Froome vant Tour de France: – Helt utrolig

Rigoberto Uran tok andreplassen fra Romain Bardet

MARSEILLE (VG) Chris Froomes (32) ledelse var aldri truet, og Team Sky-kapteinen vant i dag Tour de France for fjerde gang i karrieren.

Froome nærmer seg nå sykkellegender som Eddy Merckx, Miguel Indurain og Jacques Anquetil, som alle har vunnet Tour de France fem ganger.

– Dette er helt utrolig, sier Froome med et digert smil i kveld.

– Nå er du bare én seier unna å tangere Anquetil, Merckx og Indurain. Hvordan er muligheten for at du vinner én eller to ganger til?

– Det er en stor ære å bare nevnes i samme åndedrag som dem. Men jeg må ta ett ritt om gangen. Jeg må komme meg til Paris først. Jeg har fått en ny erkjennelse av hvor vanskelig det må ha vært for de karene å vinne Tour de France fem ganger, sier Froome i kveld.

– Hvem av dem kjenner du best til?

– Jeg er ikke så god på å velge en rollemodell og ønske å bli som dem. Jeg har en unik stil på sykkelen. Jeg setter meg et mål og når det. Men jeg vet nå hvor hardt det de har gjort er.

VG LIVE: Fyldig referat fra etappen her

Tilskuere pep igjen

Froome opplevde også i dag sporadisk piping fra franske tilskuere på tribunen i Mareillle. 32-åringen ble konfrontert med dette i møte med skrivende journalister i kveld:

– Det er helt naturlig når en franskmann ligger på andreplass i sammendraget, og vi sykler i Marseille og det hele avsluttes på en fotballstadion. Jeg tar det ikke personlig. Støtten langs veien har vært helt utrolig. Det har vært bedre enn tidligere ritt jeg har syklet, sier Froome.

Briten vant ikke en eneste etappe i årets ritt, som den syvende sammenlagtvinneren i Tour de France-historien.

Artikkelen fortsetter etter videoen:

Froome hadde en ledelse på 23 sekunder ned til franske Romain Bardet før lørdagens tempoøkt. Deretter fulgte Rigoberto Uran seks sekunder bak Bardet igjen.

For hjemmehåpet Bardet ble økten en tung reise: AG2R-kapteinen var fullstendig tom ved andre mellomtid, og endte til slutt langt bak Uran i sammendraget. En opptur fikk han likevel: Bardet tok den siste pallplassen i Tour de France med ett lite sekunds margin ned til Sky-hjelper Mikel Landa.

Bryter neppe uskreven regel

Froome fikk i kveld spørsmål om Sky kan forsøke et stunt i Paris, for å få Landa på podiet:

– Det tviler jeg på at skjer. Nå er sammenlagtlisten satt, og søndag er dagen for spurterne, svarte briten.

Så du denne? Merckx imponert over Boasson Hagen

– Hva er det beste øyeblikket ditt under de siste tre ukene?

– Det må være i dag, da jeg kom inn på stadion med Bardet foran meg. Jeg visste at jeg hadde vunnet rittet om jeg bare navigerte riktig på de siste hundre meterne.

Froome har 54 sekunder ned til Uran og 2 minuter og 20 sekunder ned til Bardet på sammenlagtlisten.

Etappevinner på den 22 kilometer lange tempoetappen i Marseille ble Bora-rytter Maciej Bodnar. Han var sekundet før Michal Kwiatkowski i mål.

Rolig for Boasson Hagen

Tour de France avsluttes med en sjarmøretappe inn til Paris i morgen. Der skal det spurtes på mektige Chams-Elysees like etter klokken 19.

Der er Edvald Boasson Hagen den kanskje største favoritten av dem alle.

– Jeg tok det ganske rolig, og kjørte uten risiko, sa Boasson Hagen til VG etter rmålgang på den 20 etappen i dag.

PS! Simon Yates vant den hvite ungdomstrøya i årets Tour de France. Michael Matthews tok den grønne poengtrøya, mens romkamerat Warren Barguil vant klatretrøya.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder