Thor Hushovd: Det er ikke min jobb å rydde opp i sykkelsporten

Jeg har vært en stor del av en gjennomsyret råtten sport

Thor Hushovd (36) angrer ikke på at han holdt Lance Armstrongs dopinghemmelighet for seg selv. Han hadde nemlig gjort nøyaktig det samme igjen.

Publisert:

SKAPER OVERSKRIFTER: Thor Hushovd presenterer sin selvbiografi i Oslo torsdag. Foto:Vidar Ruud,NTB scanpix

I sin nye bok «Thor» avslører Hushovd at han visste at Lance Armstrong dopet seg, allerede før Armstrong innrømmet det selv. På boklanseringen, som pågår nå, forteller nordmannen at han følte at Armstrong fortalte ham om dopingen i fortrolighet, og at han ikke ville gå til antidoping-myndighetene med informasjonen, ettersom han så på Armstrong som en venn.

– Dessuten stakk det ikke så dypt. Kanskje jeg egentlig hadde skjønt det.

– Har du bidratt til dopingkulturen i sporten din?

Nei. Det er ikke min jobb å rydde opp i det her.

På spørsmål om hvorfor Armstrong fortalte nettopp nordmannen om dopingen, svarer Hushovd atdet var en periode hvor Armstrong var veldig presset.

– Det var rett før dokumentaren på 60 Minutes. Han trengte å få bekreftelse på at han fortsatt var en av gutta i feltet og ville vite hva som skjedde. Han sa det til en kompis.

TRULS DÆHLI KOMMENTERER:Stor karriere. Trist virkelighet

Angrer ikke

MÅTTE SVARE FOR SEG: Thor Hushovd måtte begrunne mange av sine valg da han møtte pressen torsdag. Foto:Vidar Ruud,NTB scanpix

– Jeg går god for alt jeg har sagt i boken, forteller Hushovd på lanseringen, og han fastslår at han hadde gjort det samme igjen.

– Hvis jeg hadde gått til antidoping-myndighetene og sagt det Lance sa til meg i 2011, så hadde det blitt påstand mot påstand. I 2011 var det seks år siden han syklet Tour de France. Jeg støtter ingenting av det han har gjort. Jeg har grått opp fjell og kommet en halvtime bak og gått glipp av store penger mens andre har dopet seg, men de må ta de som har jukset i dag og de som skal dope seg i fremtiden. De må jobbe og bruke pengene på tester som er gode nok, sier Hushovd på spørsmål fra VG.

– Jeg hadde ikke fått konsentrert meg om sykling det året, utdyper han.

– Det hadde ikke blitt noe igjen av meg

– Hvis jeg hadde sagt det, så hadde det ikke blitt noe igjen av meg. Jeg skal sykle. Andre får finne ut hvem som har dopet seg og ikke.

Videre forklarer 36-åringen at folk som har fortalt om doping, har hatt det tøft.

– Lance og hans folk skal ta dem.

Han ser på det som en umulig oppgave å renvaske sporten. Folk tar det med seg i graven. Det er for mye å tape.

Det er Hushovds fetter som har skrevet boken, og den pensjonerte syklisten omtaler biografien som en minnebok han er stolt av.

– Jeg er åpen og ærlig og forteller ting som det er. Jeg forteller fra levra, sier han, og påpeker at han går med rak rygg.

Kritiserer antidoping-arbeid

– I senere tid har de som er tatt for doping, fortalt at de ikke var redde mens det ble tatt tester. Da syns jeg det er rart, da fortjener de (antidoping-myndighetene) å få kritiske spørsmål.

– Jeg er glad Lance til slutt ble tatt. Så stort som det apparatet de hadde rundt seg, og hvor korrupt det har vært, syns jeg det er bra det kom til overflaten.

Her kan du lese mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder