MÅTTE BRYTE: Alexandre Vinokourov og seks andre ryttere måtte bryte årets Tour de France, etter en massevelt på søndagens etappe. Foto: Reuters

Dramatisk massevelt på dagens Tour-etappe

Syv mann måtte bryte - blant dem Alexandre Vinokourov

(VG Nett) 100 kilometer før mål på dagens etappe ble det mer dramatikk i årets Tour de France. Alexandre Vinokourov var blant dem det gikk hardest utover.

ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL

Like før rytterne var halvveis på dagens etappe, gikk rytterne i bakken i en utforkjøring.

Alexandre Vinokourov måtte bryte årets Tour etter fallet. Astanas kaptein falt ut av veien og ned i et skogholt. Hele Astana laget stormet ned i skogholtet og prøvde å hjelpe sin kaptein på beina. Legeteamet var også raskt på plass, men han klarte altså ikke å fortsette.

Kasakhstaneren skal ha brukket et lårbein og fikk dermed en trist utgang på sitt siste TdF-ritt. Van den Broeck, som ble nummer fem i fjor, gikk ut med et brudd i skulderen.

Frederik Willems, Amets Txurrka, Pavel Brutt, Wout Poels har også brutt Touren. Det samme har Hushovds lagkamerat David Zabriskie. Hardest gikk det utover Txurrka, som ifølge TV 2 ble fraktet til sykehus.

VG Live: Følg den dramatisk etappen her, og chat med vår sykkelekspert
Mobilbruker? Chat her.

Det var svært glatt asfalt på ulykkesstedet, og rytterne skal rett før massevelten ha hatt en hastighet på mellom 70 og 80 kilometer i timen.

Det var også usikkert om Andreas Klöden kunne fullføre søndagens etappe fra Issoire til Saint Flour. Han kom seg opp igjen i feltet.

Drøyt to mil etter den voldsomme velten kjørte hovedfeltet som normalt igjen, da hadde de fleste som var innvolvert i ulykken tilbake i hovedfeltet, med unntak av de syv som hadde brutt.

Artikkelen fortsetter under bildet.

FIKK HJELP: Jurgen Van den Broeck måtte bryte årets Tour de France, etter en massevelt 100 kilometer før mål på søndagens etappe i Tour de France. Foto: Afp

Både Thor Hushovd og Edvald Boasson Hagen kom seg unna massevelten, og kunne fortsette å kjøre uten problemer.

Reprise fra 2010?

Etter den dramatisk velten i utforkjøringen startet Fabian Cancellara og Thor Hushovd å disktuerte hva hovedfeltet skulle gjøre. Det endte med marsjfart, noe som gjorde at utbryterne raskt gikk fra en tre til syv minutters ledelse.

BRAKK LÅRBEINET: Alexandre Vinokourov brakk lårbeinet på dagens etappe av Tour de France, og måtte bryte. Foto: Ap

Det samme skjedde i fjor, da det lå an til et skikkelig spurtdrama der Thor Hushovd kunne overta den grønne poengtrøyen, men Cancellarea nektet å øke farten på hovedfeltet.

Les også: Her briefer stolt Hushovd med den gule trøya

Grunnen til at Cancellara og de andre rytterne valgte å protestere var en markering mot etappens farlige forhold, som ble preget av en voldsom massevelt tre mil før mål.

- Jeg ville spurte, men når feltet inngår en avtale på denne måten må man bare holde den, ellers får man uvenner i feltet, sa Hushovd i fjor.

- Omtrent alle lagene hadde ryttere som gikk i bakken. Derfor ble det slik, vi ville ikke at noen skulle få profitere på andres ulykke, sa Jens Voigt til VG Nett.

Contador i bakken

Alberto Contador, som er blant favorittene til sammenlagtseieren, gikk i asfalten 20 kilometer før den dramatiske velten på søndagens etappe.

Den spanske syklisten kom seg på en ny sykkel og kjempet seg tilbake i feltet igjen raskt.

Søndagens etappe er 208 kilometer lang. Den går fra Issoire til Saint Flour.

Spanske Juan Manuel Garate er ute av årets Tour de France på sykkel. Skade gjør at Robert Gesinks nøkkelhjelper i Rabobank-laget må gi seg.

Totalt har 19 mann brutt årets Tour de France.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder