Etappeseier til Kristoffs lagkamerat: – Letter presset på laget

MUR-DE-BRETAGNE (VG) UAE-rytter Dan Martin (31) vant kraftprøven opp to kilometer lange Mur-de-Bretagne i Tour de France.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Det er en gedigen opptur for UAE-laget til Alexander Kristoff. Nordmannen deler kapteinsrollen med nettopp Dan Martin i årets Tour.

Vårsesongen har ikke vært noen stor suksess for UAE, og Alexander Kristoff har ikke maktet å tukte de beste den første uken av årets Tour de France. Nå kan laget senke skuldrene, etter en imponerende seier torsdag ettermiddag.

– Det var deilig å vinne igjen. Jeg var nervøs på grunn av motvinden og trodde ikke det skulle gå. Men jeg hadde ikke noen lagkamerater igjen og måtte bare forsøke da jeg så at alle var helt på grensen, sier Martin i seiersintervjuet på toppen av Mur de Bretagne.

Den to kilometer lange stigningen stiger i snitt 6,9 prosent og er svært godt kjent som en heftig kraftprøve vest i Frankrike.

les også

– De målingene vi har på Edvald, ligger på et høyere nivå enn i fjor

Alexander Kristoff var hektet av da finalen gikk opp den mektige stigningen i Bretagne i ettermiddag, mens Edvald Boasson Hagen fungerte som hjelperytter - og fikk derfor aldri sjansen til å prøve seg.

– Dette gjør at Tour de France er en suksess allerede. Resten er en bonus, sier Martin.

– Dette letter trykket på hele laget og på hans skuldre, sier Alexander Kristoff overfor TV 2.

Nordmannen har seiersambisjoner på morgendagens etappe, men erkjenner at presset på hans egne skuldre også er noe mindre nå.

– Vi har ikke kjørt så godt som vi håpet, men det har kommet noen seire i Sveits. Så vi har begynt å prestere bedre på sommeren og når han vinner nå, så blir ikke Tour de France mislykket. Det er bra. Så får vi se om jeg også klarer å ta en, sier Kristoff.

Froome ga fem sekunder

Greg van Avermaet behold den gule trøya etter den sjette etappen.

les også

Kaggestad slakter Boasson Hagens lag

I den andre enden av skalaen, blant ulykkesfuglene, var Tom Dumoulin. Sunweb-rytteren ødela forhjulet sitt med bare fem kilometer igjen til mål, og endte opp med å tape rundt 50 sekunder til teten. Det er dårlig nytt for mannen som ble nummer to i årets Giro d’Italia.

– Jeg måtte jage teten, men det viste seg å være veldig vanskelig. Nå er jeg selvfølgelig skuffet. Jeg skulle gjerne vært i en bedre posisjon i sammendraget, sier Dumoulin til et knippe journalister etter målstreken.

Romain Bardet hadde også et uhell i finalen, og tapte et halvt minutt.

Og kanskje litt overraskende på mange: Tour-favoritt Chris Froome fikk det tøft helt på slutten, og måtte gi fem små sekunder til de andre sammenlagtkanonene i Tour de France. Briten kom i mål åtte sekunder bak Dan Martin i mål.

TAPTE ÅTTE SEKUNDER: Chris Froome, her ved innskrivningen før etappen. Foto: STEPHANE MAHE / X02520

Quick Step kjørte hardt

Foruten en tredje- og en fjerdekategoristigning var etappen relativt flat inntil finalen opp Mur de Bretagne. Med ti mil igjen til mål satt Quick Step riktignok opp tempoet flere hakk i et forsøk på å splitte hovedfeltet.

VG LIVE: Fyldig referat fra etappen

Det klarte de også, men de store sammenlagtfavorittene maktet omsider å komme seg med på riktig side av splitten.

les også

Team Sky-rytter tok protest-plakat fra tilskuer

De fem rytterne i brudd - som aldri var levnet noen sjanse på å nå helt inn - var først over streken på mellomspurten med drøyt fire mil igjen til mål. Men i hovedfeltet var Alexander Kristoff først over streken, og kapret dermed ti poeng, foran Fernando Gaviria og Peter Sagan.

Deretter steg spenningen idet rytterne nærmet seg Mur de Bretagne for første gang. Stigningen skulle forseres med to mil igjen til mål, før rytterne måtte opp bakketoppen enda en gang som avslutning på etappen.

Ved første passering skjedde det ikke stort foruten at Geraint Thomas (Sky) snappet et par bonussekunder i jakten på den gule trøya til Greg van Avermaet (BMC).

Deretter gikk både Romain Bardet og Tom Dumoulin på hver sin mekaniske smell.

Før Dan Martin avgjorde etappen med et solid rykk snaut halvannen kilometer før målgang på den to kilometer lange stigningen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder