BROSTEIN-MARERITT: Thor Hushovd (til venstre) ledet lenge an i Paris-Roubaix. Men seier ble det heller ikke i år. Foto: Daniel Sannum Lauten, NTB Scanpix
BROSTEIN-MARERITT: Thor Hushovd (til venstre) ledet lenge an i Paris-Roubaix. Men seier ble det heller ikke i år. Foto: Daniel Sannum Lauten, NTB Scanpix

Hushovd-opptur gir motivasjon-boost

Thor Hushovd viste styrke selv om han ikke nådde opp i Roubaix

SYKKEL

ROUBAIX/OSLO (VG) Et skuffende resultat til tross: Thor Hushovd (36) hadde en fantastisk dag på sykkelen. Det er viktig for veteranens motivasjon fremover.

Publisert: Oppdatert: 13.04.14 18:39

Prestisjerittet har lenge vært ett av 36-åringens store mål - som han aldri har klart å nå.

Men søndag ettermiddag imponerte han. Det skjedde etter at han har lagt noen tøffe uker, måneder og år bak seg.

- Hvor viktig er dette for motivasjonen din fremover?

- Dette er veldig viktig. For det har vært en frustrerende vår. Det var gøy, innrømmer 36-åringen overfor VG.

Hushovd skal ha vært langt nede etter skuffelsen i Flandern rundt for en uke siden. Så sent som fredag innrømmet han overfor VG at han ikke vet om karrieren er over i høst, eller om han tar ett eller to nye år på sykkelsetet.

I søndagens utgave av Paris-Roubaix så det lenge ut til at han endelig kunne nå sitt siste store mål, på tross av at Greg Van Avermaet var BMCs kaptein.

Hushovd angrep flere ganger da det gjensto rundt fem mil, og kom seg omsider med i en gruppe helt i front. Der fikk han også med forhåndsfavoritt Tom Boonen.

- Angrepene kom tidlig?

- Ja, jeg følte at det var litt min måte å ta løpet på. Samtidig var taktikken at jeg skulle gå tidlig, sånn at Greg Van Avermaet kunne ta det rolig bak der. Og det ville vært kjedelig om man tok det rolig hele dagen, før Cancellara tok et rykk uten at man klarte å følge ham. Nå har jeg iallfall prøvd. Jeg gravde dypt i dag, sier Hushovd til VG.

Han kom i mål med støv i hele ansiktet, tydelig utmattet etter 259 knallharde kilometer på grus, asfalt og smertefull brostein.

Preget

Flere ganger under intervjuet hostet han opp støv. Skuffelsen var likevel blandet med optimisme.

For Hushovd hadde vist styrke etter noen tøffe vårmåneder. Det er viktig for sørlendingen.

- Jeg viser iallfall at jeg er sterk. Det er veldig viktig. Men jeg burde vært i den første gruppa, innrømmer han.

Deretter fikk han spørsmål om hvor vondt det gjør å sykle Paris-Roubaix, med sine 50 kilometer på brostein, fordelt på 28 seksjoner:

- Det er såpass ille at det tror jeg aldri du kommer til å følge i hele ditt liv. Dette er det ikke mange som gjør, smilte Hushovd.

Bittert

Til slutt holdt det altså bare nesten. Angrepene, som kom på kommando fra BMC, hadde kostet krefter.

- Det kunne skje at rytterne bak oss begynte å kikke på hverandre. Men jeg manglet litt da det virkelig gjaldt. Det er kjedelig, innrømmer Hushovd.

- Bittert å ikke ha kapteinsrollen når du følte deg så ekstremt sterk?

- Ja, det er bittert, men det er takket være meg selv. Jeg har ikke vist nok og fått tillit. Så det er min egen feil, sier han til VG.

VG Live: Fyldig referat fra rittet

Men med 37 kilometer til mål begynte Fabian Cancellara så å kjøre i hovedfeltet. 25 kilometer fra Roubaix var avstanden fra Hushovds gruppe til hovedfeltet nede i kun ti sekunder.

Ikke lenge etter var det game over, sett med norske øyne.

Ikke bra nok

Hushovd hadde brukt mye krefter og klarte ikke lenger å følge de foran.

- Det var ikke bra nok, men jeg var supersterk. Min jobb var å angripe i dag. Det gjorde jeg. Det var gøy å sitte foran, men dumt at jeg havnet i en sånn situasjon når jeg er så sterk, sier Hushovd.

