Derfor fikk TV 2 problemer for hele verden under innspurten

Da snaue tre kilometer gjensto av VM-fellesstarten i Bergen, fikk TV 2 problemer med bildene etter strømbrudd.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

– Det er utrolig kjipt at dette skjer så nære mål etter at vi har hatt fantastiske bilder hele uken, så skjer dette på mest dramatiske helt på slutten, sier Jan Petter Dahl, kommunikasjonssjef i TV 2, til VG.

Mens feltet satt samlet på vei inn mot mål for å toppe et strålende VM i Bergen, gikk det galt for TV 2. Kanalen mistet kontakten med kameraene som fulgte feltet på de siste hundremeterne før mål. Problemet var et strømbrudd på Fløyen som gjorde at 800 BKK-kunder mistet strømmen.

Sølvvinner Alexander Kristoff synes det hele er synd.

– Det var jo litt dumt, for jeg skulle gjerne analysert hva jeg gjorde feil, eller om jeg kunne gjort noe annerledes, sier han til VG.

Slik reagerte VGs studio da TV-bildene uteble:

TV 2 produserer bildene for mesterskapet selv. Dermed gikk seere fra hele verden glipp av dramaet fra det gjenstod 2,8 kilometer ved vending rundt Sandviken til én kilometer før mål.

Et av Norges største idrettsarrangement: 100.000 mennesker i Bergen sentrum

– Hele fjellsiden er mørklagt, inkludert Fløy-banen. Mottakeren som tar imot TV-bilder fra motorsykler og helikoptre er plassert på toppen av Fløyen. Vi mistet kontakten med disse da strømmen gikk og måtte basere oss på stasjonære kameraer i Bergen sentrum, forklarer Jan Petter Dahl.

Thor André Berg i BKK, strømleverandøren i Bergen, vet ikke omfanget av skaden, men opplyser at det er snakk om en kabelfeil.

– Det eneste vi vet er at var en skade på en kabel i Bergen sentrum, som kabelen på Fløyen var tilknyttet, sier han til VG.

Feilen får de heller ikke undersøkt før det har roet seg i VM-byen.

– Det er selvfølgelig svært beklagelig, og noe vi jobber for å unngå, men denne type kabelfeil forekommer jevnt og trutt i store byer, og vi vet dessverre ikke hvorfor det skjedde akkurat nå.

Informasjonsdirektør i Bergen kommune, Eva Hille, har foreløpig ikke oversikt over strømbruddet opplyser hun til VG.

VG Sportens kommentator: Tapte ikke gullet, vant sølvet

Ingen reserveløsning

Det hadde heller ikke Toril Berle Schalk, kommunikasjonssjef for mesterskapet, kort tid etter målgang.

PROBLEMER: Mens feltet satt samlet på vei inn mot mål fikk TV 2 trøbbel med sendingen. Seerne fikk kun se målområdet og ikke rytterne ute i løypa. Foto: Skjermdump

– Jeg har ikke fått noe informasjon ennå, så vi må få oversikt før vi kan si noe, sier Schalck til VG.

Fløibanen stoppet i rundt 15 minutter etter strømbruddet. Strømleverandøren BKK vet ikke hva som forårsaket feilen, opplyser Jørgen Steffensen pressekontakt for bedriften.

Northug i VM-løypa: - Aldri opplevd maken til stemning

Se bilder fra gatefesten:

Kanalen hadde ikke noen back up-løsninger i form av et ekstra aggregat for eksempel.

– Det er garantert noe som vil vurderes ved neste korsvei. Vi aner ingenting om hva som er grunn i strømbruddet, sier Dahl.

– Utrolig surt

Heldigvis for TV 2 fungerte kamera da det virkelig dro seg til de siste hundre meterne og tv-seerne fikk med seg spurten på Festplassen.

Der fikk vi se at Peter Sagan tok gullet rett foran vår egen Alexander Kristoff, mens bronsen gikk til Michael Matthews.

– Det er sånn som skjer. Det er utrolig surt at det ble teknisk svikt på helikopterbilder, sa Christian Paasche, TV 2-kommentator, da 2,8 kilometer gjensto.

TV 2 gjorde en uheldig tabbe etter målgang også. Til verdensmester Sagans profil sto et slovensk flagg, mens han er fra Slovakia.

Send inn: Del dine VM-bilder her!

– Vi må vel få se sykkelrytterne, men det er lite vi får gjort med dette. Dette blir husket som innspurten vi ikke fikk så, sukket Paasche videre like før målgang.

Se syklistenes svar:

VG+: Sykkelpresidenten fikk hjerteinfarkt: Ber staten ta mulig VM-underskudd (krever innlogging)

– Norsk TV er fjols

Flere uttrykte sin irritasjon i sosiale medier. Kommunikasjonssjef i TV 2, Dahl, sier han ikke har rukket å se på reaksjonene, men regnet med at det var mange.

– Da det skjedde måtte man bare gjøre det beste ut av det. Det var ingen panikk i TV-bussen, men de gjorde det beste ut av bildene man hadde. Jeg var selv i bussen da det skjedde, og det ble hersket en med konsentrert ro, sier Dahl.

Leste du? Mannen som gir verden de flotte VM-bildene, er fransk

I danske BT blir norsk TV stemplet som fjols.

TV-bildene fikk folk til å dra sammenligninger med 5-mila på ski i gamle dager, hvor man ventet på at løpere skulle komme ut av skogen og inn i TV-ruta.

Andre ble langt mer oppgitt.

Les også: Derfor elsker vi Boasson Hagen

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder