- BESKYTTET SUPERSTJERNEN: Hein Verbruggen (t.v.) får kjørt seg i CIRC-rapporten. Her er han avbildet sammen med Lance Armstrong i 2005.
- BESKYTTET SUPERSTJERNEN: Hein Verbruggen (t.v.) får kjørt seg i CIRC-rapporten. Her er han avbildet sammen med Lance Armstrong i 2005. Foto:Christophe Ena,Ap

Dopingrapport: Sykkelsjefer overså doping for å beskytte Armstrong

Rapporten mener juksemakerne bruker lavere doser enn før

SYKKEL

Hevder dopinglegen Fuentes fortsatt jobber med utøvere

En uavhengig kommisjon (CIRC) slakter den tidligere ledelsen i Det internasjonale sykkelforbundet (UCI) i en omfattende rapport om dopingbruk i sykkelsporten.

Publisert: Oppdatert: 09.03.15 12:07

I en 228 siders rapport som det har blitt jobbet med i over et år, kommer det fram at de tidligere sykkelpresidentene Hein Verbruggen og Pat McQuaid skal ha beskyttet Lance Armtrong - selv om alt tydet på at den daværende stjernesyklisten dopet seg.

«Han ble sett på som et ikon. Han hadde vært rammet av kreft, men klarte å slå sykdommen. UCI-ledelsen klarte ikke å skille mellom helten Armstrong - syv ganger vinner av Tour de France, kreftoverlevende, en økonomisk suksess, mediamagnet og forbilde for tusenvis av fans - og syklisten Armstrong som et medlem av hovedfeltet med samme rettighjeter og plikter som enhver annen syklist»står det i rapporten.

CIRC-kommisjonen la frem sin rapport i natt, norsk tid, og 174 personer har blitt intervjuet i forbindelse med granskingen.

«Over en lang periode var UCI-ledelsens hovedfokus å få sporten til å vokse over hele verden. Prioriteten var å beskytte sportens omdømme, og doping ble sett på som en trussel mot dette. UCIs antidopingpolitikk var å gi inntrykk av at de slo hardt ned på doping snarere enn faktisk å være gode på antidoping» heter det i rapporten.

Den avdekker flere tilfeller der UCI-ledelsen forsvarte eller beskyttet Lance Armstrong, og tok beslutninger som ville være til hans fordel. Det gjaldt tilfeller der det var gode grunner til å mistenke ham for doping

UCI-ledelsen beskyldes også for å ha latt Armstrongs advokater få muligheten til å endre formuleringer i den uavhengige UCI rapporten om Armstrongs dopingbruk før den ble offentliggjort.

Armstrong innrømmet i 2013 for første gang at han hadde dopet seg systematisk gjennom karrieren som proffsyklist. Han kommer med en beklagelse i rapporten.

– Jeg beklager dypt alt det jeg har gjort. Nå er uansett mitt håp at sannhetene vil føre til en dopingfri fremtid for sporten vi elsker. Jeg håper ryttere som har konkurrert og dopet seg står fram og hjelpe sporten, sier Armstrong.

Hverken Verbruggen eller McQuaid har kommentert innholdet i rapporten som ikke kommer med mye dopingavsløringer. Tidligere har imidlertid begge nektet for noen gang å ha beskyttet Armstrong.

CIRC-rapporten anklager ikke UCI-ledelsen for å beskytte Alberto Contador før spanjolen testet positivt på stoffet clenbuterol sommeren 2010. Det fastslås likevel at normale prosedyrer ikke ble fulgt i saken.

I det hele tatt er kritikken av den tidligere UCI-ledelsen, før nåværende president Brian Cookson tok over, massiv.

Hvor mange av dagens syklister som doper seg, gir ikke rapporten noe klart svar på. Én rytter skal i avhør ha ment at 90 prosent doper seg. En annen skal ha sagt at 20 prosent jukser.

Rapporten mener likevel at doperne bruker lavere doser enn tidligere: For ti år siden skal effekten ha vært 10-15 prosent. I dag brukes det i større grad mikrodoser, i frykt for å bli tatt. Dermed synker, sier rapporten, effekten til 3-5 prosent.

Utøvere skal ha fortalt at dopinglegen Eufemiano Fuentes, som var sentral i Operation Puerto-skandalen i 2006, fortsatt jobber med utøvere - men nå med base i Sør-Amerika.

Her kan du lese mer om