KONTROVERSIELL: Harald Tiedemann Hansen satt på toppen av både sykkelforbundet og Bergen 2017 AS da VM gikk økonomisk ad undas for halvannet år siden. Foto: Scanpix

Styrevedtak: Vil anmelde eks-president etter VM-kollapsen

Sykkelpresident Jan-Oddvar Sørnes anmodes om å anmelde forgjengeren Harald Tiedemann Hansen for brudd på idrettens regler i forbindelse med sykkel-VM i Bergen.

 • Anders K. Christiansen

Artikkelen er over ett år gammel

Det er «Region sør» i sykkelforbundet som anmoder sitt eget forbundsstyre om å gjøre dette.

– Vi forholder oss til dette som en sak som vi behandler på normal måte internt. Vi vil sende den til lovutvalget og deretter vurdere om det skal styrebehandles eller ikke, sier sykkelpresident Jan-Oddvar Sørnes til VG.

VM i Bergen i 2017 gikk flere titalls millioner kroner i minus. Tiedemann Hansen har i etterkant fått flengende kritikk for måten han styrte skuta på.

Foruten å være president i Norges cykleforbund, var han også daglig leder i underselskapet Bergen 2017 AS. I tillegg satt han som styremedlem i Det internasjonale sykkelforbundet (UCI), som Norges cykleforbund nå skylder flere millioner kroner.

les også

Sykkel-VM-generalen har økonomirolle i det internasjonale forbundet: – Utrolig

Etter det VG har grunn til å tro, er rolleblandingen og angivelige problematiske følger av nettopp dette, noe av bakgrunnen for at en av sykkelforbundets region i sør anbefaler en anmeldelse.

Det er altså ikke politiet man ønsker å levere en anmeldelse til, men idrettens eget domsutvalg. Der kan man blant annet bli fratatt retten til å ha verv i idretten i en gitt periode.

les også

Amatørskap på alle plan

Tiedemann Hansen er ikke lenger sykkelpresident, men sitter fortsatt i en underkomité i sykkelforbundet. Som VG tidligere har omtalt, er han også sentralt plassert i UCI fortsatt, blant annet som styremedlem i medlem av finans- og kontrollkomiteen.

Det ferske vedtaket i Region Sør ble fattet på et styremøte i Kristiansand 3. februar. Der ga man sitt eget forbundsstyre to ukers frist på å svare dem.

Leder for Region sør, Terje Johnsen, ønsker ikke å kommentere saken overfor VG før han har mottatt et svar. Harald Tiedemann Hansen har ikke besvart VGs henvendelse. Til TV 2 sier han:

– Dette tar jeg med knusende ro. Jeg er ikke engstelig for det. Men utover det ser jeg ingen grunn til å kommentere det.

Bergen 2017 AS, heleid av sykkelforbundet, gikk dundrende konkurs og har ifølge bostyrers rapport en gjeld på rundt 70 millioner kroner. Det økonomiske havariet fikk også store konsekvenser for flere lokale leverandørselskaper i Bergen.

Bostyrer Arne Laastad har ennå ikke uttalt seg om hvorvidt han mener selskapet har drevet på kreditors regning, hvilket er forbudt etter norsk lov.

BER OM KJAPT SVAR: Her er styrevedtaket fra Region Sør i sykkelforbundet. Foto: Region Sørs hjemmesider

Mer om

 1. Idrettspolitikk

Flere artikler

 1. Utvalg skal vurdere sak mot tidligere sykkelpresident

 2. Sjokkbeskjed i helgen: Ny VM-feil kan koste sykkelforbundet 53 millioner

 3. Anmeldt VM-sjef mener han ikke kan fratas syv internasjonale verv

 4. Anmelder mener Tiedemann Hansen-advokat er inhabil

 5. Sykkelskandalen: Oppgjørets time er et spørsmål om moral

Fra andre aviser

 1. Økonomisk kaos etter VM: Anmeldt for brudd på idrettens regelverk

  Aftenposten
 2. Sykkelforbundet anmelder ikke Tiedemann Hansen

  Aftenposten
 3. Sykkelforbundet anmelder ikke Tiedemann Hansen

  Fædrelandsvennen
 4. Tidligere sykkelpresident slår tilbake etter anmeldelse: – En personlig forfølgelse

  Aftenposten
 5. Tidligere sykkelpresident slår tilbake etter anmeldelse: – En personlig forfølgelse

  Bergens Tidende
 6. Tidligere sykkelpresident slår tilbake etter anmeldelse: – En personlig forfølgelse

  Fædrelandsvennen

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no