Hushovds råd til unge syklister: - Fortell om doping

Ville latt være å si ifra om Armstrong-dopingen igjen

Glad for at amerikaneren til slutt ble tatt

Thor Hushovd (36) oppfordrer sykkeltalenter til å varsle dersom de vet om noen som doper seg. Selv mener han det var riktig ikke å si ifra om dopingen til Lance Armstrong (43).

  • Øyvind Knoph Askeland
  • Kjetil R. Anda
Publisert:

I det som ble en nesten to timer lang seanse, svarte den tidligere toppsyklisten på spørsmål rundt sin nye bok «Thor» på en pressekonferanse torsdag. I over én time handlet spørsmålene om episoden der Lance Armstrong innrømmet dopingbruk til Grimstad-syklisten over en lunsj i Hollywood i mai 2011.

Hushovd valgte å holde tett om innrømmelsen helt frem til boken hans ble frigitt onsdag. Altså gikk det halvannet år fra nordmannen fikk vite at Armstrong hadde brukt doping, til amerikaneren selv sto frem i offentligheten (januar 2013).

Deretter gikk det nærmere to år før Hushovd fortalte om dopingen han har kjent til siden 2011.

- Hadde jeg kommet i den situasjonen igjen, tror jeg at jeg ville gjort det samme.

Det sier Thor Hushovd i dag. Han sier han er glad for at Lance Armstrong til slutt ble tatt for doping, men mener likevel både norske og internasjonale antidopingmyndigheter bør se fremover i stedet for å grave i gamle synder.

- Er du glad for at Lance Armstrong til slutt ble tatt?

- Ja, jeg er glad for at Lance ble tatt. Så stort som det apparatet rundt dem var, hvor korrupt det var, synes jeg er bra at kom til overflaten.

- Men det hadde vel ikke kommet frem uten at lagkameratene hans snakket?

- Det kan du så si, men ballen begynte å rulle, så fikk folk nøstet nok opp i det til at han ble tatt.

TRULS DÆHLI KOMMENTERER:Stor karriere. Trist virkelighet

FIKK STØTTE: Andy Schleck (til høyre) sier til VG at han støtter Thor Hushovds valg om ikke å si noe om Lance Armstrong. Her snakker han med Hushovd under Tour of California i 2011. Nordmannen brøt, men dro innom hotellrommet til Armstrong før han forlot Hollywood. Foto:Doug Pensinger,AFP

Holdt tett i antidoping-høring

Da han var på høring hos Antidoping Norge høsten 2013, i kjølvannet av Armstrong- og Steffen Kjærgaard-saken, fortalte Hushovd ikke om det han fikk vite i 2011.

Antidoping Norge mistenkte også at en del av utøverne som hadde vært hos dem, ikke hadde fortalt alt. Det kom frem i en rapport VG presenterte deler av tidligere i oktober.

- Du er et forbilde for mange unge idrettsutøvere, ikke minst unge syklister. Vil du oppfordre dem til å la være å varsle dersom de oppdager doping i miljøet?

- Nei, jeg vil oppfordre unge syklister, om de ser noe eller opplever noe, på det sterkeste til å ta det med lagledere - som så kan ta det videre med Antidoping Norge eller hvem det måtte være. Absolutt, sier Hushovd til VG.

- Hvorfor vil du at de skal gjøre noe du ikke gjorde?

- Han (Lance Armstrong) satt ikke i den lunsjen og dopet seg. Det var da seks år siden han gjorde det. Jeg følte at det var noe annet.

- Hvorfor fortalte du ikke at du visste om det da Armstrong selv innrømmet doping i 2013?

- Det er litt som jeg har gått inn på tidligere, som jeg nå har sagt en stund. Det er fordi jeg har valgt min taktikk. Jeg har hatt mine holdepunkter på det som skjer rundt, for at jeg skal kunne prestere og holde fokus. Enkelt og greit.

Artikkelen fortsetter under bildet.

KONKURRENTER OG VENNER: Thor Hushovd (til venstre) og Lance Armstrong kjenner hverandre godt. De siste årene har kontakten blitt mer sporadisk, ifølge nordmannen. Her er de to under Tour de France i 2010. Foto:Heiko Junge,NTB Scanpix

- Glad for at Armstrong ble tatt

Hushovd sier han aldri har vurdert å fortelle om da Armstrong innrømmet dopingbruk før nå. Grunnen er at han mener amerikaneren fortalte ham dette i fortrolighet.

Den tidligere BMC-rytteren er sterkt kritisk til antidopingmyndighetene og Det internasjonale sykkelforbundet (UCI), som han mener gjør en dårlig jobb med å forhindre doping. Samtidig presiserer han gjentatte ganger at det ikke er en syklist sin jobb å varsle om dopingbruk.

Da Lance Armstrong til slutt ble tatt for doping, var det fordi mange av hans tidligere lagkamerater i US Postal, et lag med et meget avansert og systematisert dopingsystem, fortalte om dopingbruken.

TIDLIGERE LAGKAMERAT: TV 2-ekspert Mads Kaggestad kjenner Thor Hushovd godt fra tiden sammen i Crédit Agricole. Foto:Heiko Junge,NTB Scanpix

Kaggestad støtter Hushovd

Etter pressekonferansen med Thor Hushovd, snakket VG med flere som jobber tett på sykkelmiljøet. Mads Kaggestad, TV 2-ekspert og tidligere lagkamerat med Hushovd i Crédit Agricole, forstår hvorfor 36-åringen har ventet med å fortelle.

- Jeg brant inne med ting jeg hadde lyst til å si til hans forsvar. Vi er forskjellige i måten å uttrykke på oss på. Jeg kjenner ham og vet hva han står for. Jeg blir nesten personlig truffet over at folk mister tillit til ham på grunn av denne episoden her. Jeg vet hva han har stått for og hva vi har snakket om. Det er ikke fortjent at folk mister tillit til ham, sier Kaggestad.

Sportssjef Hans Falk i Norges Cykleforbund mener Hushovd burde gitt beskjed, men kan forstå hvorfor han ikke gjorde det.

- Men jeg tror ikke det hadde forandret noe om Thor fortalte noen om det. Antidopingmyndighetene kunne ikke gjort noenting utenom å spørre Lance om samtalen hadde funnet sted. Thor har valgt å konsenterere seg om syklingen og ikke doping, sier Falk til VG.

- Burde fortalt

TV 2s sykkelkommentator Christian Paasche og redaktør Jarle Fredagsvik i Procycling.no mener begge at Hushovd burde fortalt om Armstrongs doping på et tidligere tidspunkt.

- Jeg kan forstå at Thor valgte å holde kjeft, selv om jeg er uenig. Jeg synes det er snodig at han ikke har tenkt tanken om å fortelle det til antidopingmyndigheter, sier Paasche.

- I høringen som han var på i fjor høst, fikk han spørsmål om han vet om andre som doper seg og om det er noen spesielle de burde snakke med ham om. Da kunne han jo gjerne pratet om Lance og den sprøyten han så i armen på en bekjent. Det burde han fortalt om i en samtale i full fortrolighet, sier Fredagsvik.

Her kan du lese mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder