ANSER TIEDEMANN HANSEN FOR Å VÆRE EN GOD VENN: Her er Brian Cookson under Bergen-VM tidligere i år, med Thor Hushovd til venstre og sykkelpresident Harald Tiedemann Hansen til høyre. Foto: Marit Hommedal NTB scanpix

Cookson om Bergen-VM: – En vanskelig nøtt for UCI

EINDHOVEN (VG) Tidligere UCI-president Brian Cookson tror etterfølgeren i Det internasjonale sykkelforbundet vurderer å ettergi VM-gjeld i millionklassen til Norges cykleforbund.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Cookson ledet internasjonal sykkelsport da Bergen, for tre år siden, vant kampen om VM i 2017.

Mesterskapet ble en folkefest av de helt sjeldne. Men nå tyder alt på at arrangøren går mot millionunderskudd.

– VM i Bergen var i mine øyne det beste som noen gang er arrangert. Arrangøren gjorde en fantastisk jobb, men det har vist seg vanskelig å skaffe nok inntekter. Det er fryktelig skuffende. Jeg tror utvilsomt at UCI vurderer hva man kan gjøre for å hjelpe til, sier Cookson.

Han stilte til valg, men ble kastet som UCI-president for bare to måneder siden. Nå snakker han med VG under en konferanse om etikk i idretten, kalt Play the Game, i Nederland.

VM-misnøye: Sykkelpresidenten kan bli kastet: – Dramatisk

Samtidig jobber Harald Tiedemann Hansen på spreng i Norge. Sykkelpresidenten er også daglig leder i aksjeselskapet Bergen 2017. Der skylder man kreditorene sine store summer.

Dersom Bergen 2017 går konkurs, er det dårlig nytt for kreditorene. Men sykkelforbundet står kun til ansvar for VM-avgiften på rundt 65 millioner kroner til UCI. Av denne summen gjenstår rundt 14,2 millioner kroner å betale.

– Jeg håper at norske myndigheter kan steppe inn og hjelpe til. Det gjør nok etterfølgerne mine i UCI også, sier Brian Cookson til VG.

Har det blitt gjort tidligere?

Cookson tar en pause i noen sekunder før han svarer:

– Ikke etter at VM er ferdig. Det har vært tilfeller der man har forhandlet ned avgiften til UCI i forkant av VM.

Så du denne? Sykkelforbundet vil låne penger av NIF

Kan det bli et problem for UCI i fremtiden dersom man viser verden at man ettergir gjeld til Norges cykleforbund nå?

– Dette er en vanskelig nøtt for UCI, helt klart, sier briten.

I et ferskt skriv som er publisert på nettsidene til sykkelforbundet, bekreftes det at man er i en dialog med UCI om den resterende gjelden på 14 millioner kroner.

Budsjettet under VM i København for seks år siden, var en tredel av det Bergen opererte med. Men samtidig understreker Cookson at budsjettet i England om to år trolig vil være enda høyere enn det norske igjen.

Så du denne? Opprør mot styret i sykkelforbundet

Han mener problemet norsk sykkelsport nå opplever er en del av et større bilde i sykkelsporten:

– Sykkel er en fantastisk idrett å se på. Det er helt gratis for publikum. Men det er ikke gratis å arrangere dette. Tvert imot: Det blir stadig dyrere på grunn av økte krav til sikkerhet, mener han.

Etter et publikumsfattig VM i Doha: Var det ikke en verdi i seg selv for UCI at VM i Bergen ble så vellykket?

– Nettopp det å verdisette akkurat den biten er en utfordring for idretten. Det er noe som skaper problemer for sporten vår hele tiden. Om du ser på fotball, så betaler du en inngangsbillett. I sykkelsporten skjer ikke det, det er bortimot alltid gratis. Det er et strukturproblem for hele sporten.

Så du? Sykkel-VM stanser all utbetaling til kreditorer

PS! Brian Cookson anser seg ferdig med idrettspolitikk på toppnivå. Nå går han med planer om å etablere et kvinnelag i sykkelsporten.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder