BAR KLATRETRØYA: Vegard Robinson Bugge (t.h.) under Tour of Norway i mai. 25-åringen vant til slutt klatrekonkurransen i rittet.
BAR KLATRETRØYA: Vegard Robinson Bugge (t.h.) under Tour of Norway i mai. 25-åringen vant til slutt klatrekonkurransen i rittet. Foto:Heiko Junge,NTB scanpix

Norsk syklist dopingtatt

Lege: – Ikke prestasjonsfremmende

SYKKEL

Kvålsvoll: – Han legger seg helt flat

Under Tour des Fjords i år avla Team Sparebanken Sørs Vegard Robinson Bugge (25) en positiv dopingprøve. – Han har det steintøft, sier Atle Kvålsvoll.

Publisert: Oppdatert: 08.07.15 18:39

Det er nettstedet procycling.no som først fortalte om den positive A-prøven onsdag.

– Det som har skjedd er at Vegard har avlagt en positiv A-prøve i etterkant av Tour de Fjords på stoffet terbutalin. Han har lagt seg helt flat om måten han har fått i seg dette på. Det er gjennom bruk av astmamedisin han ikke har fritak for bruk på. Han innrømmer selv at dette var utrolig klønete gjort, og tar på seg det fulle og hele ansvaret for handlingen, sier Team Sparebanken Sør-leder Atle Kvålsvoll til VG.

LES OGSÅ: Kristoff: – Sjokkerende

UCI informerte Bugge om den positive A-prøven tirsdag. I dag hadde Team Sparebanken Sør, som er eid av Thor Hushovd, et møte med 25-åringen i Grimstad. Der fikk han beskjed at han er suspendert med umiddelbar virkning.

– Hvordan kan noe sånt som dette skje?

– Nei, det kan du spørre om. Vi har klødd oss litt i hodet vi også. Det skyldes rett og slett at han gikk tom for astmamedisinen han bruker til vanlig. Da han hadde denne andre tilgjengelig, tok han den uten å tenke seg om.

LES OGSÅ: Sykkelpresidenten irritert på Bugge

Nettstedet Dopinglist.com har registrert 36 saker på dette stoffet i perioden 2005 og frem til i dag. Av disse sakene endte 14 med advarsler. Åtte endte med tre måneders utestengelse, mens fem fikk et halvt års utestengelse.
I 2015 er det bare registrert én annen sak på stoffet som Robinson Bugge har testet positivt på. Det var i Frankrike, der utøveren fikk tre måneders utestengelse.
Av de totalt 36 sakene til dopinglist.com, omhandler seks sykkel og ni friidrett.

LES OGSÅ: Steffen Kjærgaard møtte Tyler Hamilton

Ikke prestasjonsfremmende

Medisinsk sjef i Antidoping Norge, Per Wiik Johansen, understreker overfor VG at virkestoffet terbutalin, som finnes i astmamedisinen Bricanyl, trolig ikke er prestasjonsfremmende:
– Det er et av få stoffer som ikke er godkjent uten en søknad. Det skyldes at man ikke har god nok dokumentasjon rundt dette stoffet ennå. Men det burde nok vært som Ventolin (som er lovlig å bruke uten søknad, journ. anm.). Om man bruker dette stoffet gjennom inhalasjon, så er det neppe prestasjonsfremmende, sier han.
Wiik Johansen føler seg trygg på at stoffet den norske rytteren har testet positivt på, i fremtiden vil bli tillatt å bruke – uten at man må søke om en tillatelse.

Bugges tidligere sjef i Team Joker, Gino Van Oudenhove, sier til VG at han tror saken vil bli henlagt.

– Dette er ikke noe dopingsak sånn sett. Hvis han kan dokumentere til Antidoping Norge at han de siste årene har brukt medisiner, tror jeg nok at dette blir henlagt. Det håper jeg for ham. Dette er en feil han har gjort og ikke noe EPO eller veksthormoner for å kjøre fortere.

– Hva tror du dette vil si for ryktet hans?

– Det er vanskelig å si. Jeg kjenner han godt og han har gjort en tabbe som kan få en del konsekvenser, men jeg tror ikke dette vil gå utover ryktet hans.

LES OGSÅ: Arvesen stiller seg uforstående til avsløringer rundt tidligere sjef

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Plaget av astma

Tidligere har Bugge hatt serfikat til å bruke astmamedisinen bricanyl, som blant annet inneholder stoffet som Bugge er dopingtatt for. Men for noen år siden gikk han over til medisinen ventolin, og fornyet derfor ikke sertifikatet for bricanyl som inneholder stoffet terbutalin.

Da han nylig gikk tom for ventolin, tok han derfor bricanyl uten å tenke på at fritaket for denne gikk ut i 2009.

– Det er det som er den store blemmen, sier Kvålsvoll.

– Hvordan har Bugge det nå?

– Nei, det er klart han har det steintøft. Det er ingen tvil om det.

Syklisten har en frist på to uker til å forklare seg for UCI. 25-åringen har gitt beskjed at han ikke har noe behov for se på B-prøven.

– Vi tror på forklaringen hans. Videre er denne saken videre noe vi må ta stilling til når den er avgjort. Hvor lang tid det vil ta er for tidlig å si noe om, sier Atle Kvålsvoll.

– Hva slags konsekvenser kan dette få for Bugges karriere?

– Saken vil behandles av UCI og Antidoping Norge. Enten får han en straff eller de godtar hans forklaring og de bevisene han har. Vegard har kjørt astmatester jevnlig.

Talent

– Dette var ingen hyggelig melding. Vi venter på forklaringen fra ham og Sparebanken Sør på hva som har skjedd der, sier TV 2-ekspert Johan Kaggestad.

Verken Bugge eller Thor Hushovd har svart på VGs henvendelser onsdag. Ifølge Team Sparebanken Sør-lederlsen er ikke Bugge «i modus» til å snakke med media.

– Vi har snakket sammen og er samkjørte her. Hushovd sier vel og mener det samme som meg, sier Atle Kvålsvoll.

Bugge var regnet som et av Norges største talenter og vant senest i år klatretrøya under Tour of Norway. I tillegg ble han tredjemann i sammendraget under samme ritt tilbake i 2011.

Før årets sesong meldte 25-åringen overgang fra Team Joker til Team Sparebanken Sør.

Her kan du lese mer om