- Var det viktig å sende et tydelig signalen til folkene i BMC-ledelsen?

- Ja, det er det. Jeg vil vise at jeg er en god rytter, og har noe å i Paris-Roubaix å gjøre, sier sørlendingen til VG i Frnkrike.

- Overrasker du deg selv?

- Til en viss grad. Men jeg har vært sterk denne uka. Jeg har blitt mer og mer offensiv jo nærmere denne dagen vi har kommet.
BMC-rytteren har slitt så langt denne sesongen og hadde ikke fått kapteinrollen i rittet.

- I dag var jeg veldig sterk, men har ikke vist nok til å få den tilliten. Det må jeg forholde meg til.

Inn i velodromen i Roubaix var det dermed Quick-Step-rytteren Niki Terpstra som var først. Der fikk han en drøy sjarmør-runder før han strakk armene i været og trillet over målstreken. John Degenkolb ble nummer to, Fabian Cancellara tok tredjeplassen.

- Jeg angrep og var i front, men jeg visste ikke hvor langt foran jeg var - selv ikke i velodromen. Jeg bare jobbet så hardt jeg kunne, sier Terpstra.

Hushovd og Boasson Hagen kom i mål i gruppe tre, rundt minuttet bak Terpstra. Hushovd ble nummer 19, mens landsmannen ble 21.

Kristoff krasjet med motorsykkel

Sett med norske øyne startet dramaet i Arenberg-skogen, med drøyt ni mil igjen til mål: Alexander Kristoff fikk tekniske problemer med sykkelen, og stoppet opp i veikanten.

Og selv om en lagkamerat kom støttende til, fosset hovedfeltet avgårde, mens Kristoff sto igjen på perrongen. Da han omsider var i gang igjen, lå han minuttet bak hovedfeltet.

Deretter ble vondt bare verre: Ved en jernbaneundergang ble veien plutselig smalere. Pressemotorsykkelen som fulgte Kristoff svingte plutselig mot venstre, og traff nordmannen, som gikk i bakken.

- Alexander var sjanseløs på å unngå velt, og gikk i bakken. Sånt skal selvsagt ikke skje. Han virket ikke så skadet, men spratt rett opp på bena igjen, sier generalsekretær i Norges cykleforbund, Bjørn Sætre, til VG.

Han fulgte søndagens Paris-Roubaix fra en dommerbil og var vitne til dramatikken, som fant sted drøyt åtte mil fra mål.

Meldingen om at Kristoff hadde brutt storrittet kom kort tid etterpå. Ifølge fotograf Daniel Sannum Lauten satt 26-åringen fra Stavanger da oppskrubbet i legebilen. Det var slutt for mannen som nylig vant Milan-Sanremo.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Flyvetur for Boasson

Dermed hadde Norge to mann med igjen blant dem som kunne gjøre det virkelig bra: Edvald Boasson Hagen og Thor Hushovd.

Hushovd virket råsterk og pøste en stund på med krefter i front.

Boasson Hagen derimot, gikk det verre med. Med syv mil igjen, suste Sky-kapteinen over styret og ut i en åker.

Nordmannen var likevel kjapt tilbake på sykkelen og tilbake i hovedfeltet. Boasson Hagen tok seg godt inn og syklet i mål sammen med Hushovd.

Paris-Roubaix søndag, 257 km:

1) Niki Terpstra, Nederland (Omega-Pharma) 6.09.01
2) John Degenkolb, Tyskland (Shimano) 0.20 min. bak
3) Fabian Cancellara, Sveits (Trek) samme tid
4) Sep Vanmarcke, Belgia (Belkin) s.t.
5) Zdenek Stybar, Tsjekkia (Omega-Pharma) s.t.
6) Peter Sagan, Slovakia (Cannondale) s.t.
7) Geraint Thomas, Storbritannia (Sky) s.t.
8) Sebastian Langeveld, Nederland (Garmin) s.t.
9) Bradley Wiggins, Storbritannia (Sky) s.t.
10) Tom Boonen, Belgia (Omega-Pharma) s.t.

Norske (foreløpig):

19) Thor Hushovd (BMC) 1.05
21) Edvald Boasson Hagen (Sky) s.t.