SEIERSMASKIN: Alexander Kristoff ble hyllet på toppen av podiet i Tour of Norway for andre dag på rad i Langesund i går. Her er han etter spurtseieren over Caleb Ewan i telemarksbyen.

SEIERSMASKIN: Alexander Kristoff ble hyllet på toppen av podiet i Tour of Norway for andre dag på rad i Langesund i går. Her er han etter spurtseieren over Caleb Ewan i telemarksbyen. Foto:Kristoffer Øverli Andersen,Tour of Norway

Kristoff: - Har ingen problemer med å betale skatt

Alexander Kristoff kunne spart millioner på å flytte

Kjøpte hus til 8,75 mill. – skal rives til grunnmuren

FORNEBU/OSLO (VG) Alexander Kristoff (27) kommer ikke  til å flytte millionene sine ut av Norge som skatteflyktning.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

I går viste nordmannen nok en gang hvorfor Katjusja mener han er verdt en lønn på snaut 20 millioner kroner i året: Nordmannen var råsterk og vant sin andre etappe på to dager i Tour of Norway.

- Jeg hadde et perfekt opptrekk, forklarte han etterpå.

Kristoff kan spare flere millioner kroner årlig på å gjøre som svært mange andre toppsyklister: Å flytte utenlands.

Et sted som Monaco, der Thor Hushovd har bosatt seg, kan lokke med behagelig klima, gode treningsforhold, samt en rekke andre sykkelproffer å trene med. Og null skatt.

Blir i Stavanger

Alexander Kristoff velger i stedet å bli boende i Stavanger. Sammen med kona Maren har han sønnen Leo (3). I sommer venter paret barn nummer to.

- Jeg trives i Norge, og har ingen problemer med å betale skatt som alle andre. Vel og merke så sant man ikke kommer opp i en skattesats på 70 prosent, som man gjør i noen land, smiler Kristoff til VG.

- Er det prinsipielt også: At du mener det er riktig å skatte til Norge?

- Ja, jeg er nordmann og har barn i barnehage og skole etter hvert. Jeg benytter meg av goder som sykehus og alle andre goder vi har her i landet. Slikt koster penger. Og da må man bidra, argumenterer han.

POCKET – VGs bokpodcast: «Dødt løp» – en thriller om Tour de France og tips til gode Tour de France-bøker.

SKAL PUSSES OPP: Dette huset skal totalrennoveres før familien Kristoff flytter inn om et års tid. Huset ble kjøpt for 8,75 millioner før jul. Foto:Med tillatelse fra EiendomsMegler 1/ Privat,

A ROOM WITH A VIEW: Slik ser utsikten ut fra det nye huset Kristoff har kjøpt. Det ligger mellom Stavanger og Sandnes. Foto:Med tillatelse fra EiendomsMegler 1/ Privat,

Edvald Boasson Hagen har også base i Norge, etter at han punget ut 17,3 millioner kroner for et hus på Nordberg i Oslo i 2012.

I sin egen selvbiografi avslører derimot Thor Hushovd at han i 2006 flyttet til Sveits ene og alene på grunn av gunstige skatteordninger.

Tre år senere gikk turen videre til Monaco. Der var det enda mer å spare: I det lille fyrstedømmet ved Middelhavet betaler man ikke skatt av hverken inntekt eller formue.

«Noen har spurt meg om jeg plages av å være skatteflyktning, om jeg får dårlig samvittighet for ikke å betale skatt. Det gjør jeg ikke» skriver Hushovd.

«Så lenge det finnes et sted i verden med null skatt, og det passer min familie å bo der, så ser ikke jeg noe galt i å gripe den muligheten. Jeg føler ikke noe ansvar overfor Norge når jeg ikke bor der. Men den dagen jeg flytter hjem og bruker av det norske samfunnets goder, da skal jeg betale min skatt med glede» presiserer han.

Før jul kjøpte Alexander og Maren Kristoff en enebolig fra 1978 i Vaulen, mellom Stavanger og Sandnes. Prisen for den 369 kvadratmeter store boligen – med fantastisk utsikt og hage mot Sørmarka – var hele 8,75 millioner kroner.

TRIVES I MONACO: Thor Hushovd. Foto:Jørgen Braastad,VG

Været det største problemet

Boligen ble formidlet av eiendomsmegler Carl-Åge Herrem: Bror til håndballspiller Camilla Herrem.

Men familien Kristoff flytter ikke inn før om et års tid. For først skal boligen rustes kraftig opp.

- Vi river nok det meste ned til grunnmuren. Egentlig kjøpte vi tomten. Det er en fin plass med flott utsikt. Jeg gleder meg veldig til å flytte inn, sier Kristoff til VG.

Da han ble proff i BMC for fem år siden, var lønnen ordinære 350.000 kroner i året. Men siden den gang har det skjedd mye.

Så sent som i fjor uttalte Kristoff til bladet Landevei at han hadde et mål om å tjene ti millioner kroner i løpet av karrieren for å kunne leve godt resten av livet.

- Jeg har nådd det pengemålet nå, sier han til VG i dag – ett år senere.

- Er det noen problemer knyttet til det å bli boende i Norge?

- Ikke noe foruten været innimellom. Det kan til tider være surt, sier han.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder