferrari og en rekke utøvere.

Ett navn blir stadig mer sentralt i etterforskningen: Monaco-baserte Stefano Ferrari.

Han er Micheles sønn, og svært sentral i driften av nettsiden til sin far. Men mye tyder på at han også har andre oppgaver. Lance Armstrong brukte kodenavnet «No. 1» på Stefano i 2010. Michele ble kalt «Schumi».

Dopfri år

Armstrong betalte da store summer til et stråselskap i Sveits, som ble kontrollert av både Michele og Stefano Ferrari.

Offisielt hadde Armstrong og Ferrari brutt samarbeidet i 2004. Det var iallfall historien verdenspressen ble servert.
Men 1. september i 2009, klokken 03.39, skrev Stefano følgende i en epost til Armstrong:

«Ciao! Schumi spurte meg om du kan gjennomføre betalingen (25.000 euro) for sesongen , som avtalte i mars».

Svaret fra Armstrong kom 7. september samme år:

«Yo! Kan jeg betale deg cash når vi møtes?».

- I 2009 var jeg ikke ærlig om forholdet til Ferrari, men jeg visste ikke hvem jeg kunne stole på når det gjaldt trening, har Armstrong sagt i dokumentaren «The Armstrong Lie».

- Og til hans (Ferraris) fortjeneste, så skal det sies: Han sa at jeg ikke skulle ta noen risiko. Han sa at dopingjegerne var ute etter meg, la han til.

Armstrong påstår at han syklet helt uten doping i 2009, selv om anerkjente eksperter på blodverdier mener noe helt annet.

Det er i forbindelse med Stefano at den norske koblingen dukker opp:

VG kan avsløre at Michele Ferrari har en norsk svigerdatter. Kvinnen, som er 29 år og kommer fra Østlandet, er kjæreste med Stefano Ferrari.

KUNDE: Filippo Simeoni fortalte i retten i 2004 hvordan Ferrari hadde hjulpet ham med EPO-bruk i lengre tid. Her er han med sønnen i et møte med VG. Foto: JØRGEN BRAASTAD,

VG vet at Michele Ferrari for få år siden sendte eposter til Lance Armstrong der han spurte om amerikaneren kunne ordne den norske kvinnen en jobb i kreftorganisasjonen «Livestrong» eller i motebransjen.

Utfallet av forespørselen er ikke kjent. Men kvinnen bor i dag utenlands. Der har hun jobbet flere år i motebransjen. Hun skal også ha jobbet med hjemmesiden til Michele og Stefano Ferrari i 2010 og 2011.

Hjertebarnet

VG har i flere uker forsøkt å få kontakt med kvinnen, gjennom en rekke kanaler, men uten hell.

Lance Armstrong var hjertebarnet til Ferrari, men likevel ikke alene om å stå på kundelisten: Mange titalls toppsyklister fra hele verden har fått hjelp av legen.

Han tilbød ulike menyer til utøverne sine: I 2008 nøyde Volodymyr Bileka seg med den billigste, har han fortalt i avhør. Den kostet drøyt 80.000 kroner i året og innebar «bare» EPO og generelle råd for å unngå positive tester.

En kilde tett på miljøet forteller VG at de mer sofistikerte pakkene kunne koste rundt 400.000 kroner i året. Da fikk man også veiledning i det å lure det biologiske passet, samt bistand fra rådyre advokater dersom noe gikk galt.

En slags forsikringsordning, altså.

Hvor Michele Ferrari befinner seg nå, er ikke kjent. Men sentrale personer VG har vært i kontakt med mener han jobber videre i skjul - selv om han ble livstidsutestengt fra all idrett i 2012.

- Han endret modus etter den første rettssaken mot ham i 2004. Deretter endret han trolig oppskrift på nytt etter etterforskningen i 2010. Det er grunn til å tro at han jobber videre, sier en kilde.

- Det er overhodet ikke overraskende. Han er oppslukt av dette. Men de som bruker ham, må nok jobbe dobbelt så hardt med å holde det skjult, mener Frankie Andreu.

Michele Ferrari har alltid avvist alle påstander om at han har hjulpet utøvere med å dope seg. I vår forklarte imidlertid Lance Armstrong under ed at han hadde fått dopinghjelp av italieneren. Ferrari har ikke besvart VGs gjentatte henvendelser på epost.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder